Η Σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας είναι επιβεβλημένη

Η Σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας είναι επιβεβλημένη

Λίγες μόνο ώρες μετά την παρέμβαση του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΆΣ με την οποία ζητούσε να πάρουν θέση για την Πανορθόδοξη οι νουνεχείς φωνες της Ορθοδοξίας όπως του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, εκδόθηκε δήλωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στην οποία αναφέρεται πως η Σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας είναι επιβεβλημένη.
Αναλυτικά η δήλωση:

Στη συζήτηση, η οποία έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την προγραμματισθείσα Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, αισθανόμαστε το χρέος να υπογραμμίσουμε επιγραμματικά ότι:

1. Η Σύγκληση της εν λόγω Συνόδου αποφασίσθηκε στις δύο τελευταίες Συνάξεις των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, στην Κωνσταντινούπολη το 2014 και στο Σαμπεζύ (Γενεύης) το 2016. Την απόφαση στην Κωνσταντινούπολη δεν την υπέγραψε μία Εκκλησία, παρά ταύτα η συντριπτική πλειοψηφία την υιοθέτησε. Το ίδιο συνέβη στη Σύναξη του 2016 στη Γενεύη.
Η ακύρωση της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου δεν μπορεί να γίνει χωρίς νέα απόφαση του σώματος που την αποφάσισε. Δεν είναι δυνατόν να ματαιωθεί την τελευταία στιγμή με ανακοινώσεις και μηνύματα διαφόρων πλευρών.

2. Η αρχή του consensus (σύμπνοια, συναίνεση, ομοφωνία) ισχύει, όταν συνεδριάζουν τα εκκλησιαστικά όργανα, μελετούν τα θέματα και λαμβάνουν αποφάσεις. Την έννοια του consensus διευκρίνισε κατά την εισαγωγική του ομιλία ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος το 2016 στο Σαμπεζύ, χωρίς να εγερθούν αντιρρήσεις. Το consensus δεν σημαίνει veto. Γενικότερα δεν πρέπει να παραθεωρείται, ιδίως κατά τη διαδικασία λήψεως των αποφάσεων εν συνόδω, η σχετική εκκλησιαστική παράδοση είκοσι αιώνων.

3. Προφανώς τα υφιστάμενα προβλήματα είναι πολλά. Γι’ αυτό ακριβώς και η πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι επιβεβλημένη. Δεν είναι δυνατόν να λυθούν όλα. Ας αντιμετωπιστούν έστω μερικά. Είναι προτιμότερο το λίγο από το τίποτα. Η προσέγγιση των υπολοίπων ζητημάτων ας δεηθούμε να πραγματοποιηθει σε μία προσεχή Σύνοδο. Η αναβολή της προγραμματισθείσης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα πληγώσει τους ανά τον κόσμον Ορθοδόξους και θα τραυματίσει διεθνώς το κύρος της Ορθοδοξίας.

4. Και μία θερμή παράκληση προς την Πανορθόδοξο Γραμματεία της Συνόδου (Κανονισμός Οργανώσεως και Λειτουργίας αριθ. 6,7 παρ. 7), η οποία συνέρχεται αύριο (σ.σ σήμερα) στην Κρήτη για τις τελικές αποφάσεις: Ας καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συμμετοχή όλων των μελών της Συνόδου στην πανηγυρική εναρκτήριο Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής και τον εσπερινό του Αγίου Πνεύματος. Πρόκειται για βασικό συμβολισμό ενότητος. Οι μετακινήσεις ενός πολυπληθούς, δυσκινήτου συνόλου σε μεγάλες αποστάσεις αυξάνει τα έξοδα, τον κόπο, τα απρόοπτα αλλά και τους ενδεχομένους κινδύνους. Ας θυσιασθούν επιθυμίες και σκοπιμότητες. Προέχει η απρόσκοπτη και ήρεμη διεξαγωγή των συνεδριών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
«Τω δε δυναμένω υπέρ πάντα ποιήσαι υπερεκπερισσού ων αιτούμεθα η νοούμεν, κατά την δύναμιν την ενεργουμένην εν ημίν, αυτώ η δόξα εν τη εκκλησία εν Χριστώ ᾿Ιησού εις αιώνας αιώνων» (Εφεσ. 3:20-21).

Τίρανα 8 Ιουνίου 2016,
Απόδοση της εορτής του Πάσχα

Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου