Η ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Η ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Ο Πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του στην Ισπανική εφημερίδα  LAVANGUARDIA, απάντησε και στην εξής ερώτηση:

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς;

Ιδού η απάντηση:

Είναι αποδεδειγμένο ότι με τα περισσεύματα των τροφών,  θα μπορούσαν να χορτάσουν όσοι πεινούν. Όταν βλέπουμε τις φωτογραφίες των υποσιτισμένων παιδιών, μένουμε άφωνοι.  Πιστεύω ότι το οικονομικό μας σύστημα   δεν είναι καλό. Ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο όλου του οικονομικού συστήματος, ο άνδρας και η γυναίκα. Όλα τ’ άλλα πρέπει να είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου. Αλλά δυστυχώς έχουμε θέση  στο κέντρο το χρήμα , το θεό χρήμα. Πέσαμε  στην αμαρτία της ειδωλολατρίας, την ειδωλολατρία του χρήματος.

Η οικονομία μας συνοδεύεται από την επιθυμία να αποκτήσει κανείς όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα και  τροφοδοτεί την κουλτούρα του αποκλεισμού και της  απομόνωσης. Βάζουμε κατά μέρος τους νέους, όταν περιορίζουμε τη γεννητικότητα. Βάζουμε επίσης στο περιθώριο  τους ηλικιωμένους, θεωρώντας τους  μια παθητική τάξη, που δεν παράγει. Έτσι δεν χρησιμοποιούνται πολλές  δυνάμεις  των λαών  και  μένουν στο περιθώριο.

 

Είμαι έντομα προβληματισμένος  από τα ποσοστά ανεργίας της νεολαίας, που σε μερικές χώρες φθάνει το 50%. Υπάρχουν επίσης  75 εκατομμύρια  νέοι κάτω των 25 ετών που είναι άνεργοι. Είναι εγκληματικό. Βάζουμε στο περιθώριο μια ολόκληρη γενεά  για να διατηρήσουμε ένα σύστημα οικονομίας απαράδεκτο. Ένα σύστημα που για να επιζήσει  πρέπει να γίνει πόλεμος, όπως έκαναν πάντοτε οι μεγάλες αυτοκρατορίες.

Και επειδή δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, κάνουμε τοπικούς πολέμους.  Και αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κατασκευάζονται και πωλούνται   όπλα, δηλαδή οι μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες θυσιάζουν τον άνθρωπο  στο βωμό του «βασιλιά χρήμα».   

+N    

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου