Η παγκόσμια βοήθεια της Καθολικής Εκκλησίας Γερμανίας

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ  ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ  ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ   

 

Γνωρίζουμε ότι η Προτεσταντική και η Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας έχουν μεγάλα έσοδα, μέσω αντίστοιχου φόρου, στις δηλώσεις των πολιτών της χώρας που δηλώνουν το θρήσκευμα τους. Γνωρίζουμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες αποχωρούν «επίσημα» κάθε χρόνο είτε για να μην πληρώσουν το φόρο είτε γιατί εγκαταλείπουν τις αντίστοιχες εκκλησίες, επομένως τα έσοδα συνεχώς μειώνονται. Ευτυχώς παραμένουν ακόμα αρκετά, ώστε και η τοπική εκκλησία να έχει πόρους για τις εσωτερικές της ανάγκες και να συνεχίζει να στηρίζει Καθολικές Εκκλησίες και αναπτυξιακά έργα σε όλο τον κόσμο!

Θυμίζουμε ότι στη Γερμανία έχουν έδρα μερικές από τις μεγαλύτερες διεθνείς Καθολικές οργανώσεις, εκτός φυσικά της Κάριτας Γερμανίας που απασχολεί 700.000 εργαζόμενους. Γνωστότερες είναι οι:

MISEREOR, ο χαρακτηριζόμενος ως ο μεγαλύτερος καθολικός οργανισμός αναπτυξιακής βοήθειας στον κόσμο, που ενδιαφέρεται «για τους φτωχότερους από τους φτωχούς». Ιδρύθηκε το 1968, με έδρα το Άαχεν και απασχολεί 360 εργαζόμενους και 300 εθελοντές. [Την δεκαετία του 1960 βοήθησε τη Σύρο και την Κρήτη να κατασκευάσουν σύγχρονα θερμοκήπια, που έσωσαν αυτά τα νησιά από την εγκατάλειψη]. 

ADVENIAT, για βοήθεια σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική. Ιδρύθηκε το 1961 στο Έσσεν και απασχολεί 87 υπαλλήλους

RENOVABIS, για βοήθεια σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1993, έχει έδρα στο Freising, κοντά στο αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου απασχολεί 54 υπαλλήλους και δραστηριοποιείται σε 29 χώρες.

Την 11-7-2024, στη Βόννη, έγινε η παρουσίαση του απολογισμού του έτους 2023, κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι οι 27 Επισκοπές της χώρας έλαβαν 330 εκατ. ευρώ λιγότερα από φόρο εκκλησιών, σε σχέση με το 2022! 

Σημαντικά χρήματα δόθηκαν σε καθολικές οργανώσεις βοηθείας και μοναχικά τάγματα (55, 8 εκατ. ευρώ) και σε απευθείας εταίρους των Επισκοπών (54,9 εκατ. ευρώ), ενώ σε αναπτυξιακά έργα στο εξωτερικό, αποκλειστικά από δωρεές και εκκλησιαστικό φόρο, διατέθηκαν 624 εκατ. ευρώ (από 673 εκατ. ευρώ το 2022, όταν υπήρξε έντονο προσφυγικό πρόβλημα στην Ευρώπη, λόγω τη ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία).

Επίσης 5 εκατ. ευρώ απευθείας στην Αγία Έδρα και επιπλέον χρήματα μέσω του «Οβολού του Πέτρου» (στη Ποντιφική Σύνοδο για τη Φιλανθρωπία).

Τα 624 εκατ. ευρώ δόθηκαν, κυρίως, σε Αφρική (215), Ασία (153), Λατινική Αμερική (150) και Κεντρική – Ανατολική Ευρώπη (85). Αντίστοιχα, το 2023, 1197 Γερμανοί Ιεραπόστολοι ζούσαν εκτός της χώρας: οι 976 ήταν μέλη Ταγμάτων, οι 123 εφημεριακού κλήρου και οι 98 λαϊκοί ιεραπόστολοι.

Ταυτόχρονα πολλά αναπτυξιακά προγράμματα, διεθνώς, χρηματοδοτήθηκαν σε συνεργασία με γερμανικές κρατικές υπηρεσίες ή από γερμανικές ενορίες και άλλους καθολικούς θεσμούς, οπότε δεν μπορούν να υπάρξουν ακριβή συνολικά στοιχεία για την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας στη βελτίωση των συνθηκών ζωής πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων, σε όλο τον κόσμο… 

 

Πληροφορίες από The Pillar 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη