Η μακαριωνυμία του «Πάπα των 33 ημερών» Ιωάννη Παύλου Α’

Μακάριος Ιωάννης Παύλος Α

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, τελέστηκε Θεία Λειτουργία κατά την οποία ο Albino Luciani ανακηρύχθηκε «Μακάριος» της Καθολικής Εκκλησίας.

Επειδή ο «χαμογελαστός Πάπας» παρέμεινε στο θρόνο του Πέτρου μόλις 33 μέρες (26-8-78 ως 29-9-78), πολλοί τον θυμόμαστε αλλά ξέρουμε λίγα γι’ αυτόν. Παραθέτουμε κάποιες πληροφορίες, με την ευκαιρία της έναρξης της διαδικασίας  αγιοκατάταξής του.

Ο Albino Luciani γεννήθηκε το 1912, σε φτωχή εργατική οικογένεια της βόρειας Ιταλίας. Ακολούθησε μια σοβαρή θεολογική κατάρτιση και επέδειξε ζηλευτό ποιμαντικό έργο, που εκτιμήθηκε από τους προκατόχους του, Πάπες Ιωάννη 23ο και Παύλο Στ’, που τον ανέδειξαν σε Επίσκοπο του Βιτόριο Βένετο (1958-69) και και Πατριάρχη Βενετίας (1969-78) αντίστοιχα. Αναδείχθηκε Πάπας σε ηλικία 66 ετών, έλαβε το αξίωμα με λιτό τρόπο και εκτιμήθηκε αμέσως το χαμόγελο που φώτιζε το πρόσωπό του. Το όνομά που επέλεξε ήταν φόρος τιμής στους δύο προκατόχους του.

Έθεσε ως στόχους την ανανέωση της Εκκλησίας, σύμφωνα με όσα είχαν αποφασισθεί στη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού και την αναθεώρηση του Κανονικού Δικαίου, την πιο έντονη κήρυξη του Ευαγγελίου και την προώθηση της ενότητας των Εκκλησιών, την προώθηση του διαλόγου με τους μη χριστιανούς και την ενθάρρυνση της παγκόσμιας ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο ξαφνικός θάνατός του έδωσε αφορμή σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Ενίοτε όμως και οι Πάπες πεθαίνουν ξαφνικά… Η νέα επιλογή των Καρδιναλίων ήταν εκτός Ιταλίας και ο πλανήτης έμαθε για το δυναμικό 58χρονο Αρχιεπίσκοπο Κρακοβίας Κάρολ Βοϋτίλα, που αναδείχθηκε ως διάδοχός του και επέλεξε το ίδιο όνομα: Πάπας Ιωάννης – Παύλος (Β’) Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, που όλοι γνωρίσαμε!

 

Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στο Avvenire

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου