Η δράση της Αγίας Έδρας κατά του πολέμου στην Ουκρανία

 

Πώς οφείλει να αντιδρά μια μεγάλη χριστιανική εκκλησία σε ένα πόλεμο, αναρωτιούνται πολλοί, στρέφοντας το βλέμμα προς την Αγία Έδρα…

Ας μου επιτραπεί να απαντήσω ΟΠΩΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ που θέλει τις λιγότερες απώλειες σε ανθρώπους και περιβάλλον! Στα πλαίσια αυτά:

1. Καταδικάζει απερίφραστα τον πόλεμο, μη αποδεχόμενη τον τρόπο που θέλει να τον παρουσιάζει η επιτιθέμενη πλευρά. Ταυτόχρονα όμως κρατά ανοιχτούς διαύλους και προς αυτήν, προσφέροντας την όποια μεσολάβηση μπορεί να προσφέρει.  

2. Δηλώνει τη συμπαράστασή της στην αμυνόμενη πλευρά, κρατά ανοιχτή τη διπλωματική έδρα (Νουντσιατούρα), συμπαραστέκεται στην τοπική Εκκλησία και στέλνει επίσημο απεσταλμένο της στην εμπόλεμη περιοχή, όταν όλοι προσπαθούν να φύγουν από αυτήν.

3. Προσφέρει υλική και ηθική συμπαράσταση στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Χώρα τους, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. 

Η Καθολική Εκκλησία είναι παρούσα και διαθέσιμη να βοηθήσει όπως μπορεί για την επικράτηση της ειρήνης. Χωρίς να σκέφτεται «εθνικά συμφέροντα» ή «χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις» αλλά το καλό των ανθρώπων, όλων των ανθρώπων, όπου και αν αυτοί κατοικούν ή μετακινούνται. Μόνο το διήμερο 8-9 Μαρτίου και πέρα από τις συνεχείς εκκλήσεις του Ποντίφικα είχαμε:

1.Τον Αρχιγραμματέα του Κράτους του Βατικανού, καρδινάλιο P. Parolin, να επικοινωνεί με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών S. Lavrov, να μεταφέρει τη διαθεσιμότητα της Αγίας Έδρας και του Πάπα προσωπικά, να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης υπό 3 όρους: να σταματήσουν οι ένοπλες επιθέσεις – να εξασφαλισθεί η αναχώρηση ευάλωτων πληθυσμών μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων – να «αντικατασταθούν» τα όπλα από διαπραγματεύσεις.

2. Τον Υπεύθυνο Φιλανθρωπίας του Πάπα, τον καρδινάλιο K. Krajewski να φθάνει στο Κίεβο. Εκεί, αφού συναντήθηκε με τον Μείζονα Αρχιεπίσκοπο της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας Stanislav Shevchuk και τον Αρχιεπίσκοπο των Λατίνων της Λεόπολης Mieczuslaw Macrzyck (στη διάρκεια της συνάντησης επικοινώνησαν και με τον Πάπα Φραγκίσκο), δήλωσε ότι θα παραμείνει στην πόλη όσο χρειαστεί για να εκφράσει την προσωπική αλληλεγγύη του Πάπα προς την Ουκρανία και να επισκεφθεί καταφύγια και αναγκεμένους πολίτες.

3. Τον προσωρινά Επικεφαλής του «Οργανισμού για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη» της Αγίας Έδρας καρδινάλιο Michael Czerny να σπεύδει στη Ουγγαρία, όπου καθημερινά φθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες. Εκεί ευχαρίστησε τους εθελοντές της Κάριτας και των Ιπποτών της Μάλτας, οι οποίοι μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό και ευαγγελικές οργανώσεις παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης και βοηθούν τους πρόσφυγες (κυρίως γυναίκες και παιδιά) να κατευθυνθούν προς φιλικές τους οικογένειες ή δομές φιλοξενίας, συζήτησε για ώρες με αφιχθέντες και επισκέφθηκε χώρο προσωρινής διαμονής, στην Εκκλησία του Αγίου Πέτρου Κανίσιου, που διαχειρίζεται η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου. 

Ταυτόχρονα η Καθολική Εκκλησία της Πολωνίας συντονίζει ένα τεράστιο έργο συμπαράστασης προς όσους / όσες φθάνουν στα σύνορά τους, που είναι και οι περισσότεροι από όσους διαφεύγουν από την κόλαση του πολέμου.

Η Καθολική Εκκλησία είναι, όπως οφείλει, ΜΗΤΕΡΑ και ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ. 

Μακάρι να βρεθεί σύντομα λύση ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ…

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από VaticanNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου