ΕΥΧΗΤΗΡΙΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΑΣ

Προς τον Σεβάσμιο Αδελφό
ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΡΙΝΤΕΖΗ
Αρχιεπίσκοπο Νάξου, Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου
και Αποστολικό Τοποτηρητή της χηρευούσης Έδρας Χίου

Ας ευφρανθούν τα νησιά (Ψαλ.96,1): διότι, Σεβάσμιε Αδελφέ, εφόσον ο Κύριος πλούσια σε ευεργέτησε, σε βλέπουμε πολύ συχνά να διαμένεις στις αγαπητές αυτές κοινότητες των νησιών και εκεί άοκνα να επιτελείς το αποστολικό έργο του Ιεράρχου. Μαζί με τους πιστούς, που βρίσκονται εκεί, πρέπει να επαινέσουμε (να εξάρουμε με αίνους) το λειτούργημά σου ως Ποιμένα και ομολογουμένως να χαρούμε, εφόσον προσεχώς θα υπάρξει για σένα γεγονός πάρα πολύ χαρμόσυνο, σχεδόν μοναδική πανήγυρη, η πεντηκονταετία από την Ιερατική σου Χειροτονία.
Γεννήθηκες στο νησί της Σύρου, όπου και κατηχήθηκες την καθολική πίστη. Ούτε σου έλειψε η κλασσική παιδεία, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουν, από την αρχαιότητα παρέχεται στην Ελλάδα. Τελειοποίησες τις σπουδές σου στη Ρώμη, στη φιλοσοφική και θεολογική σχολή του Γρηγοριανού Πανεπιστημίου, κι έτσι ετοιμάστηκες για να ασκήσεις το αποστολικό υπούργημα.
Αφού κοσμήθηκες με την Ιερωσύνη, έσπευσες να ασκήσεις το λειτούργημα του Εφημερίου στο Καθεδρικό ναό στην Άνω Σύρο και εν συνεχεία στο χωριό όπου γεννήθηκες. Ούτε θέλουμε να παρασιωπήσουμε τη δράση σου ως ιεροδιδασκάλου στα σχολεία, όπου μόρφωνες τότε τους μαθητές για να αποκτήσουν σωστές αρχές για τη ζωή τους. Τα ποιμαντικά σου καθήκοντα διευρύνθηκαν και θεωρούμε ότι πλουτίσθηκαν με αξιομισθίες (πνευματικούς μισθούς) όταν, μετά την εκλογή σου σε Αρχιεπίσκοπο, σου ανατέθηκαν διάφορα νησιά και η Αποστολική Τοποτηρητεία της χηρεύουσας Επισκοπής Χίου, όπου αναπτύσσεται σήμερα η ποιμαντική σου δράση.
Ενώ, λοιπόν, πλησιάζει η επέτειος του Ιωβηλαίου σου, θέλουμε να σου κάνουμε γνωστή τη συγχαρητήρια φωνή Μας και μαζί με τους πιστούς να επιβεβαιώσουμε την εκτίμησή Μας, ενώ από τον Ίδιο τον ευμενέστατο Σωτήρα ζητούμε πλούσια την ανταμοιβή των κόπων σου και την παρηγορία της ψυχής, με την Αποστολική Μας Ευλογία την οποία δαψιλώς δίνουμε πρώτα σ’ εσένα, Σεβάσμιε Αδελφέ, και κατόπιν κατ’ επέκτασιν, σε όλους τους πιστούς, ζητώντας συγχρόνως να προσεύχεσθε ώστε να ασκούμε καρποφόρως το υπούργημα του Πέτρου.

Βατικανό, 9 Νοεμβρίου 2015, κατά το τρίτο έτος της Αρχιερατείας Μας.
(Φραγκίσκος, Πάπας)
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου