Η πρώτη κατήχηση

Η πρώτη κατήχηση
 

Την Τετάρτη βράδυ 18 Νοεμβρίου 2015 έγινε η πρώτη κατήχηση από τον Αρχιεπίσκοπό μας προς τους γονείς των παιδιών, που να λάβουν το Μυστήριο του Χρίσματος την Κυριακή της Πεντηκοστής του έτους 2016.
Ο Αρχιεπίσκοπος επιλέγει να κάνει κάθε χρόνο ο ίδιος την πρώτη και τελευταία κατήχηση, με σκοπό να υπενθυμίσει στους γονείς ότι αυτοί είναι οι πρώτοι κατηχητές των παιδιών τους. Αυτό υποσχέθηκαν στο Θεό κατά την ημέρα που τα παρουσίασαν στην Εκκλησία για τη Βάπτιση τους. Η Εκκλησία με τα κατηχητικά κέντρα της βοηθά τους γονείς σ’ ατό το έργο τους. Θέλει επίσης να τους ενημερώσει για τη σημασία που έχει η σωστή επιλογή του ή της αναδόχου για το Μυστήριο του Χρίσματος.
Ο ή η ανάδοχος οφείλει να βοηθήσει τους γονείς στην προσπά-θειά τους να μυήσουν το παιδί τους στην χριστιανική πίστη, στη ζωή της Καθολικής Εκκλησίας. Να υποσχεθεί ότι δεν θα περιοριστεί στα λόγια, αλλά η ίδια η ζωή του θα είναι μια ζωντανή κα καλή μαρτυρία σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας.
Υπενθυμίζει στους γονείς την τακτική που ακολουθεί η Εκκλησία στην περίπτωση που δεν βρίσκουν κάποιο ή κάποια ανάδοχο με αυτές τις προϋποθέσεις. Τότε η Εκκλησία ζητά από του γονείς ο ένας ή και οι δύο μαζί να παρουσιάσουν στον Επίσκοπο το παιδί τους για να τους μεταδώσει το Μυστήριο του Χρίσματος. Τότε όμως οι γονείς ενεργούν ως γονείς και όχι ως ανάδοχοι.
Πρέπει στο Μυστήριο του Χρίσματος ο ανάδοχος ή η ανάδοχος να ανήκει οπωσδήποτε στην Καθολική Εκκλησία. Ανάδοχος είναι εκείνος που αναδέχεται (υποδέχεται) κάποιον στην πίστη του. Δεν μπορεί λοιπόν ένας Ορθόδοξος Χριστιανός, όσο και άγιος και αν είναι να υποδεχθεί κάποιο παιδί στην Καθολική Εκκλησία, όπως και το αντίθετο.


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

8η Κυριακή του Έτους

8η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  Ψλ 18 [17], 19-20                         Ο Κύριος έγινε το στήριγμά μου, και στ’ ανοιχτά με οδήγησε,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου