Η ιστορία της εικόνας της Παναγίας της Θάλασσας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

 

 

Κόσμησε το Ιερό Βήμα του Αγίου Πέτρου στις Ακολουθίες των Χριστουγέννων. Πρόκειται για την Εικόνα της Παναγιάς της Θάλασσας η περιπέτεια της οποίας ξεκινάει από την Άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς το 1453.

Την έσωσαν από την καταστροφή ιταλοί έμποροι που την φόρτωσαν στο πλοίο τους με προορισμό τη Νάπολη. Μια ισχυρή καταιγίδα έπληξε το πλοίο που βυθίστηκε τελικά στις ακτές του Σαλέρνο. Η εικόνα, μαζί με το πλήρωμα και το υπόλοιπο φορτίο, χάθηκε στα νερά της θάλασσας μέχρις ότου, ύστερα από λίγο καιρό, ένας κτίστης που μάζευε άμμο από την ακρογιαλιά χτύπησε κάτι ασυνήθιστο με την σκαπάνη του. Ήταν η «Παναγία που έρχεται από τη θάλασσα» όπως την ονόμασαν οι Σαλερνιτάνοι.

Η παράδοση λέει ότι ο άνδρας, αφού χτύπησε το φρύδι της εικόνας της Παναγίας, παρέμεινε με τα χέρια παράλυτα. Άρχισε, λοιπόν, να φωνάζει για βοήθεια. Όταν οι άνθρωποι ήρθαν να τον σώσουν, έσκαψαν στην άμμο και βρήκαν την εικόνα, την οποία αργότερα αναγνώρισαν οι επιζώντες ναυτικοί που την είχαν φέρει από την Κωνσταντινούπολη.

Εκεί κοντά βρισκόταν το Μοναστήρι των Αυγουστινιανών Μοναχών. Ενώ ο κόσμος φώναζε το θαύμα, έφεραν την εικόνα με λιτανεία στην εκκλησία τους, ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν πανηγυρικά χωρίς κανείς να τις αγγίξει.

Το εικόνισμα τοποθετήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Πνεύματος της οικογένειας Mazza. Την επόμενη μέρα είχε εξαφανιστεί και βρέθηκε στον στάβλο με τα άλογα, τα οποία βρέθηκαν γονατισμένα μπροστά στην εικόνα. Την επέστρεψαν στην εκκλησία, αλλά επέστρεψε ξανά στο στάβλο (ίδια ιστορία με την εικόνα του Βρυσιου!). Οι Αυγουστινιανοί, λοιπόν, μετέτρεψαν εκείνο το μέρος σε παρεκκλήσι.

Η ιστορία αυτής της Εικόνας θα μπορούσε να είναι ο επίλογος μιας από τις πολλές καθημερινές ιστορίες που έχουν κατακλύσει τις ειδήσεις το τελευταίο διάστημα. Από εκείνες που έχουν ως σκηνικό τη Mare Nostrum, τη θάλασσα της Μεσογείου, όπου χιλιάδες πρόσφυγες σε αναζήτηση σωτηρίας από τους πολέμους και την πείνα, ρισκάρουν το ταξίδι και μερικές φορές βρίσκουν το θάνατο, εκεί που ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλεσε «κρύο νεκροταφείο χωρίς επιτύμβιες στήλες».

(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη