Ήταν 15 Απριλίου 2019 όταν η ανθρωπότητα παρακολουθούσε συγκλονισμένη το τόξο αλλά και ολόκληρη τη σκεπή της Notre Dame να καταρρέει μετά από πυρκαγιά που προξένησε ζημιές στο παλαιότατο αυτό μνημείο.
Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, ο Ναός βρίσκεται σε μαζική αναστήλωση.
Αυτό το κόσμημα της γοτθικής αρχιτεκτονικής ξαναχτίζεται με βελανιδιές από τοπικά δάση, καθώς 200 εργάτες εργάζονται καθημερινά στις εγκαταστάσεις. Ο στόχος, σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν, είναι να επισκευαστεί πριν η πόλη φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Στόχος αρκετά παρακινδυνευμένος αφού όπως υποστηρίζει ο Michel Picaud, Πρόεδρος των Φίλων της Παναγίας των Παρισίων, του φιλανθρωπικού οργανισμού για την ανοικοδόμηση του Ναού, «το άνοιγμα του Καθεδρικού Ναού το 2024 δεν θα είναι απαραίτητα το τελευταίο βήμα στην αποκατάσταση. Υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά που πρέπει να κάνουμε. Όλοι αναμένουν να εισέλθουν στον Καθεδρικό Ναό έως το 2024, αλλά τότε θα συνεχιστεί μετά από αυτήν την ημερομηνία προς πλήρη αποκατάσταση».
Η τελευταία ενημέρωση από την Notre-Dame είναι ότι έχει απομακρυνθεί όλη η καμένη ξυλεία. «Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τον προηγούμενο μήνα, είναι πολύ ενθαρρυντικό», λέει ο Picaud. «Όταν επισκέφθηκα τελευταία φορά την Εκκλησία, είδα ένα από τα μεγαλύτερα βήματα: εγκατάσταση σκαλωσιάς μέσα στον Καθεδρικό Ναό».
Σήμερα, υπάρχει ακόμα μια τρύπα στην στέγη της Εκκλησίας. Επίσης, κατασκευάζεται ένα αντίγραφο του τόξου που είχε σχεδιαστεί αρχικά από τον αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα Eugène Viollet-le-Duc και ήταν φτιαγμένο από πάνω από 1.000 κομμάτια ξύλων βελανιδιάς τα οποία είχαν δωριθεί από δημόσια και ιδιωτικά δάση από όλη τη Γαλλία. Τα δέντρα κόβονται και συλλέγονται αυτήν την άνοιξη και θα αποθηκευτούν για 12 έως 18 μήνες προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη φάση της ανοικοδόμησης το φθινόπωρο του 2022.
(πηγή:architecturaldigest.com)
πγπ