ΗΠΑ: Miguel Bezos ένα ασυνόδευτο παιδί – πρόσφυγας

Σημασία δεν έχει η εθνική καταγωγή, αλλά η αποδοχή και η παιδεία. Κάτι τέτοια “αντιεθνικά” λένε όσοι υπερασπίζονται τη μετανάστευση, ιδιαίτερα των παιδιών προσφύγων χωρίς οικογένεια και τέτοια ιστορία παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

Μετά την επικράτηση του καθεστώτος Κάστρο στη Κούβα, χιλιάδες κάτοικοι επιχείρησαν να φθάσουν στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους ήταν και πολλά παιδιά, χωρίς γονείς, αναζητώντας καλύτερη τύχη. Οι Καθολικές υπηρεσίες της χώρας σε συνεργασία με την Κυβέρνηση εκπόνησαν το πρόγραμμα “Πήτερ Παν” για να φροντίσουν 14.000 ασυνόδευτα παιδιά, που στάλθηκαν σε Καθολικές δομές σε όλη τη χώρα. Τα παιδιά αυτά, αντιμετώπισαν ρατσισμό αλλά σε μικρότερη κλίμακα από τα παιδιά – πρόσφυγες της εποχής μας… Επίσης, προφανώς, κάποια θα έπεσαν σε μη άξιους παιδαγωγούς, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία ανατράφηκε / εκπαιδεύθηκε σωστά και προόδευσε στη νέα χώρα που βρέθηκε.

Ο Μ. Bezos (ο πατέρας του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος) βρέθηκε στο Wilmington του Dalaware, σε ένα σχολείο Σαλεσιανών, την ευθύνη του οποίου είχε ένας άξιος Ιερέας των “Oblates of St Francis de Sales”, ο π. James R. Burne. Τα πρώην “παιδιά πρόσφυγες” και ήδη ευυπόληπτοι πολίτες των ΗΠΑ διατήρησαν στενές σχέσεις μεταξύ τους και με τον Ιερέα, που τα φρόντισε μικρά, έχοντας τακτικές συναντήσεις, ως το καλοκαίρι 2020, που αυτός αποβίωσε.

Ο M. Bezos, ο οποίος μετά τους Σαλεσιανούς σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και εργάστηκε στην Exxon Mobil για 32 χρόνια, στην επέτειο θανάτου του π. Burne, πριν λίγες μέρες, ανακοίνωσε τη δωρεά 12.000.000 δολ. ΗΠΑ προς το Καθολικό σχολείο του Dalaware, στη μνήμη του αγαπημένου του Ιερέα. Με αυτά θα δίνονται ετησίως 24 υποτροφίες και θα καλύπτονται έκτακτα έξοδα, ώστε άξιοι μαθητές να μην εμποδίζονται να λάβουν την υψηλή εκπαίδευση που αξίζουν!

Με την ευκαιρία της δωρεάς ο ίδιος εξήγησε πόσο σημαντική είναι η βοήθεια προς ένα μετανάστη, ώστε αυτός να υιοθετήσει τις κατακτήσεις της νέας “πατρίδας” χωρίς να απολέσει την ταυτότητά του.

Πληροφόρηση και φωτογραφία, προ διετίας, M.Bezos και p. J.Byrneαπό Catholic Spirit.com

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου