Οι Ευρωπαίοι Επίσκοποι κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, μετά την πανδημία COVID-19, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση του ρόλου της ένωσης ως “Παγκόσμιου παράγοντα ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάπτυξης, οικονομίας και ειρήνης”.
“Ευάλωτες θρησκευτικές κοινότητες βιώνουν διακρίσεις, μισαλλοδοξία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διώξεις ως θύματα γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου”, ανέφερε η Επιτροπή των Επισκοπικών Συνόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα τις Βρυξέλλες σε κοινή δήλωση με τη μη καθολική Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.
“Η Ένωση πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία και προώθηση της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων στον κόσμο – όχι μόνο ως ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και ως στρατηγική διάσταση της δημοκρατικής ελευθερίας, της πρόληψης των συγκρούσεων και ως μέσο για την προώθηση της κοινωνικής ειρήνης, της δικαιοσύνης και της συμφιλίωσης”, δήλωσε η Επιτροπή, γνωστή ως COMECE.
Η δήλωση ακολούθησε μια διαδικτυακή συνάντηση των εκπροσώπων της Εκκλησίας στις 15 Ιουλίου με τη νέα Σλοβενική Προεδρία της Ε.Ε. η οποία ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιουλίου.
Είπε ότι η Ε.Ε θα πρέπει να επικαιροποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του 2013 σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία, ενώ παράλληλα “θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό” για την ενίσχυσή τους σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με “μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική κουλτούρα ειρήνης”.
“Μαζί εκπροσωπούμε τα μέλη περίπου 380 εκατομμυρίων πολιτών της Ε.Ε και είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού σχεδίου με βάση τα Χριστιανικά ιδεώδη της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ακεραιότητας της δημιουργίας”, προστίθεται στη δήλωση.
Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα καλέσει την Ε.Ε να συνδέσει την προστασία των θρησκευτικών δικαιωμάτων με τα πακέτα βοήθειας και εμπορίου της, εν μέσω αναφορών για επιδεινούμενες παραβιάσεις σε όλο τον κόσμο.
Τον Μάιο διορίστηκε νέος απεσταλμένος της Ε.Ε για τη θρησκευτική ελευθερία, δύο χρόνια αφότου η θέση αυτή αφέθηκε να λήξει μετά την παραίτηση του Γιαν Φίγκελ από τη Σλοβακία.
Η COMECE δήλωσε ότι επιθυμεί επίσης να δει την πλήρη αποκατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας εντός της ίδιας της Ε.Ε μετά το αναγκαστικό κλείσιμο των Εκκλησιών παρά την τρέχουσα επανεμφάνιση σε περιπτώσεις κορανοϊού.
Πρόσθεσε ότι η θρησκευτική ελευθερία παραμένει “θέμα των εθνικών αρχών” στα 27 κράτη – μέλη, αλλά επηρεάζεται επίσης από τις πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην “επανεπέκταση της ελευθερίας της λατρείας στα προ της πανδημίας πρότυπα”.
“Η ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων πρέπει να προωθείται και να προστατεύεται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες μας – ενθαρρύνουμε την προεδρία της Ε.Ε να εξετάσει τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε μέσα από αυτό το πρίσμα”, δήλωσε η Επιτροπή.
“Οι πολιτικές επαναλειτουργίας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση και τις ανάγκες των Εκκλησιών, τόσο ως φορείς που μπορούν να διευκολύνουν την ανάκαμψη μέσω των κοινωνικών τους δράσεων, όσο και ως φορείς που χρειάζονται υποστήριξη για την ανάκαμψη”.
Η δήλωση αναφέρει ότι μια “ανθεκτική και υγιής Ευρώπη” θα πρέπει να δείχνει μεγαλύτερη ανησυχία για τα “κρυφά τρωτά σημεία” στις κοινωνίες της Ε.Ε, καθώς και να διασφαλίζει μια δίκαιη κατανομή των εμβολίων.
(ΠΗΓΗ: catholicnews.com)
δΜΦ