Η αναχώρηση του Πάπα από την Αθήνα

Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

 

Ο Πάπας επέστρεψε στη Ρώμη. Στις 10.58 της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου 2021 ο Φραγκίσκος απογειώθηκε από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Είχε προηγηθεί μια σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και με τις λοιπές αντιπροσωπείες.

«Ευχαριστώ από καρδιάς για την υποδοχή που δέχτηκα σε Κύπρο και Ελλάδα. Ευχαριστώ όλους όσοι συνεργάστηκαν για αυτό το Αποστολικό Ταξίδι! Ευχαριστώ! Θα σας πάρω μαζί μου, στη μνήμη και στην προσευχή». Με αυτά τα λόγια, που εξέφρασε με tweet στο λογαριασμό του @Pontifex, ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρέτησε τον ελληνικό λαό, αφού άφησε την ελληνική γη, τον προορισμό του 35ου διεθνούς αποστολικού ταξιδιού του.

Αμέσως μετά την αναχώρησή του, ο Φραγκίσκος έστειλε στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μήνυμα προσευχής και ευλογίας για το έθνος αλλά και «βαθιάς ευγνωμοσύνης» για την «ευγενική φιλοξενία» που έλαβε κατά την παραμονή του.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης έχει προγραμματιστεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν την παπική επίσκεψη.

Η ελπίδα και ο ενθουσιασμός που εκφράστηκαν από τα λόγια του Πάπα είναι η ανθρώπινη και πνευματική κληρονομιά του Διαδόχου του Αποστόλου Πέτρου που άγγιξε τις πληγές του κυπριακού και του ελληνικού λαού καθώς και όλων εκείνων που ξεκινούν αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «σύγχρονη οδύσσεια» της ξενιτιάς προς αναζήτηση ενός ευτυχισμένου μέλλοντος και μιας αξιοπρεπούς ζωής που δεν υπάρχει στις εμπόλεμες χώρες και όπου ο ξεριζωμός φαίνεται να είναι η μόνη οδός σωτηρίας.

Επιστρέφοντας στην Ιταλία, ο Ποντίφικας έστειλε τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, το οποίο αναφέρει: «Επιστρέφοντας στην Ιταλία, στο τέλος του Αποστολικού Ταξιδιού στην Κύπρο και την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του οποίου είχα την ευκαιρία να ενθαρρύνω την προώθηση του διαλόγου, την εδραίωση της δημοκρατίας και την ενσωμάτωση των λαών, είμαι στην ευχάριστη θέση να απευθύνω σε εσάς, κύριε Πρόεδρε, και στον ιταλικό λαό, σεβασμούς χαιρετισμούς, τους οποίους συνοδεύω με εγκάρδιες ευχές για ειρήνη και καλό για ολόκληρη τη χώρα».

Η απάντηση του αρχηγού του κράτους ήταν άμεση: «Θέτοντας την προαγωγή και την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο επίκεντρο της διδασκαλίας και του κηρύγματός σας -κατά τη διάρκεια αυτής της ποιμαντικής επίσκεψης- η Αγιότητά σας προσφέρει ακούραστα ενθάρρυνση για την ενίσχυση του διαλόγου, της συνοχής και της συμφωνίας, στοιχεία όλα αυτά απαραίτητα για μια αυθεντική ανθρώπινη ανάπτυξη των μεσογειακών χωρών», γράφει ο Mattarella.

Ως συνήθως, πριν επιστρέψει στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος σταμάτησε στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore για να προσευχηθεί μπροστά στην εικόνα της Θεοτόκου Μαρίας Salus Populi Romani: «Στρέφοντας τις σκέψεις του στις πολλές συναντήσεις, στα πρόσωπα και στις οδυνηρές ιστορίες που γνώρισε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών – ενημερώνει το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας – εμπιστεύεται τους πάντες στην Παναγία».

(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου