Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ
Με απλότητα αλλά και λειτουργική ομορφιά η νεολαία μας γιόρτασε τον Προστάτη της, Χριστό Βασιλιά, στον ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωάννη του προδρόμου στο Σκαλάδο Τήνου.
Στις 11 το πρωί της Κυριακής 22 Νοεμβρίου 2015 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπο μας, Π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του: ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο εκκλησιαστικός Παραστάτης της νεολαίος Τήνου π. Ιωάννης Σκλάβος, ο π. Δημήτριος Δαλέζιος εφημέριος της ποιμαντικής Ενότητας Σκαλάδου και ο π. Πέτρος Σοκολόφσκυ εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κώμης.
Ο Ναός ήταν κατάμεστος από ενορίτες, τους έφηβους, τις νέες και τους νέους της Τήνου, με επί κεφαλής τα μέλη της Επιτροπής Τήνου για την ποιμαντική της νεολαίας.
Οι έφηβοι και οι νέοι έδωσαν ένα όμορφο παρόν με την ενεργό συμμετοχή τους στην τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας. Άρχισε με μία δική τους εισαγωγή, η οποία ήταν ταυτόχρονα προσκλητήριο και προς άλλους νέους και νέες της Τήνου να πλαισιώσουν την ομάδα της ΕΚΝΕ. Η ομάδα αυτή αναζητά τον Κύριο, με σκοπό να τον μιμηθεί και να τον κάνει γνωστό και σε όσους δεν τον γνωρίζουν.
Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έψαλαν τα ασματικά μέρη και δημιούργησαν μια γιορταστική ατμόσφαιρα προς τιμή του Χριστού Βασιλιά. Διάβασαν τα δύο πρώτα βιβλικά αναγνώσματα και με τις δεήσεις των πιστών ικέτευσαν τον Κύριο για την ανθρωπότητα, τους νέους και τις νέες που αναζητούν το Χριστό, τους δυστυχισμένους, τους φτωχούς και τους ανήμπορους ανθρώπους που ζητούν αγάπη από τον συνάνθρωπό τους.
Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:
Στην ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε και στο σκηνικό που μας παρουσίασε o Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης έχουμε τη συνάντηση δυο Βασιλιάδων. Ο ένας απέναντι στον άλλο. Από τη μια μεριά ο Πιλάτος, που ως εκπρόσωπος του Αυτοκράτορα της Ρώμης Καίσαρα, είναι ενδεδυμένος με τη μέγιστη εξουσία πάνω στο λαό και μπορεί να αποφασίζει ακόμη και το θάνατο τους.
Μπροστά στον Πιλάτο στέκεται ένας άλλος Βασιλιάς από τη Ναζαρέτ, του οποίου όμως η Βασιλεία όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει είναι ολότελα διαφορετική από εκείνη των ισχυρών της γης, μάλιστα κάποια στιγμή που ο λαός, μετά τον πολλαπλασιασμό των άρτων, τον αναζητούσε για να κάνει ένα Βασιλιά της γης, εκείνος κρύφτηκε.
Ο Μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Αυγουστίνος, ερμηνεύοντας τη σημερινή περικοπή σημειώνει: Ο Ιησούς δεν λέει: «η Βασιλεία μου δεν είναι εις αυτόν τον κόσμο, αλλά λέει «η Βασιλεία μου δεν είναι από αυτόν τον κόσμο». Η Βασιλεία λοιπόν του Χριστού βρίσκεται και πάνω στη γη και εμείς αυτό που είμαστε καλεσμένοι να κάνουμε είναι να ψάξουμε να βρούμε της παρουσίας αυτής της Βασιλείας. Η παρουσία του Βασιλιά Χριστού ανάμεσά μας είναι πραγματική αλλά και «διακριτική». Ποτέ δεν επιβάλλεταιa με δύναμη, αλλά απλώς μας ζητά να την δεχτούμε.
Ένα πρώτο λοιπόν συμπέρασμα που βγαίνει από το σημερινό ευαγγέλιο είναι ακριβώς ότι πρόκειται για μια Βασιλεία διαφορετική από τις άλλες της γης. Ο λόγος του Θεού σήμερα μας υπογραμμίζει ποια είναι η διαφορά μεταξύ των Βασιλειών της γης και της Βασιλείας του Χριστού
Στη σημερινή εορτή εμείς μαζί σας αγαπητοί μου έφηβοι, νέοι και νέες εορτάζουμε αυτό που ο Χριστός ομολογεί. Εορτάζουμε μια Βασιλεία όπως μας την παρουσιάζει το Ευαγγέλιο: Μία Βασιλεία που δεν έχει όπλα, μία Βασιλεία που δεν έχει στρατό, δεν καταδικάζει σε θάνατο κανένα, αντιθέτως ο Βασιλιάς ο ίδιος πεθαίνει για τους άλλους. Είναι μια Βασιλεία που η εξουσία της είναι υπηρεσία. Πάντα υπηρετεί. Δεν διατάζει. Συμβουλεύει. Είναι απλή και ταπεινή, με ένα Βασιλιά ταπεινό και πράο γι’ αυτό και οι ταπεινοί και φτωχοί της γης γίνονται τα σημάδια της παρουσίας της πάνω στη γη.
Ο Βασιλιάς Χριστός δεν είναι ένα Βασιλιάς ισχυρός, εξουσιαστής. Δεν έχει χρυσή κορώνα στο κεφάλι και πανάκριβο σκήπτρο στο χέρι. Τίποτε από όλα αυτά. Όσοι δεν ήθελαν ένα τέτοιο Βασιλιά του έβαλαν στο χέρι ένα καλάμι για σκήπτρο και στην κεφαλή του ένα ακάνθινο στεφάνι. Έχει ένα περίεργο θρόνο. Σχηματίζεται από δύο ξύλα που διασταυρώνονται και σχηματίζουν ένα σταυρό. Εκεί ενθρονίζεται γιατί αυτά τα δυο ατιμωτικά ξύλα γίνονται το σύμβολο της κάθετης και της οριζόντιας αγάπης. Αγάπης προς τον Θεό, αγάπης προς τον άνθρωπο.
Το Βασίλειο του Ιησού γεννιέται και μεγαλουργεί όταν ο ίδιος αποκαλύπτει το πρόσωπο του Θεού Πατέρα που είναι Αγάπη. Μια αγάπη που δεν αγαπά απλώς αλλά δίνεται. Η αγάπη του Θεού δίνεται με το πάθος και το θάνατο του Χριστού. Όταν ο Χριστός αποκαλύπτει αυτή την αγάπη και την αποδεικνύει προσφέροντας τη ζωή του για μας, γίνεται ο Βασιλιάς των ανθρώπων και του σύμπαντος κόσμου. Προσφέροντας τη ζωή του αποκαλύπτει πόσο ο Θεός αγαπά τον άνθρωπο. Αποκαλύπτει ένα Θεό Μυστήριο αλλά και παρόντα στη ζωή του ανθρώπου.
Το Βασίλειο του Χριστού είναι ένα Βασίλειο το οποίο στο κακό απαντά με το καλό. Είναι ένα Βασίλειο που βασίζεται στην ευσπλαχνία και τη συγνώμη.
Εσείς αγαπητοί μου έφηβοι και νέοι φαίνεται πως έχετε ξεκάθαρη άποψη για τον Βασιλιά Χριστό γι’ αυτό και στην εισαγωγή της σημερινής Θείας Λειτουργίας είπατε: και ακούσαμε με πολλή προσοχή: «Έτσι και εμείς θα προσπαθήσουμε όντας ενωμένοι να βοηθήσουμε και να συμπαρασταθούμε σε όλους όσους μας έχουν ανάγκη, ώστε να προγευτούμε στο σημερινό μας κόσμο την αληθινή Βασιλεία του Θεού».
Θέλετε δηλαδή να γίνετε συνεργάτες του Χριστού Βασιλιά που αγκαλιάζει, τους φτωχούς, τους ταπεινούς και τους απλούς ανθρώπους. Μπράβο σας γι αυτή την επιλογή σας και εμείς οι πιο μεγάλοι σε ηλικία αλλά και όλη η Εκκλησία την ίδια επιλογή έχουμε κάνει. Σας συγχαίρουμε γι’ αυτή την επιλογή σας και σας βεβαιώνουμε πως δεν θα απογοητευθείτε. Ο Κύριος να βασιλεύει στις καρδιές σας και με τη δική σας βοήθεια να επεκτείνει τη Βασιλεία του πάνω στη γη. Αμήν.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο εφημέριος ευχαρίστησε τους νέους και τις νέες για την τιμή που έκαναν στην ενορία του Σκαλάδου επιλέγοντας τον ενοριακό του Ναό για την τέλεση της γιορτής του Προστάτη τους Χριστού Βασιλιά.
Μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι και όλες προσκλήθηκαν στην αίθουσα του χωριού για να λάβουν ένα κέρασμα και να ολοκληρωθεί έτσι η όμορφη αυτή εκδήλωση των εφήβων και των νέων προς τον Χριστό Βασιλιά που ήταν κατά την ομολογία πολλών μια αληθινή γιορτή.
+Ν