Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΙΩΒΗΛΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Αρχική σελίδα – Επικαιρότητα

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΙΩΒΗΛΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 το απόγευμα έγινε η επίσημη έναρξη του Ιωβηλαίου έτους και στην Εκκλησία της Τήνου.
Η Εκκλησία συνάχθηκε στον Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και εκεί με τη παρουσία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου μας π. Νικολάου τελέστηκε το πρώτο μέρος της ιεροτελεστίας όπως προβλέπεται από το ειδικό τυπικό.
Στη συνέχεια με λιτανεία και προηγουμένου του Τιμίου Σταυρού φθάσαμε στην είσοδο του Καθεδρικού μας Ναού της Παναγίας του Ροδαρίου.
Με απόφαση του Αρχιεπισκόπου επιλέχτηκε συμβολικά να ανοίξει η αριστερά της κεντρικής πόρτας του Ναού διότι με την είσοδο των πιστών Ναό το πρώτο που αντικρίζουν είναι το Βαπτιστήριο και το Εξομολογητήριο. Και οι δύο αυτοί ιεροί χώροι θα παίξουν σημαντικό ρόλο κατά το έτος του έτους για όσους πιστούς θ αποφασίσουν να βιώσουν ενεργά το Βάπτισμά τους και ζητώντας τη συγχώρεση και την ευσπλαχνία του Θεού να οδηγηθούν στην Αγία Τράπεζα του Σώματος και του Αίματος του Χριστού μέσω του οποίου πραγματοποιείται η λύτρωση και η σωτηρία των ανθρώπων.
Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε την Εκκλησία και είπε:

Σήμερα η τοπική Εκκλησίας στην Τήνο αρχίζει επισήμως το έκτακτο Ιωβηλαίο έτος της Θείας Ευσπλαχνίας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος ανοίγοντας την Πόρτα του Ιωβηλαίου στο Ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη έτσι προσευχήθηκε: «Κύριε Εσύ που αποκαλύπτεις την παντοδυναμία σου με την ευσπλαχνία και τη συγνώμη, δώσε μας τη χάρη να ζήσουμε ένα έτος χάριτος, καιρό ευπρόσδεκτο για να αγαπούμε εσένα και τους αδελφούς μας μέσα στη χαρά του ευαγγελίου».
Ενωμένοι λοιπόν με την ανά τον κόσμο Εκκλησία χαιρόμαστε και εμείς η μικρή Εκκλησία της Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου για το νέο δώρο που ο Θεός μας προσφέρει.
Το σημερινό πρώτο πέρασμα της πόρτας του Ιωβηλαίου, είναι συμβολικό που όμως πρέπει να γίνει και πραγματικό. Περάσαμε μία πόρτα που συμβολίζει τον ίδιο το Χριστό. «Εγώ είμαι η πόρτα των προβάτων", μας λέει ο Χριστός. Εμείς είμαστε τα νοητά πρόβατα του Κυρίου. Ο καλός Βοσκός, ο Ιησούς Χριστός μας οδηγεί μέσα από αυτή την πόρτα που συμβολίζει τον εαυτόν του μας οδηγεί στο Θεό Πατέρα. Μας οδηγεί όχι για να μας κρίνει και να μας καταδικάσει εξ αιτίας των πολλών αμαρτιών μας. Κάθε φορά που τελούμε τη Θεία Λειτουργία λέμε στον Κϋριο: «αμάρτησα, αμάρτησα, πάρα πολύ αμάρτησα», αλλά ως μετανοουμένους να μας δεχθεί στην πατρική του αγκαλιά χάρη στην άπειρη αγάπη ευσπλαχνία του.
Αφού δεχθούμε την ευσπλαχνία του Θεού οφείλουμε στη συνέχεια και εμείς με έργα και όχι μόνο με προθέσεις και λόγια, να κάνουμε δική μας και να την προσφέρουμε στον πλησίον μας μιμούμενοι τον καλό Σαμαρείτη.
Σε κάθε πόλη, σε κάθε σπίτι, σε κάθε τόπο εργασίας, όπου υπάρχει έστω και ένα πρόσωπο, εκεί πρέπει να φθάσει για να φέρει τη χαρά του ευαγγελίου, να φέρει την ευσπλαχνία και τη συγχώρεση του Κυρίου.
Κάθε φορά που θα διαβαίνουμε την Αγία Πόρτα του Ιωβηλαίου σ’ αυτόν τον Καθεδρικό ή στους άλλους Ναού που έχουμε ορίσει (Μητροπολιτικό ναό στη Νάξο, Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στη Χίο, της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο και του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου, θα νιώθουμε συμμέτοχοι σ’ αυτό το Μυστήριο της αγάπης και της πατρικής τρυφερότητας που μας δείχνει ο Θεός.
Περνώντας την Αγία Πόρτα, ας θυμηθούμε και εκείνη την πόρτα που πριν από πενήντα χρόνια οι Πατέρες της Δευτέρας Συνόδου του Βατικανού άνοιξαν διάπλατα προς όλο τον κόσμο. Η Δευτέρα Σύνοδος του Βατικανού έδωσε τη δυνατότητα μας άλλης συνάντησης της Εκκλησίας με τους ανθρώπους της εποχής μας. Μια συνάντηση σημαδεμένη από την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος που ωθεί και σήμερα την Εκκλησία να βγει από την απομόνωσή της που για πολλά χρόνια την κρατούσαν κλεισμένη στον εαυτό της, για να συνεχίσει με ενθουσιασμό την ιεραποστολική της πορεία μέσα στο σύγχρονο κόσμο.
Η μικρή μας Εκκλησία θέλησε να στηριχθεί πάνω σ’ αυτό το πνεύμα της Β’ Συνόδου του Βατικανού γι’ αυτό και το έτος 1996 άνοιξε τη δική της πόρτα στα μέλη της, πραγματοποιώντας την 8η Σύνοδο της. Αυτή η τοπική Σύνοδος μας αποτελεί από τότε την πυξίδα που μας καθοδηγεί σε κάθε μας ποιμαντική πρωτοβουλία, παρόλο που για πολλούς παραμένει ένα ξεχασμένο γεγονός και φυλαγμένο στο ντουλάπι της λησμονιάς.
Αν ανατρέξετε στο τελικό Συνοδικό κείμενο που τότε εκδώσαμε θα διαπιστώσετε πόσο μας εμπνέει και πόσο χαρακτηρίζει την ποιμαντική δράση.
Στις 28 Ιανουαρίου 2016, ημέρα Πέμπτη, τελευταία Πέμπτη του μήνα θα εορτάσουμε στο Βρυσί τα 15 χρόνια από τη λήξη των εργασιών της 8ης Συνόδου της τοπικής μας Εκκλησίας.
Το Ιωβηλαίο έτος μας ωθεί ακόμη πιο πολύ στο ά-νοιγμα προς το λαό και μας προτρέπει να μην παραλείπουμε το πνεύμα της Β΄ Συνόδου του Βατικανού, που έφθασε στην τοπική μας Εκκλησία ακόμη πιο δυναμικά με την 8η Σύνοδο της τοπικής μας Εκκλησίας.
Ας συνεχίσουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό την ιεραποστολική ώθηση της Β΄ Συνόδου του Βατικανού η οποία πριν παράγει ντοκουμέντα, ήταν μία συνάντηση, μια αληθινή συνάντηση της Εκκλησίας με τους άνδρες και τις γυ-ναίκες της εποχής μας.
Είθε αδελφοί μου και αδελφές μου να αξιοποιήσουμε όλοι μαζί με τονκαλύτερο δυνατό τρόπο το πολύτιμο αυτό δώρο που λέγεται Ιωβηλαίο έτος της Ευσπλαχνίας για την μεγαλύτερη δόξα του θεού και τη δική μας σωτηρία. Αμήν .

[module-532] 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου