Η Καθολική Ιεραρχία Ελλάδος στην Εξαρχία Αρμενίων Καθολικών

Η Καθολική Ιεραρχία Ελλάδος στην Εξαρχία Αρμενίων Καθολικών

Το απόγευμα της Παρασκευής, 28 Απριλίου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου μετέβησαν στον Αρμενοκαθολικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού, στον Νέο Κόσμο. 

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να συμπροσευχηθούν, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, με τον Αρμενοκαθολικό Πατριάρχη Ραφαήλ-Πέτρο KΑ’, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για την επέτειο των 100 χρόνων της Αρμενοκαθολικής παροικίας στο Νέο Κόσμο (Δουργούτι) και την Κοκκινιά (1923-2023), που ιδρύθηκε από τον Αρμένιο Καπουκίνο Ιερομόναχο και μετέπειτα Επίσκοπο μακαριστό Κύριλλο Ζοχραμπιάν.

Η ίδρυση της Αρμενικής Καθολικής παροικίας και Εξαρχίας συνδέεται με την άφιξη στην Ελλάδα του π. Κυρίλλου από το Ερζερούμ (1923), ο οποίος προσέφερε μεγάλη βοήθεια στον ελληνισμό της  Τραπεζούντας, κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, και βοήθησε στην περίθαλψη και την οργάνωση των Αρμενίων προσφύγων, με ιδιαίτερη αρωγή στα ορφανά αρμενόπουλα, που είχαν βρει καταφύγιο στη φιλόξενη Ελλάδα.

Μετά τον Εσπερινό, στον κήπο “Χαντσιάν” της Εξαρχίας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Χατσκάρ, που είναι γνωστό και ως αρμενικός σταυρόλιθος. Πρόκειται για μια σκαλιστή, επιμνημόσυνη στήλη που φέρει σταυρό και μοτίβα από ρόδακες και άλλα φυτικά στοιχεία.

Το Χατσκάρ αυτό στον κήπο της Εξαρχίας είναι αφιερωμένο στα αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, από την Τουρκία, και ευλογήθηκε από τον Πατριάρχη των Αρμενίων Καθολικών Ραφαήλ-Πέτρο KΑ’. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι Καθολικοί Ιεράρχες, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών, άναψαν ένα κερί στη μνήμη των αθώων Αρμενίων θυμάτων.

Ακολούθησε καλλιτεχνική εκδήλωση, ενώ ο Πανοσ/τατος Ιωσήφ Μπεζαζιάν, Έξαρχος των Αρμενίων Καθολικών, προσέφερε πλούσιο δείπνο.

Από την Γραμματεία της ΙΣΚΙΕ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου