Η Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Καθεδρικό Ναό

 

Με κατάνυξη τελέστηκε η Ακολουθία των Παθών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στον Καθεδρικό Ναό στην Ξυνάρα της Τήνου.

Στην αρχή το ιερατείο κατευθύνθηκε σιωπηλά προς το Ιερό αποδίδοντας τον οφειλόμενο σεβασμό και προσευχήθηκε για μερικά λεπτά. Ακολούθησε η Ακολουθία του Λόγου του Θεού, ενώ το Ευαγγέλιο ακούσθηκε ψαλτά και διαλογικά.

Προΐσταντο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός  μας   π. Ιωσήφ Πρίντεζης ενώ συμπροσευχήθηκαν μαζί του ιερείς της Νήσου Τήνου, π. Νίκος Ψάλτης, π. Φερνάντο Μπράβο, π. Ιωάννης Σκλάβος,  ο π. Ιγνάτιος και ο ιεροδιάκονος π. Μάριος Φώσκολος ενώ τον ρόλο του τελετάρχη τον είχε ο π. Αλέξανδρος Πέρρος.

Ο Σεβασμιότατος κατά την διάρκεια της ομιλίας εξήγησε τα βιβλικά κείμενα που ηκούσθησαν και αναφέρθηκε και στο Πάθος του Κυρίου μας.

Μετά από το κήρυγμα από το Σεβασμιότατο ακολούθησε η Εκτενής Δέηση όπου κλήρος και λαός προσευχήθηκε για τους σκοπούς που προβλέπονται για αυτή την ημέρα, όπως για την εκκλησία, τον Πάπα, τον επίσκοπο, τον κλήρο και τον πιστό Λαό, τις αρχές, για αυτούς που δεν πιστεύουν στον Θεό και στον Υιό του, για την ενότητα των Χριστιανών και για όσους υποφέρουν.

Αφού ολοκληρώθηκε η ακολουθία του Λόγου, ακολούθησε η επίσημη παρουσίαση και προσκύνηση του  Τιμίου Σταυρού.

Ένας λαϊκός έψαλε τους θρήνους του Χριστού και κατόπιν ακολούθησε η Σταυροπροσκύνηση. Αφού ολοκληρώθηκε, ο κλήρος και το εκκλησίασμα  υπό μορφής λιτανείας έφυγαν από τον Ναό και πήγαν προς προϋπάντηση της Παναγίας όπου οι ενορίτες της Ξυνάρας έρχονταν με λιτανεία προς τον καθεδρικό Ναό, στο κέντρο του χωριού συναντήθηκαν και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς τον Καθεδρικό Ναό όπου μια κυρία έψαλε τους θρήνους της Παναγίας.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι Θρήνοι της Παναγίας, παρουσιάστηκαν τα μυστήρια  του πόνου και των βασανιστηρίων που υπέστη ο Ιησούς ενώ ο π. Νίκος εξιστορούσε ψέλνοντας τους συμβολισμούς  του κάθε μυστηρίου. Στο τέλος ο Σεβασμιότατος έδωσε την τελική ευλογία και ο κόσμος αποχώρησε σιωπηλός.

Δ. Μ. Φ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου