Ημέρα συνομιλιών & προσευχής Χριστιανών ηγετών με τον Πάπα την 1-7-2021 στο Βατικανό για το Λίβανο

Όλοι έχουμε ακούσει για τα προβλήματα επιβίωσης και ακεραιότητας της, κάποτε πλούσιας, κοντινής μας χώρας, όπου σύμφωνα με το Σύνταγμά της, οι θεσμικές θέσεις κατανέμονται με θρησκευτικά χαρακτηριστικά (Πρόεδρος της χώρας – Χριστιανός Μαρωνίτης / Πρωθυπουργός – Μουσουλμάνος …).
Τα πολιτικά κόμματα έχουν ξεπερασθεί από τις καταστάσεις, γι` αυτό οι Εκκλησίες θέλουν να δηλώσουν εγγυήτριες της συνέχισης του Λιβανικού κράτους, που δομήθηκε στη συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών.
Η οικονομική κρίση, η μετανάστευση των πιο ευκατάστατων Λιβανέζων, το προσφυγικό και η περσινή έκρηξη αποθηκευμένων πυρομαχικών στο λιμάνι της Βυρηττού, με εκατοντάδες θύματα, που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε συνεχείς διαδηλώσεις και την κυβέρνηση σε αδιέξοδο.
Ο Πάπας, ο οποίος “αφιέρωσε το Λίβανο στην Αγία Οικογένεια”, έχει καλέσει τους ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων του Λιβάνου σε ανταλλαγή απόψεων και προσευχή για την ενότητα της χώρας, προσπαθώντας να ωθήσει και τις πολιτικές δυνάμεις σε πολιτική συνεννόηση.


Επειδή έχουμε αναφερθεί συχνά στις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες της περιοχής (τρεις εκ των οποίων – η Μαρωνιτική, η Αρμενική και η Μελχιτική – έχουν την έδρα των Πατριαρχείων τους στο Λίβανο) θα παρουσιάσουμε σήμερα τις 4 μη Καθολικές κοινότητες που θα λάβουν μέρος στη συνάντηση (3 Ορθόδοξες και μια Ευαγγελική), όπως τις παρουσίασε στη πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο Γραμματέας του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών Σεβασμιότατος Brian Farrell:

— Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Αντιόχειας, Βυζαντινής προέλευσης, με Πατριάρχη τον Youhanna X Yazidi και έδρα στη Δαμασκό Συρίας.
Έχει αρκετές Επισκοπές και πιστούς στο Λίβανο, όπου και η θεολογική Σχολή του Balamand. Οι πιστοί είναι κυρίως αραβόφωνοι. Είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Καθολική αλλά και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Αδελφός του Πατριάρχη είναι ο απαχθείς, το 2013, από τον ISIS, Μητροπολίτης Paul Yazidi. Έκτοτε αγνοείται όπως και ο ταυτόχρονα εξαφανισθείς Συρο-ορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Yohanna Ibrahim

— Αρμενική Εκκλησία της Κιλικίας, με “Καθολικό” τον Arem I. H Εκκλησία είναι “απόγονος” των σφαγών των Αρμενίων της αρχής του 20ου αιώνα… Η Έδρα της βρίσκεται, από το 1930, στο Λίβανο. Ο Επικεφαλής της είναι προσωπικότητα του Οικουμενικού Κινήματος και του Διαλόγου των Εκκλησιών της τελευταίας 30ετίας, με συχνές επαφές και συναντήσεις με τους 3 τελευταίους Πάπες.

— Συρο–ορθόδοξο Πατριαρχείο, με Πατριάρχη τον Ιγνάτιο Aphrem II, έδρα τη Δαμασκό και παρουσία και στο Λίβανο. Έχει στενή συνεργασία με την Αγία Έδρα και ταύτιση απόψεων σε ποιμαντικά θέματα αλλά και σε χριστολογικά ζητήματα

— Ανώτατο Συμβούλιο Ευαγγελικών Εκκλησιών της Συρίας και του Λιβάνου, με Πρόεδρο τον ποιμένα Ιωσήφ Kassabhas, με έντονη παρουσία, στο Λίβανο, στο χώρο της εκπαίδευσης

Πληροφόρηση και αφίσες από VaticanNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου