Είναι γνωστό ότι η Καθολική Εκκλησία παρέχει ποιμαντική φροντίδα σε όλους τους ανθρώπους, όπου και αν βρίσκονται λόγω εργασίας ή άλλων συνθηκών. Για το λόγο αυτό υπάρχουν και ιερείς για μετακινούμενες «ενορίες» δηλαδή για ανθρώπους που ταξιδεύουν λόγω πολέμου, εργασίας ή ανάγκης αλλά θέλουν να εξασκούν και τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ένας τέτοιος ιερέας είναι και ο συνταξιούχος εφημέριος π. Frank Cancro, Εθνικός Ιερέας Τσίρκου της «Επιτροπής Τσίρκου, Ροντέο και Περιοδεύουσας Παράστασης», που υπάγεται στη Γραμματεία για την Πολιτιστική Διαφορετικότητα της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας των ΗΠΑ (USCCB), ο οποίος έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο καθολικό σάιτ «The Pillar».
Ο π. Frank πριν γίνει ιερέας είχε περάσει κάποια χρόνια εργαζόμενος ως κλόουν σε περιοδεύουσες παραστάσεις στη χώρα, «με μέτρια επιτυχία» όπως παραδέχεται.
Το 2009 σε ενορία της Βόρειας Καρολίνα όπου υπηρετούσε ήρθε να μιλήσει στο ποίμνιο η αδελφή Ντόροθυ, μια εκ των δύο «Ιεραποστόλων της Ιεράς Καρδίας», η οποία την εποχή εκείνη εργαζόταν στην ποιμαντική των ανθρώπων του Τσίρκου. Είδε στο γραφείο του εφημερίου μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία του, από την εποχή που εργαζόταν ως κλόουν. Λίγο καιρό αργότερα ο π. Frank κλήθηκε σε εθνική διάσκεψη της ανωτέρω Επιτροπής της Καθολικής Εκκλησίας και άρχισε να συνεργάζεται μαζί της. Για λίγες μέρες το μήνα, τα πρώτα χρόνια, σε μόνιμη βάση αφότου έπαψε να είναι ενεργός εφημέριος.
Πλέον ακολουθεί την περιοδεία θιάσων Τσίρκου (υπάρχουν 40 στις ΗΠΑ) για αρκετούς μήνες το χρόνο και στηρίζει ποιμαντικά όσους εργάζονται σε αυτά.
Η Καθολική Εκκλησία παρέχει συνεχή ποιμαντική διακονία από το 19ο αιώνα (!) στους περιοδεύοντες θιάσους, στους οποίους παραδοσιακά η παρουσία δυνάμει καθολικών, από Ευρώπη και Νότια Αμερική είναι έντονη. Λόγω της συνεχούς παρουσίας της έχει την αποδοχή των ιδιοκτητών και συμμετέχουν στις τελετές της και εργαζόμενοι άλλων θρησκευτικών παραδόσεων.
Έχουν υπάρξει επιχειρήσεις Τσίρκο με μέλη από 20 διαφορετικές χώρες/γλώσσες και απαρτιζόμενες από 300-400 οικογένειες. Γνωστότερο όλων αυτό των Αδελφών Ringling, στο οποίο λειτουργούσε σχολείo για τα παιδιά των μελών του θιάσου ή τους ανήλικους εργαζόμενους [με ώρες μαθημάτων 4.00-9.00 μ. μ ως κατάλληλες για διδασκαλία]. Ακόμα υπάρχουν Τσίρκο με μέλη πολλών γενεών σε αυτά, που οι καλλιτέχνες, όταν αποσύρονται, παραμένουν στους θιάσους σε διοικητικά και εκπαιδευτικά καθήκοντα.
Ο ρυθμός, ο τρόπος ζωής και η κουλτούρα του τσίρκο είναι διαφορετική από όσους εργάζονται σε σταθερό τόπο και ωράριο, αναφέρει ο π. Frank. Οι ανάγκες στήριξης κι ενθάρρυνσης των ανθρώπων όπως και η ανάγκη συμμετοχής στα Μυστήρια είναι ίδιες. Ο ιερέας τελεί τη Θεία Λειτουργία 1-2 φορές την Κυριακή και όποτε υπάρχει δυνατότητα, σε Εκκλησία της περιοχής ή υπαιθρίως.
Υπάρχει Εθνική Εκκλησία Τσίρκου, «η Αγία Μάρθα», στη Σαρασότα των ΗΠΑ, την οποία είχε κατασκευάσει σε ιδιόκτητο χώρο η οικογένεια Ringling, με πολυετή ιστορία στο χώρο του Τσίρκο. Εκεί, με απόφαση της Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας (USCCB) καταγράφονται όλα τα μυστήρια που τελούνται σε ανάλογους χώρους στις ΗΠΑ.
Ο ιερέας αναφέρει επίσης ότι έχουν βελτιωθεί, με την πάροδο των ετών, οι συνθήκες εργασίας η αμοιβή, η φροντίδα υγείας και η παροχή συνταξιοδοτικών προγραμμάτων για τους εργαζόμενους σε ανάλογα θεάματα και ενημερώνει ότι η Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ έχει φροντίσει, για όσους αποσύρονται και δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να επιβιώσουν μόνοι τους, να στήσουν το τροχόσπιτό τους σε ειδικό χώρο στη Φλόριντα, όπου τους παρέχονται και άλλες ευκολίες (ιατρικές, υγειονομικές, σίτισης), για να ζήσουν αξιοπρεπώς τα γεράματά τους.
Τέλος υπογραμμίζει την σύνδεση που αισθάνονται οι εργαζόμενοι στο Τσίρκο με τον εκάστοτε Πάπα, λόγω της ιταλικής καταγωγής του θεσμού και της συχνής παρουσίας ανάλογων θεαμάτων στον Άγιο Πέτρο. Είναι άνθρωποι «χωρίς ρίζες» αλλά αισθάνονται ότι έχουν ένα πνευματικό δεσμό με τον Άγιο Πατέρα.
Πληροφορίες και φωτογραφίες από τον καθολικό ιστότοπο “ The Pillar”
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”