ΚΑΘΕ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΤΤΑ/
ΟΛΑ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΙΡΗΝΗ
Ο Πάπας Φραγκίσκος, με το τέλος της Συνόδου για τη Συνοδικότητα, έδωσε συνέντευξη εφ` όλης της ύλης στην ιταλική τηλεόραση (TG1) η οποία, ως συνήθως, αντιμετωπίστηκε αρνητικά από όσους ζητούν από τον ίδιο και την Αγία Έδρα να τοποθετηθούν υπέρ κάποιας πλευράς σε εμπόλεμη σύγκρουση. Αλλά η διαχρονική θέση της Αγίας Έδρας είναι να μην ευλογεί τους πολέμους.
Ακολουθεί περιληπτική αναφορά όσων ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος:
«Τίποτα δε λύνεται, με πόλεμο. Τίποτα. Η Χαμάς μπήκε στα κιμπούτς, σκότωσε αθώους, πήρε ομήρους… Οι Ισραηλινοί, για να τους σώσουν αλλά και να απαντήσουν, ξεκινούν πόλεμο. Ο πόλεμος είναι ήττα. Οι δύο λαοί πρέπει να ζήσουν μαζί. Η συμφωνία του Όσλο ήταν στη θετική κατεύθυνση: Δύο κράτη και η Ιερουσαλήμ σε ειδικό καθεστώς.
Μιλώ, καθημερινά, με τον π. Ιωσήφ, τον Αιγύπτιο βοηθό εφημέριο στην καθολική εκκλησία της Γάζας (ο εφημέριος αποκλείστηκε εντός Ισραήλ, όπου είχε πάει να αγοράσει φάρμακα). Στους χώρους της ενορίας φιλοξενούνται 563 άτομα! Σχεδόν όλοι οι ενορίτες και κάποιοι μουσουλμάνοι. Υπάρχουν άρρωστα παιδιά, τα φροντίζουν Αδελφές της Μητέρας Τερέζας. Δόξα τον Θεό οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σεβαστεί την ενορία.
Στενοχωριέμαι να βλέπω ότι το Ολοκαύτωμα δεν έγινε μάθημα. Δυστυχώς ο αντισημιτισμός παραμένει κρυμμένος και περιμένει αφορμές να αναζωπυρωθεί. Δεν μπορώ να το εξηγήσω…
Ζούμε δύσκολες στιγμές και δε θέλουμε να καταλάβουμε ότι οι μόνες που ωφελούνται είναι οι βιομηχανίες κατασκευής όπλων, που είναι η «επένδυση» με τα περισσότερα κέρδη.
Η πιο δύσκολη στιγμή, στην αρχή της εκλογής μου ως Ποντίφικας, ήταν το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία. Κάλεσα σε προσευχή στον Άγιο Πέτρο, ήρθαν χριστιανοί αλλά και μουσουλμάνοι. Το κακό είναι ότι συνηθίζουμε αυτές τις καταστάσεις. Δεν πρέπει να συνηθίζουμε τον πόλεμο.
Ο κίνδυνος της στρατιωτικής κλιμάκωσης είναι ότι αποτελεί το τέλος πολλών ζωών αλλά και καταστάσεων. Μόνο η ανθρώπινη σοφία σταματά αυτές τις καταστάσεις. Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας επηρεάζει Ισραήλ, Παλαιστίνη, Αγίους Τόπους και ιδιαίτερα τα Ιεροσόλυμα, αλλά και όλες τις κοντινές χώρες. Όμως έχει αντίκτυπο και στην Ευρώπη, ως και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εμπόλεμες καταστάσεις στο Κίβου, στην Υεμένη, στη Μιανμάρ και την εξόντωση του λαού των Ροχίνγια.
Πονώ για τον μαρτυρικό λαό της Ουκρανίας. Ξέρω τι έχει υποστεί επί Στάλιν.
Τον καταλαβαίνω, δέχθηκα σε συνάντηση τον πρόεδρο Ζελένσκι, όμως πρέπει να υπάρξει ειρήνη. Η ειρηνευτική συμφωνία είναι η πραγματική λύση και για τις δύο πλευρές.
Τη 2η μέρα του πολέμου επισκέφθηκα την πρεσβεία της Ρωσίας στην Αγία Έδρα. Είχα καλή συνεργασία με τον τότε Πρέσβη της χώρας. Ζήτησα και έγινε απελευθέρωση Ουκρανών ομήρων. Όμως ο διάλογος σταμάτησε. Ήθελα να επισκεφθώ και τις δύο χώρες, να βοηθήσω στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης.
Σχεδιάζω να ταξιδέψω στο Ντουμπάι, από 1-3 / 12 / 23 κατά τη συνάντηση της COP28 για το Κλίμα. Πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα για τη σωτηρία του πλανήτη!
Η μετανάστευση είναι από τα μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Χρειάζεται αλληλεγγύη προς τις 5 χώρες υποδοχής: Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα Ισπανία.
Στην πρόσφατη Σύνοδο έγινε αποδεκτό ότι απαιτείται περισσότερος χώρος για τις γυναίκες στην Εκκλησία, οι οποίες αυξάνουν συνεχώς την παρουσία τους σε θέσεις ευθύνης. Όμως, υπάρχει θεολογικό πρόβλημα για τη χειροτονία τους.
Η ιερατική αγαμία είναι ένας νόμος που μπορεί να αλλάξει, αλλά δε νομίζω ότι
αυτό θα βοηθήσει, δεν είναι εκεί το πρόβλημα.
Η Εκκλησία καλωσορίζει όλους τους ανθρώπους, στα Μυστήρια, δε τους ρωτά για την προσωπική τους ζωή. Όμως δεν είναι οι οργανώσεις ομοφυλοφίλων που θα προσέλθουν σε Μυστήρια, αλλά ο κάθε άνθρωπος, ατομικά.
Έχω γνωρίσει προσωπικά τους 3 μεγάλους ποδοσφαιριστές Πελέ, Μαραντόνα και Μέσι, ο καθένας μοναδικός στα χαρακτηριστικά του. Ο Μέσι παραμένει μεγάλη προσωπικότητα. Δυστυχώς ο Μαραντόνα απέτυχε στην προσωπική του ζωή. Από τους 3 προτιμώ τον Πελέ.
Ως Πάπας δεν είμαι «αριστερός» ή «δεξιός», προσπαθώ να είμαι «συνεκτικός». Ευτυχώς, από άποψη υγείας, αισθάνομαι καλά».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ