Η καθολική απάντηση για την Ουκρανία (catholic response for Ukraine (CR4U))

 

O Πάπας Φραγκίσκος και η διπλωματία της Αγίας Έδρας προσπαθούν με όλα τα μέσα για τη λήξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Οι εκκλήσεις και οι δημόσιες και παρασκηνιακές παρεμβάσεις του Ποντίφικα άλλοτε έχουν επιτυχία (όπως έγινε με την απελευθέρωση κρατουμένων και τις αποστολές του καρδινάλιου Krajewski στην Ουκρανία) άλλοτε πέφτουν στο κενό λόγω ης αδιαλλαξίας του Προέδρου Πούτιν. Ταυτόχρονα όμως με τις προσπάθειες σε επίπεδο κορυφής, συνεχίζεται η καθημερινή συμπαράσταση των Καθολικών Εκκλησιών των όμορων Χωρών για τη βοήθεια εκατομμυρίων προσφύγων που εγκαταλείπουν τις περιοχές πολέμου. Όμως υπάρχουν και αυτοί που παραμένουν και ταλαιπωρούνται εντός Ουκρανίας, οι ανάγκες των οποίων είναι ακόμα μεγαλύτερες…

Οι μεγαλύτερες διεθνείς καθολικές οργανώσεις αλληλεγγύης, δηλαδή η Κάριτας, η JRS των πατέρων Ιησουιτών, οι Ιππότες της Μάλτας, η Διεθνής Καθολική Επιτροπή Μετανάστευσης κι εκπρόσωποι των Ιεραρχιών της Ε.Ε. και της Ευρώπης (CCEE και COMECE) έχουν συστήσει Ομάδα Εργασίας (με τα αρχικά, στ` αγγλικά, “CR4U”) και συναντώνται τακτικά, από το Μάρτιο, ανά 15ήμερο, για το συντονισμό των προσπαθειών ανακούφισης του ουκρανικού πληθυσμού που παραμένει στις εστίες του.

Στις αρχές Οκτωβρίου γίνεται συνάντηση εργασίας των οργανώσεων στη Ρώμη και, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν καταγραφεί οι οικιστικές ανάγκες του πληθυσμού, μετά τους συνεχείς βομβαρδισμούς, η δυνατότητα θέρμανσης, οι ανάγκες σε ιατρικό υλικό, η δυνατότητα διανομή τροφίμων και η ανάγκη προγραμμάτων ψυχικής υγείας.

Μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, η Καθολική Εκκλησία, υπό την εποπτεία του Πάπα, Φραγκίσκου, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται σε όλα τα επίπεδα, πνευματικά και υλικά.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Ουκρανία από Vatican News

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου