Η ΛΕΣΒΟΣ ΕΟΡΤΑΣΕ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ

Η ΛΕΣΒΟΣ ΕΟΡΤΑΣΕ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ
 

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στους κεντρικούς δρόμους της Μυτιλήνης. Δεν ξέρω αν στην ιστορία του εκεί ενοριακού μας Ναού είχε συγκεντρωθεί ποτέ τόσο μεγάλο πλήθος κόσμου.
Στα πεζοδρόμια ο κόσμος περίμενε να περάσουν τα ιερά λείψανα  του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ η μουσική του Δήμου Λέσβου παιάνιζε εμβατήρια και θρησκευτικούς ύμνους.
Την  ημέρα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου και Αποστολικό Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου π. Νικόλαο. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Επισκοπής Χίου Παν/τατος π. Ριχάρδος και ο εφημέριος Χίου και Μυτιλήνης π. Λέων.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην παρούσα Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Σήμερα προστίθεται στο νησί της Λέσβου μία νέα ευλογία του Θεού. Την πρώτη ευλογία την έχει με τις πρεσβείες της Αειπαρθένου Μαρίας της Αγιάσου, τη δεύτερη ευλογία την απολαμβάνει με τις ικεσίες των Ταξιαρχών και ιδιαίτερα του Αγίου Ραφαήλ και σήμερα έχουμε μία Τρίτη ευλογία προς το νησί της  Λέσβου και την πόλη της  Μυτιλήνης με τις ικεσίες του Αγίου Βαλεντίνου.
Σήμερα ο λόγος του Θεού μας μίλησε για τη μεγαλύτερη εντολή του Δεκάλογου που είναι η κάθετη και οριζόντια αγάπη. Την κάθετη που είναι η αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο, του ανθρώπου προς τον Θεό και την οριζόντια που είναι η αγάπη του ανθρώπου προς τον πλησίον του. Ο Κύριος μας δίδαξε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από το να προσφέρει κανείς τη ζωή του γι’ αυτόν που αγαπά. Αυτό ο Ιησούς δεν το δίδαξε απλώς, αλλά και το βίωσε προσφέροντας τη ζωή του για μας επιβεβαιώνοντας  το λόγο του.
Στην ιστορία της Εκκλησίας υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που μιμήθηκαν το Χριστό και προτίμησαν να θυσιάσουν τη ζωή τους παρά να θυσιάσουν την πίστη τους.
Σήμερα πανηγυρίζουμε τη μνήμη ενός Αγίου των πρώτων αιώνων, της ενωμένης του Χριστού Εκκλησίας, ο οποίος πρόσφερε τη ζωή του για τη δόξα του Θεού και την υπηρεσία των ανθρώπων και τέλος την επισφράγισε με το μαρτυρικό θάνατο. Έζησε σε εποχή όμοια με τη δική μας που χαρακτηριζόταν και χαρακτηρίζεται από συλλήψεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια και θανάτους Χριστιανών.
Ο Άγιος Βαλεντίνος έβρισκε τον τρόπο να ενθαρρύνει τους Χριστιανούς και ιδιαίτερα τους νέους να μην υποκύψουν στις δελεαστικές προτάσεις των αρχόντων και των αυτοκρατόρων, αλλά να παραμείνουν πιστοί στο Χριστό που είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει μια ευτυχία,  όχι μερικών στιγμών, αλλά την αιώνια ευτυχία. Βοηθούσε και προωθούσε ακόμη και μέσα στις φυλακές να προχωρήσουν οι χριστιανοί νέοι στην τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου, παρά τις αυστηρές οδηγίες του αυτοκράτορα.
Περπατούσε νύκτα και μέρα στους δρόμους της ειδωλολατρικής Ρώμης και ενίσχυε με τον λόγο του Θεού την πίστη των Χριστιανών και πρόσφερε βοήθεια ακόμη και υλική σε όσους την είχαν ανάγκη. Έτσι ο Άγιος Βαλεντίνος έγινε πρότυπο της αγάπης του ανθρώπου προς τον Θεό και προς τον συνάνθρωπό του κι απέδειξε ότι ο νόμος της αγάπης έχει αξία όταν γίνεται συγκεκριμένη πράξη. Ο Άγιος Βαλεντίνος παραμένει και σήμερα παράδειγμα πίστεως κι αγάπης, αλλά κι ελπίδας για όλους τους νέους που θέλουν τον πρόσκαιρο έρωτά τους, με τις ικεσίες του να τον μεταβάλουν σε μία σταθερή και μόνιμη αγάπη. Αυτή χρειάζεται για να φτάσουν στο Μυστήριο του Γάμου αλλά και μία αγάπη που είναι κάθετη και οριζόντια δηλαδή Σταυρός, μαρτύριο, θάνατος και ανάσταση.
Αυτόν το νόμο της αγάπης οφείλουμε να κηρύττουμε αλλά προπάντων να βιώνουμε όλοι οι Χριστιανοί μαζί. Δε μπορούμε να κηρύττουμε την αγάπη, αν πρώτα δεν τη βιώνουμε. Απευθύνω θερμό χαιρετισμό στους Αδελφούς μου στην Αρχιεροσύνη Μητροπολίτες αυτού του νησιού, το Σεβασμιότατο Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο και το Σεβασμιότατο Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο και τους βεβαιώνω πως η ιστορική Καθολική Εκκλησία της Μυτιλήνης δε θέλει να είναι τίποτε άλλο από ένα επί πλέον άμβωνα αγάπης μαζί με τους τόσους άλλους άμβωνες αγάπης που διαθέτει στο νησί αυτό η Αδελφή μας Ορθόδοξη Εκκλησία. Εμείς ο Καθολικοί Χριστιανοί δεν είμαστε ανταγωνιστές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά συναγωνιστές στο βίωμα και στο κήρυγμα της αγάπης.  Της αγάπης που μας κήρυξε ο ίδιος κοινός Σωτήρας μας Χριστός.
Δυστυχώς σε κάποιους καιρούς οι Χριστιανοί αποφασίσαμε να μοιράσουμε τον άραφο χιτώνα του Χριστού και αρχίσαμε να μαλώνουμε μεταξύ μας για το ποιος διαθέτει  το πιο μεγάλο κομμάτι. Αδελφοί και Αδελφές ο Χριστός δε μοιράζεται. Ο ίδιος είναι ένας, ο αυτός χθες και σήμερα και πάντοτε με έναν άραφο χιτώνα. Ας βάλουμε όλα μαζί τα κομμάτια που διαθέτουμε και ας αποκαταστήσουμε και πάλι την ενότητα της Εκκλησίας που ο ίδιος είναι η Κεφαλή και όλοι οι χριστιανοί μέλη της μίας του Χριστού Εκκλησίας.
Είθε ο Κύριος με τη νέα ευλογία που προσφέρει στο νησί της Λέσβου, να μας βοηθήσει να νιώσουμε αυτήν την ευλογία ως πραγματικότητα, δοξάζοντας το Θεό. Αυτό είναι το γνήσιο μήνυμα του Αγίου Βαλεντίνου. Αν όμως παράλληλα προς αυτό κάποιοι έμποροι θελήσουν να «επωφεληθούν» και με την παρουσία  του Αγίου στο νησί, για να κερδίσουν λίγο ψωμί παραπάνω για τις οικογένειές τους, ας το κάνουν, αλλά έξω από το Ναό.
Είθε με τις ικεσίες του Αγίου Βαλεντίνου να ξεπεράσουμε όλες τις κρίσεις ακόμη  και την οικονομική  που βασανίζει θεσμούς κι άτομα κι από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η ίδια η Εκκλησία.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα της ενοριακής κοινότητας Μυτιλήνης στο προαύλιο του Ναού, η οποία ήταν προσφορά του εμπορικού Συλλόγου Λέσβου.

Πολλοί θεσμοί της Λέσβου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστροφή αποτμήματος των λειψάνων στη Μυτιλήνη. Ο Δήμος, με επί κεφαλής τον κ. Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδημάρχους, το Επιμελητήριο Λέσβου, ο Εμπορικός σύλλογος, ο σύλλογος καταλυμάτων κλπ.

Ευχάριστη έκπληξη για τη Μυτιλήνη ήταν η πρωτοβουλία των ΕΛΤΑ να εκδώσουν ειδικό αναμνηστικό φάκελο με γραμματόσημα που απεικονίζουν τον Άγιο Βαλεντίνο και με τη σημείωση «Άγιος Βαλεντίνος – Λέσβος – Μυτιλήνη – 14 Φεβρουαρίου 2015.  Η παρουσία του  Διευθυντή των ΕΛΤΑ για το Βόρειο Αιγαίο και του Διευθυντή των ΕΛΤΑ Λέσβου, με ειδικό εκθεσιακό αυτοκίνητο σε γειτονικό χώρο του Ναού της Μεταστάσεως της Παναγίας, διέθεταν φακέλους και γραμματοσειρές σε όσους θέλησαν να αποκτήσουν την ιστορική και αναμνηστική αυτή σειρά.     
Το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης  πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνική βραδιά, η οποία συγκέντρωσε μεγάλο πλήθος κόσμου που απόλαυσε γνωστά και άλλα τραγούδια από καλλιτέχνες της Λέσβου που προσφέρθηκαν να συμβάλλουν αφιλοκερδώς  για να τιμήσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Στη  διάρκεια της εκδηλώσεως ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός βράβευσε τον Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο για τη μεγάλη του προσφορά προς το νησί και του παρέδωσε και  το μετάλλιο της πόλεως της Μυτιλήνης. Ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε το Δήμαρχο και ευχήθηκε και πάλι αυτή η ιστορική ημέρα να είναι η απαρχή για το ξεπέρασμα κάθε λογής κρίσης, ώστε η Λέσβος να προοδεύει και να ευημερεί με γαλήνη και με την ευλογία του Θεού που τώρα θα χορηγείται και με τις ικεσίες του Αγίου Βαλεντίνου.

[module-380]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου