Η επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

 

Σήμερα (7 Οκτωβρίου) η Καθολική Εκκλησία εορτάζει την Παναγία του Ροδαρίου, της προστάτιδας των χριστιανικών δυνάμεων στη μεγάλη και νικηφόρα ναυμαχία της 7ης Οκτωβρίου 1571. Αυτή η γιορτή καθιερώθηκε από τον Πάπα Πίο τον 5ο ως ευχαριστία στην Παναγία για αυτήν τη νίκη.

«Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου αποτελεί μία από μεγαλύτερες πολεμικές αναμετρήσεις της  παγκόσμιας ιστορίας με σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτική και κοινωνική ιστορία της Ευρώπης. Το πρωί  της 7ης  Οκτωβρίου 1571, ανοιχτά του κορινθιακού κόλπου, κοντά στις Εχινάδες ή Κορτζολάρους Νήσους, αναμετρήθηκε ο ενωμένος χριστιανικός  στόλος  με αυτόν του σουλτάνου. Η ιστορία ξεκινά έναν χρόνο νωρίτερα, με την πτώση της Κύπρου και την οθωμανική επέλαση σε όλες τις περιοχές της πρώην  βυζαντινής αυτοκρατορίας, γεγονός που θορύβησε τον Πάπα Πίο τον Ε’ ο οποίος επιχείρησε και πέτυχε να συνενώσει, παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, τις ναυτικές δυνάμεις της εποχής, κυρίως  των  Ισπανών και των βενετών, που είχαν τα μεγαλύτερα εμπορικά συμφέροντα στη Μεσόγειο και στην Ανατολή. Γύρω τους και υπό τις διαταγές του Ιωάννη του Αυστριακού, νόθου γιου του Καρόλου του Πέμπτου, Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, συσπειρώθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις από όλα τα βασίλεια και  Δουκάτα της Ευρώπης, Γενοβέζοι, Γερμανοί, Πολωνοί, οι Ιππότες της Μάλτας κ.α. και μαζί  μ’αυτούς φυσικά  Έλληνες από τις διάφορες βενετοκρατούμενες περιοχές, όπως κρητικοί, επτανήσιοι και  κυκλαδίτες.

Κανείς δεν μπορούσε να αναλογιστεί τον αντίκτυπο της έκβασής της. Η μεγάλη νίκη των ευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά και νέες στρατιωτικές τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά, όχι μόνο αποσόβησε τον κίνδυνο της οθωμανικής προέλασης δυτικότερα, αλλά αποδυνάμωσε την οθωμανική  αυτοκρατορία σε τέτοιο σημείο που ανέστειλε για περίπου έναν αιώνα κάθε επιδίωξη να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο. Οι παλινωδίες από την άλλη των χριστιανικών δυνάμεων, που αντί να εργαστούν για την απελευθέρωση της Βαλκανικής από τους Τούρκους, ασχολήθηκαν μονάχα με το διαμοιρασμό των λαφύρων, ξανάφερε τον σουλτάνο, όπως ανέφερα, ξανά στα τείχη της  δυτικής Ευρώπης. Η απόδοση, τέλος, της έκβασης της ναυμαχίας στην προστασία της Παναγίας του Ροδαρίου, αλλά και η αποτύπωση της νίκης και της ανδραγαθίας των νικητών σε μνημειώδη ζωγραφικά κ.α. έργα δημιούργησαν παραδόσεις και ρεύματα που επιβιώνουν και επηρεάζουν έως σήμερα.

Η ναυμαχία αυτή είναι συνδεδεμένη με τον ιστορικό ναό του Ευαγγελισμού ή όπως είναι γνωστότερο της Annunziataστην Κέρκυρα. Εκεί είχαν ταφεί και οι επιφανείς πεσόντες σε αυτήν τη ναυμαχία. Στο διπλανό νοσοκομείο, στο «οσπεντάλε» του ναού νοσηλεύθηκε ο γενάρχης της Ισπανικής λογοτεχνίας ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες και εκεί, σύμφωνα με το θρύλο, ξεκίνησε να γράφει το «Ταξίδι στον Παρνασσό». Η «Annunziata»αποτελούσε, ίσως την πιο ιστορική και όμορφη καθολική εκκλησία της Ελλάδας, ένα αυθεντικό μνημείο της Ιταλικής Αναγέννησης. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 7 Ιανουαρίου 1394. Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου 1943 ξημερώνοντας η ημέρα της εορτής του τιμίου σταυρού, η γερμανική αεροπορία θα βομβαρδίσει και θα κάψει το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας. Η εκκλησία έμελλε να αποτεφρωθεί και να χάσκει για χρόνια ασκεπής και ρημαγμένη από τον παλιό της διάκοσμο, ανάμεσα σε άλλα ερείπια χορταριασμένα σαν ανοιχτές πληγές μνήμης, στο κέντρο της πόλης μας».

Δέκα χρόνια μετά, ο ναός θα κατεδαφιστεί και το κωδωνοστάσιο του θα παραμείνει στο μέσο του δρόμου σαν φάντασμα. Αυτή η κατεδάφιση, μαζί με αυτή του περίφημου δημοτικού θεάτρου, θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά  εγκλήματα στην ιστορία της Κέρκυρας.

Σήμερα, μετά από 20 περίπου χρόνια αγώνων της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, άρχισαν επιτέλους οι εργασίες αποκατάστασης του κωδωνοστασίου που αποτελεί την είσοδο στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αναγνωρισμένο από την UNESCO.

Ευχαριστούμε τον Γραμματέα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας κ. Σπύρο Γαούτση, για το πολύτιμο ιστορικό υλικό και για την αναθηματική εικόνα της εκκλησίας της Annunziataπουμας παραχώρησε.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 15 Οκτωβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου