Η Πασχαλινή Αγρυπνία στον Καθεδρικό Ναό

Τελέστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Πασχαλινή αγρυπνία στον Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής μας  στην Ξυνάρα της Τήνου το Σάββατο 24 Απριλίου 2022.

Προίστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου Τήνου π. Ιωσήφ Πρίντεζης και μαζί του συμπροσευχήθηκε ο ιεροδιάκονος π. Μάριος Φώσκολος ενώ τον ρόλο του τελετάρχη τον είχε ο π. Αλέξανδρος Πέρρος. Τους ύμνους συνόδευε με το αρμόνιο ο κ. Χρήστος Φιοράντης.

Η Πασχαλινή Αγρυπνία είναι η «μητέρα όλων  των αγρυπνιών». Κατά την Πασχαλινή αγρυπνία η Εκκλησία περιμένει, αγρυπνώντας την Ανάσταση του Χριστού και την εορτάζει στα  Μυστήρια.

H Αγία Εκκλησία μελετά τα θαυμαστά έργα που ο Κύριος έκανε για το λαό του και εμπιστεύεται στο Λόγο Του και στην υπόσχεσή Του, μέχρι τη στιγμή που, πλησιάζοντας η ημέρα της Αναστάσεως, μαζί με τα μέλη που αναγεννήθηκαν στο Βάπτισμα, καλείται στην Τράπεζα που ο Κύριος ετοίμασε στο Λαό Του με το θάνατο και την Ανάστασή Του.

Οι πιστοί έχοντας ξεκινήσει  την προετοιμασία τους από την Τετάρτη των Τεφρών, και συνεχίζοντας όλη τη Τεσσαρακοστή, άλλωστε η  Τεσσαρακοστή δεν είναι άλλο, παρά μια πορεία προς το Βαπτιστήριο όπου οι βαπτισμένοι, κατάλληλα προετοιμασμένοι, ανανεώνουν τις υποσχέσεις του Βαπτίσματος και κάνουν την Ομολογία Πίστεως, όπως και αυτό έγινε.

Στην αρχή της τελετής ο Σεβασμιότατος εξήγησε το νόημα της Πασχαλινής αγρυπνίας και στην συνέχεια ευλόγησε την φωτιά.

Κατόπιν, σύμφωνα με το τελετουργικό της ημέρας άναψε την  Πασχαλινή Λαμπάδα και οι λειτουργοί προχώρησαν προς το εσωτερικό του Ναού, αναφωνώντας 3 φορές «Το Φως του Χριστού» .

Αφού οι λειτουργοί έφθασαν στο Ιερό, ψάλθηκε το Πασχαλινό εγκώμιο και στην συνέχεια αναγγέλθηκαν τα Βιβλικά κείμενα της ημέρας. Αφού ολοκληρώθηκαν τα αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη αναγγέλθηκε η Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και συνεχίστηκε η ανάγνωση των κειμένων από την Καινή Διαθήκη.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιότατος όπου εξήγησε τα βιβλικά κείμενα που αναγγέλθηκαν και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των μυστηρίων που τελούνται όλες αυτές τις ημέρες.

Στην συνέχεια ευλογήθηκε το νερό για τον ραντισμό των παρόντων πιστών όπου και ανανέωσαν τις υποσχέσεις του Βαπτίσματος τους. Μετά από αυτό, το εκκλησίασμα προσευχήθηκε για τους σκοπούς της εκκλησίας. Συνεχίστηκε με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.

Ακολούθησε Λιτανεία της Αναστάσεως στους δρόμους του οικισμού έως και την Εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου και μετά ξανά επέστρεψε στον Καθεδρικό Ναό όπου και  ολοκληρώθηκε με την τελική ευλογία από τον Σεβασμιότατο.

Ο Σεβασμιότατος μαζί με τον ιεροδιάκονο στην συνέχεια, ανήγγειλαν την Ανάσταση του Κυρίου και στην ενορία του Σμαρδακίτου ενώ την Κυριακή του Πάσχα τέλεσαν Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στην ενορία του Καρκάδου.

δ.μ.φ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου