Η «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ» ΕΥΡΩΠΗΣ απευθύνεται στους Επικεφαλής  υποψηφίων  για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Η «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ» ΕΥΡΩΠΗΣ απευθύνεται στους Επικεφαλής

 υποψηφίων  για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Υποστηρίξτε την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Αρμενία

και για τους Αρμενίους από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Συμπρόεδροι του «Justice and Peace Europe», κα Maria Hammershoy και Σεβ/τατος Antoine Hérouard, έγραψαν επιστολές στους Επικεφαλής υποψηφίους πολλών κομμάτων για τις ευρωπαϊκές εκλογές, σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση της Αρμενίας και των Αρμενίων προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ζήτησαν ισχυρή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αρμενία και τους Αρμένιους πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατά τον επόμενο ευρωπαϊκό πολιτικό κύκλο, ο οποίος θα ξεκινήσει με τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6-9 Ιουνίου 2024.

Κατά τη γνώμη τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ασκήσει πίεση και στις δύο πλευρές, και ιδιαίτερα στο Αζερμπαϊτζάν, να επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων και ειρηνικών μέσων, με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας, καθώς και του διεθνούς δικαίου και να απέχει από τη χρήση βίας. Η Ε.Ε. θα πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή όλων των σχετικών αποφάσεων και συστάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, η Ε.Ε. πρέπει να προσφέρει συνεχή και αξιόπιστη ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου 150.000 βίαια εκτοπισμένους Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τους εσωτερικά εκτοπισμένους της Αρμενίας, περιλαμβανομένων 38.000 παιδιών και 25.000 ηλικιωμένων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κοινότητές τους ως αποτέλεσμα των ενεργειών του Αζερμπαϊτζάν: τον πόλεμο του 2020, τις διαλείπουσες εισβολές μετά τον πόλεμο στο έδαφος της Αρμενίας, τον εννεάμηνο αποκλεισμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2023 και, τέλος, την απρόκλητη επίθεση πλήρους κλίμακας του Σεπτεμβρίου 2023.

 Όλοι οι εκτοπισμένοι Αρμένιοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν με ασφάλεια στο πατρίδα τους, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι Συμπρόεδροι ζήτησαν επίσης από την Ε.Ε. να επιμείνει σε μια αποστολή ανεξάρτητων διεθνών και τοπικών εμπειρογνωμόνων, υπό την ηγεσία της UNESCO, σχετικά με την κατάσταση των αρχαίων τόπων χριστιανικής πίστης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και ότι εγκαινιάζει μια ειδική πρωτοβουλία για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η εντολή της αποστολής παρακολούθησης της Ε.Ε. στην Αρμενία θα πρέπει να επεκταθεί στην εξουσιοδότηση της παρακολούθησης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ζωής, ασφάλειας, ιδιοκτησίας, ελευθερίας μετακίνησης, αξιοπρέπειας, ύδρευσης και αποχέτευσης και άλλων δικαιωμάτων) του παραμεθοριακού πληθυσμού της Αρμενίας από την παρουσία και ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

Η «Justice and Peace Europe» είναι ένα δίκτυο περισσότερων από τριάντα εθνικών επιτροπών σε όλη την ήπειρο. Οι περισσότερες από αυτές δραστηριοποιούνται σε χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ορισμένες εκτός. Όλες τους εργάζονται στα πλαίσια των Εθνικών Συνόδων Καθολικών Επισκόπων και με βάση την Κοινωνική Διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας, σε τομείς που σχετίζονται με την παγκόσμια ειρήνη και τη διεθνή κοινωνική δικαιοσύνη, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη φροντίδα για τον πλανήτη.

Βρυξέλλες, 15 Μαΐου 2024

Επικοινωνία: secretary@jupax-europa.org

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου