Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

 

 

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Όπως κάθε Μεγάλη Τετάρτη  και σήμερα ζούμε στιγμές μιας όμορφης μεταξύ μας κοινωνίας. Κατά τη Θεία Λειτουργία του Χρίσματος όλο το Πρεσβυτέριο γύρω από τον Επίσκοπο θα συλλειτουργήσει και θα κάνει ακόμη πιο φανερή την κοινωνία που μας συνενώνει δυνάμει της ιερατικής μας χειροτονίας και της συμμετοχής  μας στο ένα Πρεσβυτέριο  της τοπικής μας Εκκλησίας.

Σ’ αυτή την Ιεροτελεστία φανερώνεται  τόσο η κλήση μας, όσο και η αποστολή μας. Η απαρχή και των δύο είναι η εκλογή του Χριστού  που έκανε στο φτωχό πρόσωπο μας, για να το ενώσει στη δική του αποστολή. Εκείνος που είναι ο Χρισμένος του Θεού, θέλησε  να χρίσει κι εμάς  για να μπορέσουμε, παρά τις όποιες ελλείψεις και αδυναμίες μας, να αφιερώσουμε όλη τη ζωή μας  στην υπηρεσία του λαού του, του Σώματός του, που είναι η Εκκλησία.

Στο περιστατικό που ακούσαμε στο ιερό Ευαγγέλιο, ο Ιησούς, ενώ ήδη έχει αρχίσει τη δημόσια αποστολή του, επιστρέφει στη Ναζαρέτ, το χωριό  όπου είχε περάσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Εισέρχεται στη συναγωγή, τον τόπο προσευχής των Εβραίων, επειδή ήταν Σάββατο και του προτείνεται να διαβάσει το ανάγνωσμα της ημέρας.

Όταν τελείωσε την ανάγνωση, μας λέει ο ευαγγελιστής Λουκάς έδωσε το βιβλίο στον υπηρέτη  και κάθισε. Και συμπληρώνει ο ευαγγελιστής τα μάτια όλων που ήταν στη συναγωγή ήταν στραμμένα πάνω του.

Όλοι οι παρόντες  νόμιζαν, πως κατάλαβαν για ποιόν μιλάει το κείμενο Ο προφήτης μιλά για το Πνεύμα του Κυρίου που πλημμυρίζει με την παρουσία του εκείνον που αποστέλλει, δηλαδή κάθε Προφήτη, όμως δεν γνωρίζουν πως ανάμεσά τους ευρίσκεται ο κατ’ εξοχήν Προφήτης, ο Χρισμένος Μεσσίας.

Ο Ιησούς που γνώριζαν στο χωριό τους ως ένα απλό παιδί  σήμερα ως νεαρός πλέον αποκαλύπτει ποια είναι η πραγματική του ταυτότητα.

Η χρήση του Ιησού με το Άγιο Πνεύμα είναι καθοριστική για την αποστολή του.  Σ’ εκείνον πράγματι αποκαλύπτεται το πρόσωπο του Θεού. Μέσω Εκείνου στέλνεται το χαρμόσυνο μήνυμα στους φτωχούς από το Θεό Πατέρα με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.  Σ’ εκείνον εγκαινιάζεται  το έτος της χάρης που θα συνοδεύει κάθε απεσταλμένο του Θεού σε όλη την ιστορία της σωτηρίας μέχρι το τέλος των αιώνων προς όφελος κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως.

Ο Ιησούς αποδίδει  στον εαυτόν του αυτό το κείμενο του Ησαΐα, γι’ αυτό και προσθέτει:  «σήμερα εκπληρώνεται αυτή η Γραφή  που ακούσατε». Όμως την ίδια στιγμή  επιθυμεί  η αγγελία της σωτηρίας να φθάσει  μέχρι τα πέρατα του κόσμου και μέχρι το τέλος των αιώνων, γι’ αυτό και όταν θα έλθει η ώρα  θα ενσωματώνει στον εαυτόν του κάθε βαπτισμένο, κάθε χρισμένο, κάθε χειροτονημένο, κάθε αφιερωμένο για να συνεχίσουν όλοι μαζί την  αποστολή του μέσα στο χρόνο της σωτηρίας.

Η ευλογία των Ελαίων  σήμερα μας μιλά  ιδιαίτερα για την αποστολή εκείνων που κλήθηκαν και στάλθηκαν ως άμεσοι συνεργάτες του Χριστού, να φέρουν το χαρμόσυνο αυτό μήνυμα σε όλη τη γη.ς. Εμείς οι ιερείς δεν κληθήκαμε προς όφελος δικό μας,  αλλά προς όφελος του λαού που εκείνος μας εμπιστεύθηκε, δηλαδή αδελφοί μου και αδελφές μου προς όφελος δικό σας.

Ο ιερέας καλείται να είναι ο ίδιος ο Χριστός, γι’ αυτό μαζί με το Χριστό μπορεί να πει: «Το πνεύμα του Κυρίου είναι πάνω μου,  διότι με έχρισε και με έστειλε  να ευαγγελιστώ τους φτωχούς». (Ησ. 61,1-3)

Στην αποστολή αυτή, χάρη στο Βάπτισμά σας  συμμετέχετε και σεις αδελφοί μου και αδελφές μου με την ενεργό συμμετοχή σας στους θεσμούς της Αρχιεπισκοπής μας και των ενοριών μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που τον τελευταίο καιρό ένας ικανοποιητικός αριθμός από όλες τις ηλικίες έχουν συνειδητοποιήσει αυτή την ενεργή θέση τους μέσα στην Εκκλησία. Καθημερινά και σε κάθε περίπτωση με απλές και ταπεινές πράξεις, όπως και με άλλες επίσημες και υψηλού επιπέδου  δίνουν δείγματα ότι το πνεύμα της Β΄ Συνόδου του Βατικανού συνεχώς εισχωρεί στις ψυχές τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δραστηριοποιούνται μέσα στην Εκκλησία και να δίνουν όλο τον εαυτό τους στην τοπική ιεραποστολή της με φανερά αποτελέσματα.

Συγχαίρω και ενθαρρύνω όλες τις δραστηριότητες της Εκκλησίας μας, που είναι πολλές και σημαντικές, και αθόρυβα αλλά δυναμικά συμβάλλουν  στο να ανοιχτούν νέοι δρόμοι ελπίδας και αισιοδοξίας, ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νέους. Επεκτείνω τις ευχές μου σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες  καλής θέλησης που κατοικούν  σ’ αυτόν το τόπο που θα είναι ευλογημένος, αν όλοι μαζί ενωμένοι, αδελφωμένοι  και αγαπημένοι ανιδιοτελώς και με μόνο σκοπό την πνευματική και υλική πρόοδο αυτού του τόπου, συνεργαστούμε.

Αγαπητά μου παιδιά ευχαριστώ ιδιαίτερα εσάς και τους γονείς σας, που ήλθατε σήμερα να δείτε πώς θα ετοιμάσουμε το μύρο, με το οποίο θα σας χρίσω την Κυριακή της Πεντηκοστής. Ο Κύριος θέλει από σας να είσθε καλά παιδιά, να ακούτε τους γονείς σας και τους αναδόχους σας και να αγαπάτε την Εκκλησία γιατί Εκείνος τη δημιούργησε για να συγκεντρώσει μέσα σ’ αυτήν όλους εκείνους που αγαπά και τον αγαπούν και ξέρετε πολύ καλά πως πάνω από όλους αγαπούσε κι αγαπά τα παιδιά, δηλαδή εσάς.

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές ας προσευχηθούμε αυτή τη βραδιά για να μας καταστήσει ο Κύριος πιο ικανούς να φέρουμε την αγάπη του Χριστού σε ένα κόσμο που δεν έχει αρκετή χαρά όπως αυτήν που συμβολίζουν τα έλαια και το μύρο που σε λίγο θα καθαγιάσουμε. Αμήν  

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου