Η αξία του οικογενειακού τραπεζιού

Η αξία του οικογενειακού τραπεζιού

 

Ο πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας Γενικής ακρόασης την Τετάρτη παρότρυνε οικογένειες για να μιλούν και να ακούν ο ένας τον άλλον, ειδικά κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Η ομίχλη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου είχε σχεδόν καθαρίσει όταν ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε για την εβδομαδιαία Γενική Ακρόασή του. Συνεχίζοντας την κατήχησή του για την οικογένεια, επίκεντρο της ομιλίας του Αγίου Πατέρα ήταν η οικογενειακή συντροφικότητα.

Ο Πάπας τόνισε πως το να καθόμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι για το οικογενειακό δείπνο, μοιραζόμενοι το γεύμα και τις εμπειρίες της ημέρας, είναι μια βασική εικόνα συντροφικότητας και αλληλεγγύης.

Υπογράμμισε ακόμα πως το οικογενειακό γεύμα, σύμβολο συντροφικότητας, εξαφανίζεται σε μερικές κοινωνίες.

Μιλώντας εκτός κείμενου στα ιταλικά, είπε ότι η οικογένεια που δεν τρώει σχεδόν ποτέ μαζί, ή που δεν βλέπει τηλεόραση μαζί, ή που χρησιμοποιεί τα smartphones δεν είναι πραγματική οικογένεια.

«Όταν τα παιδιά στο τραπέζι συνδέονται με τους υπολογιστές τους ή το τηλέφωνο, και δεν ακούνε ο ένας στον άλλο, αυτό δεν είναι μια οικογένεια», τόνισε ο Πάπας, είναι ένα ξενοδοχείο.
Ο Άγιος Πατέρας έκανε έκκληση προς τις οικογένειες κατά τη διάρκεια της ακρόασης, να μιλούν και να ακούνε ο ένας τον άλλο. Δεν πρέπει να υπάρχει σιωπή στο τραπέζι, είπε.

Ο Πάπας παρατήρησε επίσης ότι το ίδιο το φαγητό, σημείο μοιράσματος με τους άλλους, σπαταλάται επιπόλαια σε ορισμένες περιοχές, ενώ αλλού οι αδελφοί μας πεινούν.

Κλείνοντας την Γενική Ακρόαση και το χαιρετισμό του προς τους αγγλόφωνους προσκυνητές, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τις οικογένειες και ολόκληρη την Εκκλησία, να είναι σημάδια συντροφικότητας και αλληλεγγύης για το καλό ολόκληρης της ανθρώπινης οικογένειας, ειδικά κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου