Η Καθολική Εκκλησία στο Νεπάλ

Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ

 

 

Το Νεπάλ πρώην Βασίλειο και πλέον Λαϊκή Δημοκρατία έχει πληθυσμό περίπου 31.000.000 κατοίκους και μόλις 10.000 Χριστιανούς Καθολικούς. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας η Εκκλησία έχει υποστεί διώξεις και δολοφονικές επιθέσεις από διάφορες ένοπλες οργανώσεις.   

Η Αγία Έδρα έχει διπλωματικές σχέσεις με το Νεπάλ από το 1983. Στις 24-11-21 ο νέος Νούντσιος του Νέο Δελχί στην Ινδία Αρχιεπίσκοπος Leopoldo Girelli παρουσίασε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της χώρας Bidhya Devi Bhandari. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νουντσιατούρας ο παπικός διπλωμάτης “μετέφερε τις ευχές του Πάπα για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στο λαό του Νεπάλ και την ελπίδα για συνέχιση των σχέσεων των δύο πλευρών με κοινή δέσμευση την ειρήνη, το διάλογο και την ανάπτυξη. Για να αντιμετωπισθεί η παγκόσμια πανδημία η Αγία Έδρα είναι πεπεισμένη ότι απαιτείται ενότητα δράσης των κρατών ώστε να βρεθούν λύσεις στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προσκλήσεις…  Επίσης, η Αγία Έδρα επιθυμεί τη νόμιμη και σεβαστή συμμετοχή της Καθολικής Εκκλησίας στη ζωή του έθνους, στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής συνοχής”. 

Τέσσερις μέρες νωρίτερα η Δικαιοσύνη της Χώρας είχε δεχθεί την απελευθέρωση, με περιοριστικά μέτρα, δύο Καθολικών Μοναζουσών από την Κορέα του Τάγματος του Αγίου Παύλου de Chartres, που κρατήθηκαν προφυλακισμένες δύο και πλέον μήνες (!) για προσηλυτισμό, αναγκάζοντας τον Αποστολικό Βικάριο να μιλήσει για έλλειψη ανοχής προς την Καθολική Εκκλησία και γενικά τις μειονότητες. 

Το έγκλημα των καλογραιών είναι ότι προσφέρουν στέγη, φαγητό, εκπαίδευση και ιατρική φροντίδα σε φτωχά παιδιά της Pokhara. Δυστυχώς η φτώχεια ταλαιπωρεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ενώ άλλα σοβαρά προβλήματα του Νεπάλ είναι η χρήση ναρκωτικών και η σωματεμπορία γυναικών… 

Την Καθολική κοινότητα του Νεπάλ έχει προαγάγει σε Αποστολικό Βικαριάτο ο Πάπας Βενέδικτος 16ος το 2007. Πρώτος Βικάριος υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα των τελευταίων δεκαετιών, ο νεπαλέζος ιησουίτης π. Antony Sharma, συγγενής του τελευταίου βασιλιά του Νεπάλ. Από το 2014 Βικάριος είναι ο 58χρονος ινδός Ιεράρχης, Paul Simick.

(πηγή: Himalayan Times και AsiaNews.it)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου