Η ΔΙΕΥΡΗΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η ΔΙΕΥΡΗΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ακόμη και χωρίς να έχει επίγνωση, το ηλιοτρόπιο μεγαλώνει λόγω της παρουσίας του ήλιου και κοιτάζοντάς τον πάντα, αφομοιώνει από αυτόν το φως.

Ονομάζεται Ηλιοτρόπιο επειδή η ζωή του είναι καθορισμένη, να κοιτά τη μεγαλοπρέπεια του ήλιου, τόσο επηρεάζεται από την θέση του ήλιου που δεν παίρνει από αυτόν μόνο τη ζωή, αλλά και τη μορφή.

Αλληγορικά, σκέφτομαι πολλούς φίλους με υγιή αντικληρικαλισμό που «χωρίς να το γνωρίζουν» ζουν και αυτοί κάτω από την παρουσία του Ήλιου. Θα τους όριζα ως «κατά βάθος ειλικρινείς», πραγματικούς ευεργέτες, επειδή, εν αγνοία τους, αποκαλύπτουν και στους μυημένους στα πράγματα ότι ο Θεός-Αγάπη είναι για όλους, είναι παρόν  παντού και είναι τα πάντα. Ο Ιησούς θα τους αποκαλούσε λάτρεις του πνεύματος και της αλήθειας. Γι’ αυτούς ακόμη και το σπίτι μπορεί να είναι μια εκκλησία, αλλά κυρίως κάθε άνθρωπος είναι ναός του Θεού.

Ευχαριστώ, φίλοι, επειδή με τη ζωή σας, με τον τρόπο σκέψης και ύπαρξής σας, διευρύνετε τα τείχη της εκκλησίας έως τους ακραίους ορίζοντες και μου αποκαλύπτετε την καθολικότητα (οικουμενικότητα για την ακρίβεια), υπενθυμίζοντάς μου ότι ο άνθρωπος είναι αρκετά μεγάλος για να περιέχει μέσα του αυτά τα ιερά τείχη.

Η έλλειψη εξοικείωσής σας με τους ρυθμούς και τους τύπους, μου θυμίζει αυτό που συστήνει το ευαγγέλιο: Να μην πολλαπλασιάζετε τα λόγια όταν προσεύχεστε. Δεν είναι λόγω της πολυλογίας σας που θα εισακουστείτε, αλλά με τη συνεχή σκέψη για το σε ποιον μιλάμε, όπου και αν βρισκόμαστε, με Εκείνον που ξέρει από πριν αυτό που ζητάτε.

Εάν ζείτε έχοντας συνείδηση ότι σας αγαπούν, η ζωή σας, όπως αυτή του ηλιοτρόπιου, αποκαλύπτει σε όλους την παρουσία και τη θέση του ήλιου.

Ευχαριστώ, φίλοι, επειδή, ως ελεύθερα παιδιά του Θεού, ανοίγετε διάπλατα σε όλους τον ουρανό της εκκλησίας που είναι τόσο μεγάλος και φιλόξενος όσο είναι ο ουρανός της ευσπλαχνίας του Θεού.

ρφ(μετάφραση)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου