Η κορώνα του Ερχομού

Η κορώνα του Ερχομού

Η περίοδος της Παρουσίας, που σήμερα ξεκινάμε, είναι περίοδος χαράς, διότι αναδεικνύει την προσμονή ενός από τα σπουδαιότερα γεγονότα της ιστορίας, τη γέννηση του Υιού του Θεού από την Αειπάρθενο Μαρία. Είναι όμως και περίοδος μετάνοιας και μεταστροφής ώστε να προετοιμαστεί ο χριστιανικός λαός για την έλευση του Θείου Βρέφους. Είναι, επίσης, περίοδος πνευματικής προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα, περίοδος αναμονής και προσευχής.
Η κορώνα της παρουσίας ή του ερχομού, έχει ρίζες παγανιστικές και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από το χριστιανισμό, θέλοντας να συμβολίσει την πάροδο του χρόνου. Μας υπενθυμίζει τον ασταμάτητο χρόνο που διαρκώς περνά, κάνοντάς μας να προσεγγίζουμε ολοένα και περισσότερο τα Χριστούγεννα, κατά τα οποία θα εορτάσουμε το Χριστό το αληθινό φως του κόσμου που ήρθε στον κόσμο για να κατατροπώσει τα σκότη του κακού.
Η σύνθεση της κορώνας αποτελείται από διάφορα κλαδιά αειθαλών δέντρων, τα οποία συμβολίζουν τη συνέχιση της ζωής. H κυκλική μορφή των κλαδιών, συμβολίζει την αιωνιότητα του Θεού που δεν έχει αρχή αλλά ούτε τέλος, την αθανασία της ψυχής και την αιώνια ζωή του Χριστού. Επίσης, είναι σύμβολο βασιλικής εξουσίας και νίκης. Κατά αυτό τον τρόπο μας υπογραμμίζει πως το Βρέφος που αναμένουμε είναι ο βασιλιάς που νικάει τα σκότη με το φως του.
Το πρώτο κερί ονομάζεται «κερί του προφήτη» και θέλει να τονίσει στον κόσμο την σημαντικότητα της ελπίδας. Μας υπενθυμίζει ότι πολλούς αιώνες πριν τη γέννηση του Χριστού, κάποιοι σοφοί άνθρωποι, που ονομάζονται προφήτες, ανήγγειλαν τον ερχομό του στον κόσμο.
Το δεύτερο κερί ονομάζεται «κερί της Βηθλεέμ» και αναφέρεται στη μικρή πόλη όπου γεννήθηκε ο Μεσσίας. Συμβολίζει την πρόσκληση για σωτηρία που απευθύνει ο Θεός στον άνθρωπο. Πρόκειται για ένα κάλεσμα, μια κλήση της οποίας η ισχύς έχει παγκόσμια εμβέλεια και δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά ή συγκεκριμένα χρονικά όρια.
Το τρίτο κερί αποκαλείται «κερί των βοσκών» διότι ήταν οι πρώτοι που είδαν και προσκύνησαν το Μεσσία. Είναι σύμβολο χαράς γιατί την χαρά που ένοιωσαν οι βοσκοί όταν αντίκρισαν το Χριστό, όπως ακριβώς τους είχε αναγγείλει ο άγγελος, τη μετέδωσαν στους συνανθρώπους τους.
Το τέταρτο κερί είναι το «κερί των αγγέλων» προς τιμήν εκείνων που ανήγγειλαν στους ανθρώπους, τη θαυμάσια εκείνη νύχτα των Χριστουγέννων, το ευχάριστο γεγονός της γεννήσεως του Θεανθρώπου.

πγπ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου