Η εορτή του Αγίου Βλασίου στην Ενορία της Χώρας Τήνου

 «Εν πληθούση Εκκλησία», κατά πως διαβάζουμε συχνά – πυκνά σε ενημερωτικά άρθρα της αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλαδή με την παρουσία πολύ κόσμου, εορτάσθηκε στη ενορία Αγίου Νικολάου Χώρας, ο Άγιος Βλάσιος την Παρασκευή 3-2-23 με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την ευλογία του λαιμού των πιστών με κεριά σε σχήμα σταυρού.

Ο Άγιος Βλάσιος έζησε τον 4ο αιώνα και ως ιατρός προσέφερε τη βοήθειά του σε ασθενείς χωρίς χρήματα. Έγινε επίσκοπος της Σεβαστείας του Πόντου και μαρτύρησε γιατί δεν απαρνούνταν την πίστη του στον Θεό, στα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο Λικινίος.

Τον Άγιο Βλάσιο τον επικαλούνται συχνά οι πιστοί οι οποίοι ταλαιπωρούνται από παθήσεις του λαιμού και του λάρυγγα.

Εντύπωση προκάλεσε ο εκκλησιασμός τόσου κόσμου σε σημείο που ήταν ασφυκτικά γεμάτη η εκκλησία. Ήταν τόσο ωραίο να όλοι εκεί: παιδιά, έφηβοι νέοι, ζευγάρια, μεγαλύτεροι και ηλικιωμένοι και να προσεύχονται και να δοξολογούν τον Κύριο και τον Άγιο Βλάσιο.

Αναρωτιέται όμως κανείς γιατί τις Κυριακές να εκκλησιάζονται μόνο 30 έως50 άτομα …

Ίσως η απάντηση στο ερώτημα, γιατί ο κόσμος ήρθε να εκκλησιασθεί σ’ αυτή την εορτή, να δίνεται από την παρακάτω στροφή του άσματος που ψάλλεται προς τιμή του Αγίου (από το υμνολόγιο τόμος β’):

«… Παιδί ετοιμοθάνατο μ΄ ασθένεια στο λαιμό του,

μ΄ ένα σημείο του Σταυρού σώζεις απ΄ το χαμό του….»

Αναρωτιέται λοιπόν πάλι κανείς μήπως είμαστε λίγο δεισιδαίμονες ή παγανιστές και θεωρούμε την ευλογία με τα κεριά πανάκεια από κάθε ασθένεια του λαιμού και του λάρυγγος; Ο αείμνηστος π. Ρόκκος έτσι το ερμήνευε …

Θέλουμε λοιπόν ξανά κατήχηση και καλύτερη κατανόηση του τι πιστεύουμε.

Μ.Β.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου