Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μalancar της Ινδίας θρηνεί τον επικεφαλής της

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στη Χριστιανική Εκκλησία της Ινδίας και ιδιαίτερα στις ανατολικές Καθολικές κοινότητες των λειτουργικών τυπικών Μalabar και Μalancar, που δραστηριοποιούνται στο Ινδικό κρατίδιο της Κεράλα.

Προέρχονται, όπως κι οι αντίστοιχες Ορθόδοξες, από τις πρωτοχριστιανικές κοινότητες που ίδρυσε ο Απόστολος Θωμάς, στην Ινδική χερσόνησο και είναι “Συριακού τυπικού” (με διαφορές μεταξύ τους).

Η Καθολική Εκκλησία του Malancar υπολογίζει σε 500.000 τους πιστούς της εντός Ινδίας. Η αντίστοιχη Ορθόδοξη Συριακή Εκκλησία του Malancar δηλώνει 500.000 πιστούς στην Κεράλα αλλά 2.000.000 συνολικά ανά τον κόσμο (στοιχεία Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών). Η Εκκλησία αυτή έχασε την 12-7-2021 τον Προκαθήμενό της, γνωστό με τον τίτλο “Καθολικός της Ανατολής”: ήταν ο Baselios Marthana Pavlose II, 75 ετών, πέθανε από καρκίνο. Με σπουδές θεολογίας και κοινωνιολογίας ποίμανε την Εκκλησία του από το 2010, που εκλέχθηκε “Καθολικός”.

Την εποχή εκείνη μαινόταν η σύγκρουση μεταξύ δύο τμημάτων της “Ορθόδοξης Ιακωβιτικής Εκκλησίας” που έληξε δικαστικά το 2017, αλλά ως το τέλος της ζωής του έλπιζε σε επανένωση. Έκανε πολλά ταξίδια, είχε την εκτίμηση των Επικεφαλής των Ορθόδοξων Πατριαρχείων και Εκκλησιών, του Πάπα Φραγκίσκου, με τον οποίον είχαν συναντηθεί στη Ρώμη και των Καθολικών Ιεραρχών της χώρας του.

Στην κηδεία του παρέστησαν οι Καρδινάλιοι George Alenchery και Baselios Cleemis, των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών της Ινδίας και εκπρόσωποι της Λατινικής Καθολικής Εκκλησίας.

Ο αντικαταστάτης του θα εκλεγεί από εκπροσώπους κλήρου και λαού τον Οκτώβριο. Ως τότε η Εκκλησία θα διοικείται από 5μελή Επιτροπή.

Ενδιαφέρουσα ιστορική παρουσίαση της Χριστιανικής παρουσίας στη χώρα στο Χάρτη που ακολουθεί.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Matters της Ινδίας
Χάρτης από την παρουσίαση της Εκκλησίας στην wikipedia

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου