Με αφορμή τα φαινόμενα ρατσισμού κατά μαύρων πολιτών στις ΗΠΑ, είχαμε αναφερθεί, τον Ιούλιο 2020, σε ένα βίντεο που είχε ανεβάσει στο λογαριασμό του στο twitter ο Καρδινάλιος και Πριμάτος της Καθολικής Εκκλησίας του Ηνωμένου Βασιλείου Nichols με τον τίτλο “Being Black and Catholic”.
Σε αυτό δύο Ιερείς και δύο λαϊκοί (γυναίκες με θέση ευθύνης στην Καθολική Εκκλησία) περιέγραφαν τα προβλήματα ρατσισμού που είχαν ζήσει και εντός Εκκλησίας.
Στις 19-4-21 το Πρώτο Πρόγραμμα του BBC παρουσίασε τηλεοπτική έρευνα για την Εκκλησία της Αγγλίας, που ανάγκασε τον Πριμάτο – Αρχιεπίσκοπο του Canterburry Justin Welby και τον Αρχιεπίσκοπο του York Stephen Cottrell, να παραδεχθούν ότι έχουν γίνει σοβαρά λάθη με συνέπεια “αδέλφια με διαφορετική εθνική καταγωγή” να πέσουν θύματα ρατσισμού.
Ήταν ο ίδιος ο Πριμάτος, κατά τη Γενική Σύνοδο της Εκκλησίας τον περασμένο Φεβρουάριο, που είχε παραδεχθεί ότι “Ως θεσμός η Εκκλησία της Αγγλίας είναι βαθειά ρατσιστική!” Είχε μόλις παραιτηθεί η Ελισάβετ Henry. η οποία είχε αναλάβει, επτά χρόνια πριν, από την ηγεσία της Εκκλησίας, την υπευθυνότητα ελέγχου ρατσιστικών φαινομένων. Θεώρησε ότι, παρόλες τις ενέργειές της, δε σημειωνόταν πρόοδος στην καταπολέμηση του φαινομένου.
Στην εκπομπή παρουσιάσθηκε περίπτωση μαύρου εργαζόμενου σε Επισκοπή που έλαβε φωτογραφία του με μια μπανάνα ως κεφάλι και την αναγραφή “bananaman”…
Όταν διαμαρτυρήθηκε στο Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού τού αρνήθηκαν ότι ήταν θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς άλλου εργαζομένου και τον υποχρέωσαν να υπογράψει ότι δε θα ξαναμιλήσει για το συμβάν. Αντίστοιχα ο Peterson Faitel από τη Βραζιλία, εργαζόμενος στον τομέα της ποιμαντικής, απολύθηκε μετά από 10 χρόνια, επειδή επιδείκνυε έντονο συναίσθημα και ήταν “πολύ Βραζιλιάνος για τους Άγγλους πιστούς” Κατέληξε να ζει από κρατική βοήθεια. Πολλοί άλλοι παρουσιάσθηκαν να έχουν υποχρεωθεί σε αποχώρηση, με κατώτερες του νόμου αποζημιώσεις, μόνο και μόνο λόγω σκούρου χρώματος…
“Όλα αυτά είναι ντροπιαστικά, λυπάμαι, ζητώ συγγνώμη. Η Εκκλησία πρέπει να γίνει πιο φιλόξενη” ήταν η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου York, στο τέλος της εκπομπής.
Η Εκκλησία της Αγγλίας έχει αναθέσει σε ειδικούς να εξετάσουν αν οι πράξεις και τα κείμενα που δημοσίευσε από το 1985 ως σήμερα βοήθησαν στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και να προτείνει νέα πιο δραστικά μέτρα.
Πληροφορίες και φωτογραφία από “Avvenire”
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ