Η επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

H Kαθολική κοινότητα της Ελλάδας ετοιμάζεται για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου. Όμως και οι Κύπριοι ετοιμάζονται για την 2η επίσκεψη Πάπα στο νησί τους (είχε προηγηθεί ο Πάπας Βενέδικτος 4-6 / 6 / 2010) και μάλλον με περισσότερο ενδιαφέρον των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης απ` ότι στην Ελλάδα.

Στην Κύπρο η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι έντονη σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, όμως διατηρεί καλές σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία (Μαρωνιτική, Λατινική και Αρμενική) και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ θεωρείται ανοιχτός στον Οικουμενικό Διάλογο. Στην προ 11ετίας επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου ήταν επισήμως παρούσα σε όλες τις συναντήσεις του Ποντίφικα. Επίσης ο τότε Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, Ιεράρχες άλλων δογμάτων και πολλοί πολιτικοί ήταν παρόντες στη Θεία Λειτουργία που είχε τελέσει ο Βενέδικτος σε κλειστό χώρο παρουσία τουλάχιστον 8.500 Χριστιανών Καθολικών. 

Και αυτή τη φορά, στο στάδιο ΓΣΠ, όπου αναμένεται να τελεσθεί η Θεία Λειτουργία από τον Φραγκίσκο, αναμένονται εκτός των επισήμων χιλιάδες Καθολικοί κάτοικοι του νησιού, ανάμεσά τους πολλές αλλοδαπές, εργαζόμενες ως οικιακοί βοηθοί, πρόσφυγες αλλά και εκατοντάδες πιστοί από γειτονικές αραβικές χώρες. 

Τα κυπριακά ΜΜΕ τονίζουν ιδιαίτερα τα εξής θέματα :

— Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει ιδιαίτερα το πρόβλημα διχοτόμησης της Κύπρου και την αδιαλλαξία της Τουρκίας στην προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης.   

Είναι ευκαιρία να πληροφορηθούν πολλοί που ξέρουν την Κύπρο κυρίως ως τόπο διακοπών ότι υπάρχει χώρα της Ε.Ε. με τμήμα αυτής υπό ξένη κατοχή. Επίσης ότι η χώρα φιλοξενεί, αναλογικά, το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων/αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη!

Αλλά και θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής θ` απασχολήσουν τις εκατέρωθεν συζητήσεις.

— Η συνέχιση των καλών σχέσεων Ορθοδόξου και Καθολικής Εκκλησίας στην Κύπρο αλλά και η ανάγκη διαλόγου μεταξύ των θρησκειών της περιοχής θα επισημανθούν κατά τις συζητήσεις μεταξύ των εκκλησιαστικών παραγόντων.  

— Είναι πιθανό, κατά την αναχώρησή του από το νησί, ο Πάπας να πάρει μαζί του αριθμό προσφύγων που θα φιλοξενηθούν σε Καθολικές οργανώσεις στην Ιταλία.  Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος επιβεβαίωσε ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

— Σημαντική στιγμή της παπικής επίσκεψης αναμένεται να αποτελέσει η Οικουμενική Προσευχή με Πρόσφυγες και Μετανάστες στην εκκλησία “Τιμίου Σταυρού” της Λευκωσίας.

— Η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισσινού ανακοίνωσε ότι προχωρά η σύμβαση “λήζιγκ” για την κατασκευή, σε έκταση που ανήκει στο κυπριακό κράτος, πρεσβείας της Αγίας Έδρας στο νησί. Αυτό προβλέπεται ότι θα γίνει εντός 5ετίας, μετά τις υπογραφές και την έκδοση των απαραίτητων αδειών. Ως τώρα η Νουντσιατούρα στεγάζεται στη Μονή των Φραγκισκανών, δίπλα στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. O Νούντσιος έχει έδρα το Ισραήλ.

Πληροφόρηση από τον κυπριακό τύπο

Λογότυπο επίσκεψης – φωτογραφία αρχείου συνάντησης Πάπα με Αναστασιάδη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα ενοριών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΡΙΩΝ  Οικισμός Ενορία 4-5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

5η Κυριακή του Έτους

  5η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Α΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 95 [94], 6-7) Ελάτε, να προσκυνήσουμε τον Θεό, και να προσπέσουμε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 4 Φεβρουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου