Ηνωμένο Βασίλειο: πρώην Αγγλικανός επίσκοπος επιστρέφει στην Καθολική Εκκλησία

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: ΠΡΩΗΝ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 

Πριν λίγα χρόνια εμφανίσθηκε ένα κίνημα αγγλικανών, κλήρου και ποιμνίου, που επιθυμούσε να γίνει δεκτό από την Καθολική Εκκλησία. Αιτία η διαφωνία τους με νεωτερισμούς της Εκκλησίας τους, κυρίως με το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών. Ο Πάπας Βενέδικτος, το 2009, εξέδωσε ειδικό Διάταγμα που ρύθμισε τη διαδικασία και στις 15-1-2011 ο Αρχιεπίσκοπος του Westminster  Σεβασμιότατος Nichols αποδέχθηκε τρείς πρώην αγγλικανούς Επισκόπους ως Καθολικούς ιερείς. Προϊστάμενος της νέας ειδικής Εξαρχίας, που υπάγεται απευθείας στην Αγία Έδρα και εκτείνεται σε Αγγλία και Ουαλία (Personal Ordinariate of Our Lady of Walsingham). Ατύπως δε και στην Σκωτία, είναι, από την ίδρυσή της, ένας από τους τρείς ανωτέρω πρώην Επισκόπους, ο π. Keith Newton.

Στις 15-10-2021 ανακοινώθηκε η πλήρης ενσωμάτωση στην Καθολική Εκκλησία και του δρ. Michael Nazir – Ali, αγγλικής και πακιστανικής καταγωγής. Ο νέος Καθολικός ιερέας, με σημαντικές σπουδές σε Καράτσι, Οξφόρδη και Κέμπριτζ, χειροτονήθηκε Αγγλικανός ιερέας το 1976 και υπηρέτησε στο Πακιστάν, στη Μέση Ανατολή και στην Αγγλία. Το 1984 χειροτονήθηκε Επίσκοπος στο Raiwind. Μετακινήθηκε ως Επίσκοπος στο Rochester το 1994. Παραιτήθηκε σε ηλικία 60 ετών, το 2009 και ως τώρα ήταν Διευθυντής Εκκλησιαστικών Προγραμμάτων στην Οξφόρδη.

 Υπάρχουν αρκετές χιλιάδες πρώην αγγλικανών πιστών που ακολούθησαν τους Επισκόπους και ιερείς τους και πέρασαν από την Αγγλικανική στην Καθολική Εκκλησία. Πρόκειται για πάνω από 100 ιερείς. Τριάντα ιερείς είναι υπεύθυνοι 25  ενοριών που υπάγονται στην Εξαρχία. Έχουν θετικό οικονομικό απολογισμό και προχωρούν στη δημιουργία ταμείου που θα δίνει “σύνταξη” στους ηλικιωμένους ιερείς. Πιστεύουν ότι έχουν προσφέρει ποιμαντικές “στρατηγικές”  και πνευματικά και λειτουργικά στοιχεία στην Καθολική Εκκλησία Αγγλίας και Ουαλίας, της οποίας οι ενορίες τους αποτελούν πλήρη μέλη. Διατηρούν φιλικές σχέσεις με τους πρώην συνοδοιπόρους τους στην Αγγλικανική Εκκλησία. Φυσικά οι περισσότεροι είναι έγγαμοι κληρικοί, με ενήλικα παιδιά. 

Θεωρούν “προστάτη τους” τον πρώτο διδάξαντα Henry Newton ο οποίος τον 19ο αιώνα προσχώρησε στην Καθολική Εκκλησία, έγινε Καρδινάλιος και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της αγιοποίησης.   

Πληροφορίες: Independent Catholic News και Wikipedia

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου