Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

 

Παραμονή.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής της Πεντηκοστής στις 6.30 στον Καθεδρικό ναό της Παναγίας του Ροδαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος με τη βοήθεια τριών κατηχητριών έκανε την τελευταία κατήχηση στους αναδόχους, στους γονείς και στα παιδιά θα λαβαίνανε το Μυστήριο του Χρίσματος την ημέρα της Πεντηκοστής.

Η παρουσία όλων έδωσε την αισιοδοξία ότι υπάρχει μία σοβαρότητα εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων στην μετάδοση και λήψη των Μυστηρίων.

Η τοπική Εκκλησία προετοιμάστηκε ιδιαίτερα για την εορτή της Πεντηκοστής. Αργά το απόγευμα στην ποιμαντική ενότητα Καλλονής και της Ενορίας του Αγίου Νικολάου της  Χώρας Τήνου τελέστηκε η Ακολουθία της Αγρυπνίας της Πεντηκοστής. Ο Αρχιεπίσκοπος προΐστατο στην Αγρυπνία της  Ποιμαντικής Ενότητας Καλλονής.

Ημέρα της Πεντηκοστής

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κυριακή της Πεντηκοστής  21 Μαΐου 2015 τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ιερείς της Τήνου.

Η ενεργό συμμετοχή τν αναδόχων και των παιδιών έδωσε ιδιαίτερη ομορφιά στην όλη ιεροτελεστία.

Οι ανάδοχοι πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους ενώπιον της Εκκλησίας, απάγγειλαν ειδική προσευχή προς το Άγιο Πνεύμα ζητώντας τη συνεργασία του στην προσπάθεια τους να παραδειγματίζουν τα παιδιά και να βοηθούν τους γονείς στην ευθύνη

που έχουν να μεταδίδουν την πίστη με τη ζωή τους και το λόγο τους.

Τα ίδια τα παιδιά κρατώντας σε αλυσίδα την αναμμένη λαμπάδα ανανέωσαν τις υποσχέσεις  του Βαπτίσματος και την πίστη τους ενώ στη συνέχεια Επίσκοπος και ιερείς επέθεταν τα χέρια τους πάνω στις κεφαλές επικαλούμενοι τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος στην ζωή των παιδιών.

Όμορφη εικόνα, εντυπωσιακή και υποδειγματική  η παρουσία ως αναδόχου μία νεαρής κυρίας η οποία με το αναπηρικό καροτσάκι που βάσταζε το ασθενές σώμα της, αλλά με υγιέστατο το νου και την καρδιά ανάλαβε υπεύθυνα να είναι μια καλή ανάδοχος, διότι οι ευθύνες που αναλαμβάνουν οι ανάδοχοι δεν εξαρτώνται από τη δύναμη και τη δυνατότητα του σώματος αλλά από τη δύναμη της ψυχής. Και εκείνη απέδειξε ότι από αυτήν διαθέτει  περίσσεια.

Τα παιδιά, οι ανάδοχοι και οι γονείς συμμετείχαν ενεργά στη Θεία λειτουργία με την ανάγνωση των Αναγνωσμάτων, την εκφώνηση των δεήσεων των πιστών και την  προσφορά  των θείων δώρων  για την τέλεση της Ευχαριστίας.

Ο Ναός κατάμεστος από πιστούς, οι οποίοι θέλησαν να λάβουν μέρος στη θεία Λειτουργία και στη μετάδοση του Μυστηρίου του Χρίσματος στα  παιδιά, τα οποία είχαν κατηχηθεί για το σκοπό αυτό καθ’ όλη την κατηχητική χρονιά.

Όλα έγιναν με τάξη και ιερή λαμπρότητα ικανοποιώντας το πλήθος των πιστών που ήταν παρόντες, μεταξύ των οποίων και οι άρχοντες του νησιού με επί κεφαλής τον Δήμαρχο Τήνου.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και μεταξύ άλλων είπε:

Αγαπητοί μου Αδελφοί και Αδελφές,

Αυτή την ημέρα θαυμάζουμε και ξαναζούμε στη λατρεία  μας τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος που έστειλε ο Αναστημένος Χριστός  στην Εκκλησία. Ένα γεγονός χάριτος που πλημμύρισε το υπερώο της Ιερουσαλήμ για να φθάσει μέχρι τα πέρατα της γης.

Μα τι έγινε εκείνη την ημέρα την τόσο μακρινή από μας και ταυτόχρονα τόσο κοντινή  για να φθάσει στο εσωτερικό της καρδιάς μας; Ο Άγιος Λουκάς μας δίνει την απάντηση στην περικοπή του Βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων που λίγο πριν ακούσαμε. (2,1-11). Ο Ευαγγελιστής μας μεταφέρνει στην Ιερουσαλήμ, στο ανώι  του σπιτιού που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι Απόστολοι. Το πρώτο πράγμα που τραβά την προσοχή μας  είναι ο θόρυβος που έρχεται απρόσμενα από τον ουρανό, «κάτι σαν δυνατός άνεμος που τραντάζει τις πόρτες» και πλημμυρίζει το σπίτι. Μετά «οι γλώσσες σαν φωτιά» που μοιράζονται  και επικάθονται στις κεφαλές των Αποστόλων. Θόρυβος και γλώσσες φωτιάς είναι πολύτιμα και συγκεκριμένα σημεία που αγγίζουν τους Αποστόλους, όχι μόνο εξωτερικά  αλλά και εσωτερικά: στο νου και στην καρδιά. Αυτό που ακολουθεί  είναι ότι «όλοι πλημμύρισαν από Πνεύμα Άγιο», με ένα  περίεργο δυναμισμό και με θαυμαστά αποτελέσματα: «Άρχισαν να μιλούν  σε άλλες γλώσσες  με τρόπο που τους έδινε το Πνεύμα να εκφραστούν».
Ταυτόχρονα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συγκεντρωμένο μεγάλο και πολυεθνικό πλήθος που ο καθένας ακούει στη δική του γλώσσα όσα κηρύττον οι Απόστολοι. Όλοι νιώθουν μια νέα εμπειρία που ποτέ ξανά δεν τους είχε συμβεί
«Τους ακούμε να μιλούν στις δικές μας γλώσσες». Και τι έλεγαν οι Απόστολοι, για ποιο πράγμα μιλούσαν; Μιλούσαν «Για τα μεγαλεία του Θεού».

Κάτω από το φως αυτού του κειμένου του Βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων θα ήθελα να μελετήσουμε  τρεις λέξεις που είναι συνδεδεμένες με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος:  η απρόσμενη καινοτομία – η κοινοτική αρμονία και η καλή αγγελία.

1. Η καινοτομία, δηλαδή κάτι καινούριο, αυτό που συνήθως μας τρομάζει, διότι εμείς προτιμούμε να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο. Θέλουμε να οικοδομούμε, να προγραμματίζουμε, να σχεδιάζουμε τη ζωή μας σύμφωνα  με τα δικά μας σχέδια, τις δικές μας σιγουριές, τα δικά μας  γούστα. Το ίδιο συμβαίνει και στις σχέσεις μας με το Θεό. Συχνά τον ακολουθούμε, τον δεχόμαστε, αλλά μέχρις σ’ ένα σημείο. Βρίσκουμε πως είναι δύσκολο να εγκαταλειφθούμε σ’ Εκείνον  με απόλυτη εμπιστοσύνη, αφήνοντας το Άγιο Πνεύμα να είναι η ψυχή, ο οδηγός της ζωής μας, σε όλες τις επιλογές μας. Φοβόμαστε μήπως ο Θεός μας οδηγήσει σε δικούς του δρόμους, μας ζητήσει να βγούμε  από το δικό μας ορίζοντα που συχνά είναι περιορισμένος, κλειστός, εγωιστικός. Μας συμβουλέψει να ανοιχτούμε στους δικούς του ορίζοντες. Αυτό συνέβη στους ίδιους τους Αποστόλους και μαθητές του: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» τους είπε και αυτό έγινε. Οι απλοί ψαράδες, οι απλοί και αγράμματοι άνθρωποι, οι  δειλοί και κλεισμένοι στο υπερώο, την ημέρα της2 Πεντηκοστής ενισχυμένοι από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες του υπερώου και με θάρρος αρχίζουν να αναγγείλουν το Ευαγγέλιο.

Η καινοτομία που δημιουργεί ο Θεός στη ζωή  μας δίνει την αληθινή χαρά, την πραγματική γαλήνη  διότι μας αγαπά  και θέλει μόνο το καλό μας. Ας διερωτηθούμε σήμερα: Είμαστε ανοικτοί «στις εκπλήξεις του Θεού;» Ή κλεινόμαστε με φόβο, στην καινοτομία του Αγίου Πνεύματος; Είμαστε θαρραλέοι  για να πορευτούμε στους νέους δρόμους  που ο Θεός μας χαράζει ή υπερασπιζόμαστε κλεισμένοι  στον εαυτό μας και στις δικές μας σιγουριές που μόνο σιγουριά δεν έχουν;

 2.- Η δεύτερη σκέψη είναι ότι το Άγιο Πνεύμα δημιουργεί  στην Εκκλησία μία πολυμορφία, φέρνει την διαφορετικότητα και την συμπληρωματικότητα των χαρισμάτων, τον πλούτο των δώρων, όμως όλα αυτά   για να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά προϋποθέτουν την μεταξύ τους αρμονία. Αυτή την εξασφαλίζει το Πνεύμα το Άγιο το οποίο μετατρέπει την διαφορετικότητα και την πολυμορφία    αρμονία και ενότητα.

Ενότητα σημαίνει να βαδίζουμε  μαζί στην Εκκλησία, οδηγημένοι από τους Ποιμένες  που έχουν ένα ιδιαίτερο χάρισμα  και μία μεγαλύτερη υπηρεσία, σημείο  και αυτά της παρουσίας και της ενέργειας του Αγίου Πνεύματος.

3. Το Άγιο Πνεύμα μας ωθεί  να ανοίξουμε  τις πόρτες του εαυτού μας και να βγούμε έξω για να αναγγείλουμε την καλή αγγελία, να δώσουμε μαρτυρία  για την ευαγγελική ζωή, για να μεταδώσουμε τη χαρά του Ευαγγελίου, της συνάντησης μας με τον Ιησού Χριστό και τους αδελφούς μας.

Το Άγιο Πνεύμα είναι η ψυχή της ιεραποστολής. Αυτό που συνέβη δυο χιλιάδες χρόνια πριν στην Ιερουσαλήμ δεν είναι μακριά από μας, είναι  ένα γεγονός που μας αγγίζει και σήμερα και μας δίνει τη  δυνατότητα να έχουμε και τη δική μας καθημερινή εμπειρία. Η Πεντηκοστή στο υπερώο της Ιερουσαλήμ είναι η αρχή, μια αρχή που προεκτείνεται μέσα στους αιώνες. Το Άγιο Πνεύμα είναι το κατ’ εξοχήν δώρο του Αναστημένου Χριστού στους Αποστόλους του αλλά είναι και δώρο που προσφέρεται σε όλους του Βαπτισμένους.

Σήμερα αγαπητά μου παιδιά προσφέρεται ιδιαίτερα σε σας που ίσως δεν καταλαβαίνεται ακόμη τη μεγάλη σημασία αυτού του δώρου. Αλλά οι γονείς σας και ο ή η ανάδοχός σας που ζητήσαμε να είναι ένας θαρραλέος και ενεργός χριστιανός, θα σας βοηθήσουν μαζί με όλη την Εκκλησία ώστε όσο αυξάνετε σε ηλικία να αυξάνετε και σε γνώση και να καταλαβαίνετε αυτά που πιστεύει η Εκκλησία. Μόνο έτσι θα χαίρεστε όχι μόνο σήμερα αλλά και σε όλη σας τη ζωή για το δώρο που το Άγιο Πνεύμα σας κάνει προσφέροντάς σας τα επτά του δώρα, που είναι μια εγγύηση της ευτυχίας σας μέσα στην Εκκλησία και την κοινωνία. Αμήν.

Μετά την τελική ευλογία, ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε την ιερατική χειροτονία του Ιερολογιοτάτου  Ιεροδιακόνου π. Ιωάννη Σκλάβου του Μάριου και της Μαρίας, η οποία προβλέπεται να γίνει την Κυριακή  2 Αυγούστου 2015 στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στις 6.30 το απόγευμα.

Η συγκεντρωμένη Εκκλησία αποδέχτηκε με χαρά την είδηση και συναίνεσε με ένα θερμό χειροκρότημα.

Πριν την απόλυση ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφερα  εκ μέρους της Εκκλησίας δώρα αναμνηστικά στα παιδιά που έλαβαν το Χρίσμα, ενώ οι γονείς εξασφάλισαν  ένα όμορφο κέρασμα σε όλους τους παρόντες.

[module-458]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 4 Δεκεμβρίου 2024                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου