Η θρησκευτική κοινότητα των Σιχ

Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΙΧ

 

 

Ο Σιχισμός που θεωρείται “αίρεση του Ινδουισμού” ιδρύθηκε απ΄ τον Guru Nanak (1469-1539), που γεννήθηκε στο Nankara Sahib κοντά στη Λαχόρη, στην περιοχή Πουντζάπ, στα σύνορα των σημερινών κρατών Ινδίας και Πακιστάν.

Στις 19-11-2021 η Καθολική Εκκλησία του Πακιστάν, εκπροσωπούμενη από την “Επιτροπή για το διαθρησκειακό και οικουμενικό διάλογο” της Αρχιεπισκοπής του Καράτσι, με επικεφαλής τον π.Saleh Diego, επισκέφθηκε την κοινότητα των Σιχ στο λατρευτικό τους χώρο Gurdwava, ο οποίος  βρίσκεται εντός του μεγαλύτερου ινδουιστικού θρησκευτικού κέντρου του Καράτσι. Αφορμή ήταν η γιορτή Jayanti, που αναφέρεται στη μέρα γέννησης 

του Guru Nanak. O καθολικός εκπρόσωπος μετέφερε το χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Benny Moro Traves, δήλωσε ότι “αν δε σεβόμαστε ο ένας τον άλλο δε θα μπορέσουμε να έχουμε ειρήνη” κι αναφέρθηκε στον ιδρυτή του Σιχισμού ως “κήρυκα αγάπης και ισότητας που έζησε μια ζωή γεμάτη σοφία”. Από την πλευρά της κοινότητας των Σιχ η Asha Didi δήλωσε “ευτυχής για την επίσκεψη των οπαδών του Ιησού και για το μήνυμα ειρήνης που έφεραν. Ο Guru Nanak κήρυξε την ενότητα στο Θεό, την ισότητα ανδρών και γυναικών, την απόρριψη των ειδώλων και τη σημασία της εργασίας, Βαδίζουμε μαζί (με τους χριστιανούς ) για την ανθρωπιά και την ειρήνη στη χώρα .” 

Ο Σιχισμός έχει πάνω από 30.000.000 οπαδούς, οι περισσότεροι των οποίων στην Ινδία (25.000.000). Λόγω μετανάστευσης, σημαντικές κοινότητες άνω των 500.000 ζουν σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Πακιστάν είναι λίγες χιλιάδες. Περισσότεροι (!) ζουν στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ινδών μεταναστών στη χώρα μας ( 15 – 20.000) είναι Σιχ. Το πολιτιστικό και θρησκευτικό Κέντρο βρίσκεται στην Αττική, στην περιοχή του Ταύρου, όπου διοργανώνονται ετησίως πολιτιστικές γιορτές.

Η τελετή μύησης του Sikh περιλαμβάνει τα 5 Κ: kesh (άκοπα μαλλιά, που κρύβονται μέσα σε τουρμπάνι) – kanga (μικρή ξύλινη χτένα, που κρατά τα μαλλιά) – kare (βραχιόλι) – kirpan (σπαθί) και kechih (κοντό παντελόνι) 

(πηγή: AsiaNews.it)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου