Η άγκυρα: ένα (παλαιοχριστιανικό) σύμβολο ελπίδας

Η άγκυρα χρησιμεύει ώστε να κρατά το πλοίο σταθερό όταν αυτό δεν βρίσκεται σε πορεία.

Στην Καινή Διαθήκη αποτελεί σύμβολο ελπίδας στις υποσχέσεις του Θεού και, χάρη στο πασχαλινό μυστήριο, ταυτίζεται με τον Ιησού, ο οποίος με τον σταυρό και την ανάστασή του οδήγησε τους πιστούς στο αγκυροβόλιο της κοινωνίας με τον Θεό Πατέρα.

Η άγκυρα είναι ένα μεταλλικό εξάρτημα απαραίτητο σε κάθε πλοίο, το οποίο ριγμένο στο νερό, κολλάει στον πυθμένα, διατηρώντας το σκάφος ακίνητο.

ΑΓΚΥΡΑ

Στην Αγία Γραφή αναφορά στην άγκυρα γίνεται μόνο στην Καινή Διαθήκη και πιο συγκεκριμένα στις Πράξεις των Αποστόλων (27,29) όπου χρησιμοποιείται με την πραγματική έννοια για να περιγράψει την άφιξη του Παύλου και των αιχμαλώτων, μετά από το ναυάγιο, στο Μάλτα: «Με τον φόβο μη καταλήξουμε στα βράχια, έριξαν τέσσερις άγκυρες από την πρύμνη, περιμένοντας με αγωνία να ξημερώσει» ενώ στην Επιστολή προς τους Εβραίους με συμβολική έννοια (6, 17-20): «Ο Θεός, λοιπόν, επειδή ήθελε να δείξει πιο καθαρά σ’ αυτούς που θα κληρονομούσαν τα όσα υποσχέθηκε, ότι η απόφασή του ήταν αμετάκλητη, την αγγυήθηκε με όρκο…εμείς, που καταφύγαμε σε αυτόν, οφείλουμε να μείνουμε σταθεροί σε αυτά που ελπίζουμε. Αυτή μας η ελπίδα μας ασφαλίζει και μας βεβαιώνει σαν άγκυρα, και μας οδηγεί στα ενδότερα του καταπετάσματος, όπου μπήκε πριν από εμάς και για χάρη μας ο Ιησούς, ο αρχιερέας για πάντα όπως ο Μελχισεδέκ».

Η ελπίδα, η θεμελιωμένη επάνω στον πιστό λόγο του Θεού, είναι σαν μια άγκυρα που δίνει σταθερότητα στον πιστό γιατί, αν και ταξιδιώτης, είναι βέβαιος ότι ανήκει ήδη στον Θεό.

Η εν Χριστώ χριστιανική ελπίδα είναι κάτι περισσότερο από μια βέβαιη υπόσχεση, γιατί κατέχει ένα ακριβές όνομα και ένα συγκεκριμένο πρόσωπο: τον Ιησού σταυρωμένο και αναστημένο. Χάρη στον θάνατο και την ανάστασή του, ο Ιησούς έχει ήδη εισέλθει στα Άγια των Αγίων, δηλαδή σε οικειότητα με τον Θεό, παίρνοντας μαζί του όλους όσους πιστεύουν σε αυτόν. Ο ιερός συγγραφέας που ορίζει τον Ιησού ως «πρόδρομό μας» στον ουρανό και «αρχιερέα» επιβεβαιώνει ότι είναι η ελπίδα μας, επειδή έχει αποκαταστήσει αποτελεσματικά την επικοινωνία με τον Θεό. Επομένως, ο Ιησούς είναι η άγκυρα της σωτηρίας μας, εκείνος που μας απελευθερώνει από τον κίνδυνο, ιδίως από το θάνατο, και οδηγεί με ασφάλεια στη στεριά.

(πηγή: paoline/blog)

 

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου