Η ΕΞΟΧΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΑΤΡΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Είπα ότι θα μελετήσουμε τους τέσσερεις λόγους για τους οποίους η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδιά του Ιησού είναι δίκαιη και εύλογη. Δηλαδή:

α) Την εξοχότητα της αξιολάτρευτης Καρδίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

β) Την καλοσύνη που βρίσκουμε στο Πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

γ) Τις φανερές αποδείξεις της τεράστιας αγάπης του Ιησού Χριστού για εμάς.

δ) Την μεγάλη αχαριστία των ανθρώπων προς την Καρδία του Ιησού.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε τον πρώτο: την εξοχότητα της αξιολάτρευτης Καρδίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Η Καρδιά του Ιησού είναι Αγία, επειδή έχει την Αγιότητα του ίδιου του Θεού, από όπου προέρχεται. Όλες οι κινήσεις της Καρδίας Του είναι πράξεις απεριόριστης αξίας, από την αξιοπρέπεια του προσώπου που τις εκτελεί. Επιπλέον, είναι δίκαιο η Ιερά Καρδία του Ιησού Χριστού να τιμάται με μια μοναδική λατρεία, καθώς, τιμώντας Την, τιμούμε το Θεϊκό Της Πρόσωπο.
Εάν ο σεβασμός που έχουμε για τους Αγίους μας κάνει να θεωρούμε τις καρδιές τους ως τα μεγαλύτερα λείψανα, τί πρέπει να σκεφτόμαστε για την αξιολάτρευτη Καρδιά του Ιησού; Ποια καρδιά είχε ποτέ τόσο αξιοθαύμαστες διαθέσεις και τόσο κοντά στα ενδιαφέροντά μας; Πού θα βρούμε μια άλλη καρδιά της οποίας οι κινήσεις είναι τόσο χρήσιμες για εμάς;
Είναι στη Θεία Καρδία του Ιησού όπου όλα τα σχέδια της σωτηρίας μας έχουν διαμορφωθεί και εκτελούνται από την αγάπη που καίει στην Καρδιά Του. Αυτή η Ιερά Καρδία, είναι η έδρα όλων των αρετών, η πηγή όλων των ευλογιών και ο θρόνος όλων των αγίων ψυχών.
Οι κύριες αρετές που μπορούμε να βρούμε στην Ιερά Καρδία είναι, πρώτα απ’ όλα, μια ένθερμη αγάπη προς τον Θεό, τον Πατέρα του και μια ταπεινοφροσύνη που κανείς δεν έχει ξαναδεί ποτέ. Δεύτερον, μια άπειρη υπομονή απέναντι στα κακά, έναν μεγάλο πόνο για τις αμαρτίες μας τις οποίες φορτώθηκε και την εμπιστοσύνη ενός καλού γιου και, τρίτον, μια συμπόνια για τις δυστυχίες μας, μια τεράστια αγάπη για τους ανθρώπους, παρά τις αμαρτίες μας.
Και, παρόλο που όλες αυτές οι αρετές βρίσκονται στον υψηλότερο βαθμό, συνδυάζονται με μια αμετάβλητη ηρεμία που γεννιέται από μια τέλεια ένωση με το θέλημα του Θεού, καθώς κανένα γεγονός δεν μπορεί να την ενοχλήσει, ακόμα κι αν φαίνεται αντίθετο με τον ζήλο του, την ταπεινότητά του, τον πόνο του και όλες τις άλλες αρετές που βρίσκονται στην Καρδιά Του.
Επιπλέον, η αξιολάτρευτη Καρδία Του εξακολουθεί να έχει τα ίδια συναισθήματα και αρετές στον υψηλότερο βαθμό και να καίγεται με αγάπη. Πάντα ανοιχτή για να μας δώσει κάθε είδος χάρης και ευλογίας, συγκινημένος από τα δεινά μας, πρόθυμος να μας κάνει να μοιραστούμε τους θησαυρούς του και να μας δώσει τον εαυτό Του. Πάντα έτοιμη να μας δεχτεί και να χρησιμεύσει ως άσυλό και καταφύγιό μας σε αυτήν τη ζωή.
Ακόμα κι έτσι, δεν υπάρχει τίποτα στους ανθρώπους, παρά σκληρότητα, περιφρόνηση και ατιμία. Δεν είναι αυτά τα κίνητρα ικανά να μας ωθήσουν για να τιμήσουμε την Ιερά Καρδία του Χριστού και να εξιλεώσουμε τόσους προσβολές;

(π. Ιωσήφ R. Rossi, IVE)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου