«ΕΦΥΓΕ» Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ π. ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΡΑΓΚΟΣ Τ.Ι.

Ο π. Γαβριήλ Μαραγκός έφυγε την Πέμπτη 5-5-22, σε ηλικία 85 ετών, βυθίζοντας σε θλίψη όσους τον γνωρίσαμε (και ήμαστε πάρα πολλοί) στην επίγεια ζωή του. Ταυτόχρονα όμως νιώσαμε ανακούφιση που ξεκουράστηκε από διάφορες ασθένειες, με πιο πρόσφατη τον καρκίνο, που τον ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια.

Ο απανωσυριανός Ιησουίτης ήταν γνωστός όπου υπάρχουν καθολικοί στον ελληνικό χώρο: Εξυπηρέτησε ποιμαντικά πολλές περιοχές κατά καιρούς, είχε πολύχρονη συμβολή στη συγγραφή των βιβλίων κατήχησης της τοπικής μας Εκκλησίας, στήριξε την καθολική νεολαία ως εκκλησιαστικός παραστάτης της ΠΕΚΝ (όταν έγιναν 2 πανελλήνια Φεστιβάλ, στη Σύρο, το 1983 και το 1987 και ένα πανελλήνιο συνέδριο νεολαίας στην Τήνο, το 1985), διέσωσε τα αρχεία της Μονής Ιησουιτών σε Σύρο και Τήνο και εργάστηκε πολλά χρόνια πάνω σε αυτά, εκδίδοντας σημαντικά ιστορικά βιβλία, είχε σταθερή συμβολή στον πολιτισμό αυτής της Χώρας, μέσω εκδηλώσεων του ΚΕΟ και του Πνευματικού Κέντρου των Ιησουιτών, συνεργαζόμενος με σημαντικούς διανοητές και επιστήμονες της Χώρας. Επίσης, διετέλεσε Ηγούμενος της Μονής Αθηνών σε εποχή σημαντικών κατασκευαστικών έργων και Εκδότης, για χρόνια, των περιοδικών ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΒΗΜΑΤΑ και ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.

Προσωπικά είχα τη χαρά να τον γνωρίσω μέσω της νεολαίας τη δεκαετία του `80 και ως πρόσφατα (που δε δεχόταν πλέον επισκέψεις) είχαμε συχνή επαφή. Πάντα εκτιμούσα τις γνώσεις και τον τρόπο σκέψης του και θεωρώ ότι πολλοί καθολικοί που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκκλησίας τον είχαν ως έμπνευση και ηθικό στήριγμα (μαζί με τους άλλους Ιησουίτες της γενιάς του).

Θα τον θυμόμαστε, θα εξακολουθούμε να διαβάζουμε τα βιβλία του και μακάρι να έχουμε την καρτερία που έδειχνε στα δύσκολα.

Συλλυπητήρια στους οικείους του και στους Πατέρες Ιησουίτες.

 

Φωτογραφία από το σάιτ Aigaio News του (ανηψιού του) Βαγγέλη Μαραγκού

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου