Η εορτή του Καθεδρικού Ναού της Τήνου

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

 

 

Την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου η τοπική Εκκλησία της Τήνου συγκεντρώνεται στον Καθεδρικό της Ναό, για τον εορτασμό της Πανήγυρης της Παναγίας του Ροδαρίου. Όλη η Εκκλησία, συναγμένη γύρω από τον Επίσκοπο και τους Πρεσβυτέρους εμπιστεύεται τη νέα ποιμαντική χρονιά, που επίσημα εγκαινιάζεται τότε, στην Αειπάρθενο Μαρία.

Της πανήγυρης προηγείται ο προεόρτιος Εσπερινός που φέτος τελέστηκε το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021. Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου Σεβασμιότατος Ιωσήφ Πρίντεζης, πλαισιωμένος από τον Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα Σεβασμιότατο π. Savio Hon TAI-FAI, S.D.B, από τον πρώην Νάξου-Τήνου Σεβασμιότατο Νικόλαο Πρίντεζη, και από ιερείς της Τήνου.

Ο Σεβασμιότατος Ιωσήφ δήλωσε στο κήρυγμά του πόσο είναι σημαντική η προσευχή του αγίου Ροδαρίου γιατί «διδάσκει στους πιστούς να τιμούν το θείο Λυτρωτή μελετώντας τα 20 Μυστήρια της ζωής του και της ζωής της Μητέρας του. Είναι, επομένως, μία επιτομή του Ευαγγελίου, της ιστορίας της ζωής του, του Πάθους και του νικηφόρου θριάμβου του Ιησού Χριστού και μία έκθεση του τι έκανε για τη σωτηρία μας στην επίγεια ζωή του».

Επίσης τόνισε τη σχέση της εορτής της Παναγίας του Ροδαρίου με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, όταν οι Χριστιανοί πολέμησαν τον απειλητικό Οθωμανικό στόλο. Η νίκη της Χριστιανοσύνης ήταν απόρροια της ευλάβειας στο Ροδάριο. Ήταν, όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, «άμεση απάντηση στις προσευχές και τις λιτανείες του ροδαρίου που έλαβαν χώρα στη Ρώμη κατά την διάρκεια διεξαγωγής της ναυμαχίας».

Τέλος προέτρεψε τους πιστούς να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Άγιο Ροδάριο σαν «όπλο» ενάντια στους αγώνες και την πάλη με τους οποίους ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος: «Αγαπητοί μου, ας συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε ως «όπλο» μας το Άγιο Ροδάριο σε κάθε αγώνα και πάλη που κάνουμε σίγουροι ότι ο Θεός, με την μεσιτεία της Παναγίας, θα μας χαρίσει τη νίκη».

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου το απόγευμα έλαβε χώρα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στην αρχή της ιεροτελεστίας ο Αποστολικός Νούντσιος ενέδυσε με το ωμοφόριο τον Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ. Σύμφωνα με το τυπικό ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε δημόσια Ομολογία Πίστεως, ενώ στη συνέχεια δέχτηκε στους ώμους του το pallium (=ωμοφόριο), σύμβολο της Μητροπολιτικής του Εξουσίας. Έπειτα η Λειτουργία συνεχίστηκε κανονικά.

Συλλειτούργησαν ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος Πρίντεζης, ο Κλήρος της Τήνου και ο π. Ανδρέας από την εκκλησιαστική έπαρχία της Σύρου. Ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμά του είπε μεταξύ άλλων πως η Παναγία πάντοτε συνεργάζεται με το Θεό ώστε να ελευθερώνεται ο άνθρωπος από τον κίνδυνο και τη σκλαβιά που αντιμετωπίζει. «Η Παναγία υπήρξε η πρώτη συνεργάτιδα του Θεού στην απελευθέρωση του ανθρώπου. Εκείνη είπε το μεγάλο Ναι στο σχέδιο του Θεού να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τη σκλαβιά που δεν μπορεί να απελευθερωθεί από μόνος του». (όλο το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου εδώ)

Πλήθος πιστών παρακολούθησαν την πανήγυρη με επικεφαλής το Δήμαρχο Τήνου κ. Ιωάννη Σιώτη και την Έπαρχο Τήνου κ. Νατάσα Δεληγιάννη Άσπρου.

Το κέρασμα ήταν μια προσφορά του Δήμου Τήνου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου