Η ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Ο Πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του στην Ισπανική εφημερίδα LAVANGUARDIA, απάντησε και στην εξής ερώτηση:
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς;
Ιδού η απάντηση:
Είναι αποδεδειγμένο ότι με τα περισσεύματα των τροφών, θα μπορούσαν να χορτάσουν όσοι πεινούν. Όταν βλέπουμε τις φωτογραφίες των υποσιτισμένων παιδιών, μένουμε άφωνοι. Πιστεύω ότι το οικονομικό μας σύστημα δεν είναι καλό. Ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο όλου του οικονομικού συστήματος, ο άνδρας και η γυναίκα. Όλα τ’ άλλα πρέπει να είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου. Αλλά δυστυχώς έχουμε θέση στο κέντρο το χρήμα , το θεό χρήμα. Πέσαμε στην αμαρτία της ειδωλολατρίας, την ειδωλολατρία του χρήματος.
Η οικονομία μας συνοδεύεται από την επιθυμία να αποκτήσει κανείς όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα και τροφοδοτεί την κουλτούρα του αποκλεισμού και της απομόνωσης. Βάζουμε κατά μέρος τους νέους, όταν περιορίζουμε τη γεννητικότητα. Βάζουμε επίσης στο περιθώριο τους ηλικιωμένους, θεωρώντας τους μια παθητική τάξη, που δεν παράγει. Έτσι δεν χρησιμοποιούνται πολλές δυνάμεις των λαών και μένουν στο περιθώριο.
Είμαι έντομα προβληματισμένος από τα ποσοστά ανεργίας της νεολαίας, που σε μερικές χώρες φθάνει το 50%. Υπάρχουν επίσης 75 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών που είναι άνεργοι. Είναι εγκληματικό. Βάζουμε στο περιθώριο μια ολόκληρη γενεά για να διατηρήσουμε ένα σύστημα οικονομίας απαράδεκτο. Ένα σύστημα που για να επιζήσει πρέπει να γίνει πόλεμος, όπως έκαναν πάντοτε οι μεγάλες αυτοκρατορίες.
Και επειδή δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, κάνουμε τοπικούς πολέμους. Και αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κατασκευάζονται και πωλούνται όπλα, δηλαδή οι μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες θυσιάζουν τον άνθρωπο στο βωμό του «βασιλιά χρήμα».
+N