Η Καθολική Εκκλησία του Μπαχρέϊν

Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΧΡΕΪΝ

 

 

Στις 25-11-2021 ο Πάπας Φραγκίσκος και ο καρδινάλιος Παρολίν δέχθηκαν στο Βατικανό την επίσκεψη του διπλωματικού συμβούλου του Βασιλιά του Μπαχρέιν. Αυτός μετέφερε πρόσκληση του Βασιλέα Hamad bin Isa al Khalifa προς τον Πάπα για επίσημη επίσκεψη στη νησιωτική χώρα. Σύμφωνα με το Πρακτορείο του Μπαχρέιν ο απεσταλμένος τόνισε “το σημαντικό και υψηλού επιπέδου ρόλο του Πάπα στη δημιουργία και στην πρόοδο του διαθρησκειακού διαλόγου και στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των πολιτισμών, στις αξίες της ανθρώπινης αδελφοσύνης και της συνύπαρξης” και ο Ποντίφικας εξέφρασε “τις ειλικρινείς ευχαριστίες του για την πρόσκληση σε ένα βασίλειο υπόδειγμα ανοικτού πνεύματος και συνύπαρξης διαφορετικών κοινωνικών καταστάσεων”.

 

 

Υπάρχουν Χριστιανοί Καθολικοί στο Μπαχρέιν, κράτος 33 νησιών στη δυτική ακτή του Περσικού, θα αναρωτηθεί κάποιος. Τουλάχιστον 80.000 ασιάτες χριστιανοί καθολικοί, κυρίως από Φιλιππίνες, είναι η απάντηση. Ο πρώτος καθολικός ναός στην πρωτεύουσα Manama, αφιερωμένος στην Ιερά Καρδία κτίσθηκε το 1936. Διπλωματικές σχέσεις με την Αγία Έδρα υπάρχουν από το 1999. Το 2013 ο Βασιλέας παραχώρησε κρατική έκταση για την ανέγερση νέου Καθεδρικού Ναού, αφιερωμένου στην Παναγία “της Αραβίας”. Μάλιστα μακέτα των σχεδίων έδειξε προσωπικά στο Πάπα το 2014 σε συνάντησή τους στη Ρώμη. Ο ναός χωρητικότητας 2.300 ατόμων είναι έτοιμος και θα καθαγιαστεί στις 10-12-2021 από τoν φιλιππινέζο Καρδινάλιο Αntonio Tagle, Επικεφαλής της Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των Λαών και Πρόεδρο της Διεθνούς Κάριτας. Την προηγουμένη θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια, παρουσία του Βασιλέα. Φυσικά οι παρόντες θα είναι σχετικά λίγοι, λόγω των μέτρων για τον covid.

Στο Μπαχρέιν βρίσκεται η έδρα του Αποστολικού Βικαριάτου της Βόρειας Αραβίας, το οποίο αποτελούν το Μπαχρέιν, το Κατάρ (περίπου 200.000 πιστοί), το Κουβέιτ (περίπου 140.000 χριστιανοί καθολικοί) και η Σαουδική Αραβία (πάνω από 2 εκατομμύρια).

 Ο  βικάριος ιερομόναχος Camillo Ballin, πέθανε από covid τo 2020 και δεν έχει αντικατασταθεί. Υπηρέτησε σχεδόν 40 χρόνια στην περιοχή, από τα οποία τα 10 ως Βικάριος και ήταν όνειρό του η λειτουργία του νέου Καθεδρικού Ναού του Μπαχρέιν. 

(πηγή: FIDES)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου