Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΟΣΟΥΣ “ΓΝΗΣΙΟΥΣ” ΔΙΑΣΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΟΣΟΥΣ "ΓΝΗΣΙΟΥΣ" ΔΙΑΣΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Σήμερα στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων, ψηφίστηκε από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας το τελευταίο κείμενο που ήταν στην ατζέντα της Συνόδου, δηλ. οι "Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον". 

Το κείμενο, με κάποιες προσθαφαιρέσεις, είναι αυτό που συνέταξε η Ε' Προσυνοδική Πανορθόδοξος Διάσκεψις στο Σαμπεζύ της Γενεύης.

Με την προσθήκη της λέξης "ετερόδοξες" Εκκλησίες ή αντί της λέξης "ύπαρξις" έχουμε την λέξη "ονομασία" (ούτως ή άλλως δεν ονοματίζουμε κάτι που δεν υπάρχει), δεν αλλάζει η ουσία και το πνεύμα του κειμένου. 

Οι διάλογοι μεταξύ των Εκκλησιών θα συνεχίσουν να υφίστανται, η αναγνώριση των μυστηρίων εκατέρωθεν ως έχει μέχρι τώρα, "η παναίρεση του Οικουμενισμού" ούτε που ακούστηκε φυσικά, ο Πάπας δεν θεωρήθηκε "καταληψίας του θρόνου της Ρώμης", ο Μητροπολίτης Πειραιώς έχασε, έτσι, την ευκαιρία να θέσει υποψηφιότητα για τον θρόνο της Ρώμης κ.ο.κ. 

Είναι σημαντικό ότι ισχύει πανηγυρικά και η παράγραφος 22 του κειμένου που καταδικάζει τους ταλιμπάν της Ορθοδοξίας και Συνοδικώς: 

Ἡ ρθόδοξος κκλησία θεωρεῖ καταδικαστέαν πσαν διάσπασιν τς νότητος τς κκλησίας, πό τόμων ἤ μάδων, πί προφάσει τηρήσεως ἤ δθεν προασπίσεως τς γνησίας ρθοδοξίαςς μαρτυρεῖ ἡ λη ζωή τς 
ρθοδόξου κκλησίας, ἡ διατήρησις τς γνησίας ρθοδόξου πίστεως διασφαλίζεται μόνον διά τοῦ συνοδικοῦ 
συστήματος, τό ποον νέκαθεν ν τῇ κκλησίᾳ πετέλει τόν ρμόδιον καί σχατον κριτήν περίτν θεμάτων πίστεως.

Π.Α. Ανδριόπουλος

panagiotisandriopoulos

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου