H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ
ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ
Είναι γνωστές οι αναταραχές, από το καλοκαίρι 2020, στη Λευκορωσία, μετά από τις εκλογές που ανέδειξαν για 6η φορά Πρόεδρο της χώρας τον Λουκασένκο με 80% των ψήφων, αποτέλεσμα εκτεταμένης νοθείας κατά πολλούς. Η Ε.Ε. έλαβε μέτρα κατά της κυβέρνησης της χώρας, η ηγέτης της αντιπολίτευσης κατέφυγε στη Λιθουανία, πολλοί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Πολωνία, το καθεστώς αντιμετώπισε με υπέρμετρη βία τις διαδηλώσεις, αθλητές ζήτησαν άσυλο σε άλλες χώρες, η Καθολική Εκκλησία ζήτησε την επικράτηση ειρήνης και συνεννόησης.
Η τοπική καθολική κοινότητα φέρεται να συμφωνεί με τις καταγγελίες περί νοθείας και αυτό την φέρνει συχνά σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Στο ζήτημα που προέκυψε με τον πρώην Πρόεδρο της Ιεραρχίας Αρχιεπίσκοπο Μινσκ Tadeusz Kondrusiewicz έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Αυτό που παραμένει είναι η προσπάθεια δυσφήμισης της Καθολικής Εκκλησίας, μέσω των κρατικών ΜΜΕ, αλλά ο υπέρμετρος ζήλος οδήγησε σε αντίθετα αποτελέσματα και η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να υπερασπισθεί τους Καθολικούς ιερείς! Ας δούμε τι συνέβη.
Η κρατική εφημερίδα Minskaja Pravda δημοσίευσε “καρικατούρες” καθολικών ιερέων παρουσιάζοντάς τους ως συνεργάτες των Ναζί. Ακόμα χειρότερα τα χαρακτηριστικά παρέπεμπαν σε 2 ιερείς που παρέμειναν δίπλα στο ποίμνιο και δολοφονήθηκαν από τους Ναζί, το 1943, στη σφαγή 1528 πολιτών στην περιοχή Rositsa… “Λάσπη στη μνήμη των μαρτύρων της Rositsa” χαρακτήρισε τη δημοσίευση η τοπική Καθολική Εκκλησία αλλά και ο Νούντσιος, Σεβασμιότατος Ante Jozic, ενώ ομάδα πολιτών ζήτησε κρατική παρέμβαση για την απαράδεκτη επίθεση κατά της Καθολικής Εκκλησίας, που προκαλεί θρησκευτική εχθρότητα σε παραβίαση του άρθρου 130 του Π.Κ της χώρας.
Το Υπουργείο Πληροφόρησης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την “Επιτροπή για τα θρησκευτικά θέματα και τις εθνικότητες” έκρινε ότι η δημοσίευση “δεν επιτρέπει τη διατήρηση της ηρεμίας και της ειρήνης μεταξύ των θρησκευτικών ομολογιών της χώρας”. Οι ιερείς Jerij Kasira και Antonij Lesceviz, παρόλο που είχαν τη δυνατότητα να διαφύγουν, παρέμειναν δίπλα στους ενορίτες τους, όταν οι Ναζί συνέλαβαν όλους τους κατοίκους της Rositsa. Αρκετοί στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι υπόλοιποι θανατώθηκαν φρικτά, ανάμεσά τους οι δύο ιερείς, ήδη σε διαδικασία αγιοποίησης.
Η περιοχή είναι τόπος καθολικού προσκυνήματος 2 φορές το χρόνο, οι δε προσκυνητές προσεύχονται δίπλα στο μεγάλο σταυρό που έχει τοποθετηθεί. Η προσβολή του σταυρού στη συγκεκριμένη δημοσίευση ήταν εκείνη που προκάλεσε τη μεγαλύτερη οργή…
Πληροφορίες και φωτογραφία από πρακτορείο FIDES
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ