Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙ-ΚΗΣ ΤΙΜΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΙΜΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πολλές φορές περνούν σχεδόν απαρατήρητα γεγονότα, τα οποία είναι άξια συγχαρητηρίων και οφείλουν να τα προβάλλουν όλα τα σοβαρά και αντικειμενικά ΜΜΕ. Αντιθέτως συχνά προβάλλονται άλλα γεγονότα ταπεινωτικά, υβριστικά, τα οποία προσβάλλουν τη νοημοσύνη των αναγνωστών.

Ένα από τα πολλά γεγονότα που αξίζουν κάθε προβολή  είναι και η Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα  που πραγματοποιήθηκε από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 21 Απριλίου 2015 και είχε ως θέμα:

Φραγκίσκος Α΄ Επίσκοπος Ρώμης

Βαρθολομαίος Α΄ Οικουμενικός Πατριάρχης

Πρότυπα θρησκευτικών ηγετών στον 21ο αιώνα

Η επιστημονική αυτή ημερίδα, όπως και όσες εκδηλώσεις διοργανώνονται από την παγκοσμίως γνωστή Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, όπως αναμενόταν, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία.

Καθηγητές αντικειμενικοί, ελεύθεροι και εκλεκτοί επιστήμονες , διεθνούς κύρους, σε συνεργασία και την αιγίδα της κοσμητείας  της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, απέδειξαν και πάλι, ότι δεν ανήκουν σε κάποιο στενό περιβάλλον, από το οποίο να επηρεάζονται  ή να κατευθύνονται.  Ελεύθερα και με μόνη πυξίδα τη θεολογική γνώσηκαι την πραγματικότητα της σημερινής Θεολογίας,  με παρρησία απευθύνθηκαν σε ένα εκλεκτό ακροατήριο, το οποίο ικανοποιήθηκε απόλυτα.

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας  ήταν αφιερωμένο στην Παραίνεση του Πάπα Φραγκίσκου «Η Χαρά του Ευαγγελίου» και αναπτύχθηκε από ορθόδοξους και ένα καθολικό επίσκοπο, παρακολούθησαν την όλη ημερίδα με μεγάλο ενδιαφέρον πλήθος καθηγητές φοιτητές και απλός κόσμος καθολικοί και ορθόδοξοι 

Πιστεύω ότι οι σκέψεις του γνωστού και αγαπητού  ομότιμου  Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Πέτρου Βασιλειάδη, δίνουν το πνεύμα με το οποίο μελετούνται, κρίνονται και προωθούνται  από το ΑΠΘ κείμενα μεγάλης θεολογικής και ευαγγελικής αξίας: Γράφει ο καθηγητής:

«Καμπή στη ιστορία του χριστιανισμού, αλλά και κείμενο που οδηγεί στην άρση και του τελευταίου ουσιαστικού εμποδίου για την ενότητα των χριστιανών και την ένωση των παραδοσιακών εκκλησιών Ανατολής και Δύσεως, αποτελεί η Αποστολική Προτροπή του Πάπα Φραγκίσκου Evangelii Gaudium (Η χαρά του ευαγγελίου). Την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση διατύπωσε ο ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Πέτρος Βασιλειάδης σε διεθνή επιστημονική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου 2015 υπό την αιγίδα της κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με θέμα «Φραγκίσκος Α΄ Επίσκοπος Ρώμης – Βαρθολομαίος Α΄ Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως: Πρότυπα θρησκευτικών ηγετών τον 21ο αιώνα».

« Η ιστορία θα καταγράψει στο μέλλον, ότι ο σύγχρονος χριστιανικός κόσμος, και όχι μόνον η Καθολική Εκκλησία, διαιρείται πλέον στην προ της Αποστολικής Προτροπής και στην μετά απ’ αυτήν».

Είναι τιμή για τη Θεολογία, για τον Πανεπιστημιακό κόσμο και για όλη την Ελλάδα η προσφορά της Θεολογικής  Σχολής Θεσσαλονίκης. Είναι οι σύγχρονοι  Θεολόγοι που συνεργάζονται με παγκοσμίου φήμης συναδέλφους τους. Γνωρίζουν καλά τις  αναλλοίωτες θεολογικές αξίες και με τιμιότητα και  αντικειμενικότητα  τις αναγνωρίζουν, όταν αυτές βιώνονται με κάθε ειλικρίνεια από τους σημερινούς «Πατέρες Εκκλησίας» μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχουν ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Πολύ σωστά λοιπόν στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε πριν την Ημερίδα  αναφέρεται: «Oλόγος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και ο λόγος του Επισκόπου της Ρώμης, Πάπα Φραγκίσκου  «συμπορεύονται» την ερχόμενη Τρίτη, 21 Απριλίου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε μια ξεχωριστή εκδήλωση για τα δεδομένα των δύο Εκκλησιών».

«Φραγκίσκος και Βαρθολομαίος εκπλήσσουν συνεχώς την παγκόσμια κοινότητα τόσο για τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στην πολιτική, οικολογία, κοινωνία, όσο και για τους νέους τρόπους συνεργασίας και κοινής δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αληθινά τιμά την παγκόσμια  θεολογία  και την Ελλάδα.

+Νικόλαος

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Angelus, 24 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας μας παρουσιάζει

Συνομιλία με έναν ιερέα, Εξορκιστή στην Ελλάδα.

«Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΒΑΝΙ» ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΙΕΡΕΑ, ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ «Ο ‟Εξορκιστής″ (πρωτότυπος τίτλος: The Exorcist) είναι μια κινηματογραφική ταινία θρίλερ του 1973, αμερικανικής παραγωγής. Έχει λάβει

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου