Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ

Κάθε χριστιανός έχει μία «σφραγίδα», έλεγε ο Πάπας Φραγκίσκος πριν από μερικές ημέρες  στην ομιλία του κατά την τέλεση της Θείας λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του οίκου φιλοξενίας «Αγία Μάρθα» στο Βατικανό.  Κάθε χριστιανός έχει και ένα καθήκον να προσεύχεται και να εργάζεται για την ενότητα της Εκκλησίας.

Έγραφε ο Απόστολος Παύλος προς τους Εφεσίους: Εγώ, ο φυλακισμένος σας προτρέπω  να οικοδομείται την  ενότητα στην Εκκλησία». Το έργο κάθε χριστιανού είναι να δημιουργεί την ενότητα της Εκκλησίας  μέσα στην ιστορία. Και ο Απόστολος Πέτρος όταν μιλά για την Εκκλησία, μιλά για ένα ναό οικοδομημένο από ζωντανές πέτρες, που είμαστε εμείς, που δεν πρέπει να την ανταλλάσουμε  με τον άλλο ναό του εγωισμού  που ήταν ο Πύργος της Βαβέλ. Ο πρώτος ναός «δημιουργεί την ενότητα», ενώ ο άλλος «είναι σύμβολο του χωρισμού, της έλλειψης συνεννόησης, της σύγχυσης των γλωσσών».

« Η δημιουργία της ενότητας της Εκκλησίας είναι καθήκον του κάθε χριστιανού, του καθένα μας. Αλλά για  να οικοδομήσουμε ένα ναό πρέπει να απαντήσουμε σε κάποιες προϋποθέσεις.

Πριν από όλα «Πού;» Είναι ανάγκη να βρούμε τον τόπο που θα την οικοδομήσουμε. Και αφού τον βρούμε «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε  είναι να βρούμε το θεμέλιο λίθο», ή τον ακρογωνιαίο λίθο όπως τον αποκαλεί η Γραφή.

Η απάντηση είναι απλή: “ Ο ακρογωνιαίος λίθος της Εκκλησίας είναι ο Χριστός». Εκείνος  είναι το θεμέλιο, η στήριξη, η σιγουριά και «δεν υπάρχει ενότητα χωρίς τον Ιησού Χριστό στη βάση».

Αφού βρούμε το θεμέλιο λίθο, ακολουθεί το επόμενο βήμα:  “Ποιος;» , ποιος θα οικοδομήσει αυτή την ενότητα;» Αυτό είναι έργο του Αγίου Πνεύματος»,  διότι Εκείνο  «είναι το μόνο ικανό να εξασφαλίσει την ενότητα της Εκκλησίας», ακόμη και μέσα από την διαφοροποίηση  των λαών, των πολιτισμών, των προσώπων. Γι’ αυτό το λόγο Ο Ιησούς το έστειλε: «για να αναπτυχθεί η Εκκλησία, για να  καταστήσει δυνατή, να την καταστήσει μία».

Και ακολουθεί η τρίτη ερώτηση: «Πώς;,  με ποιο τρόπο οικοδομείται αυτός ο ναός; Αυτή την απάντηση την δίνει  ο Απόστολος Παύλος, που εν αντιθέσει  με τον Απόστολο  Πέτρο: « έλεγε ότι εμείς είμαστε  οι ζωντανές  πέτρες  γι’ αυτήν την οικοδόμηση «μας συμβουλεύει να μην είμαστε  μόνο πέτρες, αλλά μάλλον και  αδύναμα τούβλα».

«Οι συμβουλές του Αποστόλου του εθνών για να οικοδομηθεί αυτή η ενότητα  είναι συμβουλές  αδυναμίας, κατά την ανθρώπινη αντίληψη».  Ο Παύλος προτρέπει  πράγματι «την ενότητα» μέσω της «ταπεινότητας», «της  αδυναμίας» « της μεγαλοψυχίας» «της  πραότητας» «της μεγαλοψυχίας».

«Αυτή ακριβώς είναι «η πορεία  που ακολούθησε ο Ιησούς», ο οποίος «έγινε αδύναμος» «μέχρι το σταυρό” και «έγινε δυνατός», αποδεικνύοντας  ότι «ο εγωισμός»,  και η αυτάρκεια δεν ωφελούν».

Όλοι οι χριστιανοί είμαστε καλεσμένοι να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία, να γίνουμε οικοδόμοι της ενότητας  της Εκκλησίας. Και όπως ο Αρχιτέκτονας  οφείλει να σχεδιάσει  πριν οικοδομήσει, έτσι και οι χριστιανοί έχουν το δικό τους σχεδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουν  που είναι «η ελπίδα της πορείας προς τον Ιησού προς τον Κύριο, η ελπίδα να ζήσουν σε μια Εκκλησία ζωντανή, οικοδομημένη από ζωντανές πέτρες, με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος».

Μόνο με το σχέδιο της ελπίδας μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενότητα της Εκκλησίας. Κληθήκαμε σε μία μεγάλη ελπίδα. Ας βαδίσουμε προς αυτήν! Αλλά με τη δύναμη που μας δίνει η προσευχή του Ιησού για την ενότητα της Εκκλησίας του, με την χάρη του Αγίου Πνεύματος, που είναι ικανό  να μετατρέψει τα τούβλα σε ζωντανές πέτρες και με την ελπίδα  να συναντήσουμε  τον Κύριο, ο οποίος  μας κάλεσε, να τον συναντήσουμε, όταν θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου