Ευχαριστίες της τοπικής Εκκλησίας στο Μοναχικό Τάγμα των Ουρσουλινών

Εισαγωγική Παραίνεση κατά την τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας στον Ιερό Ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού,
στην πρώην Μονή Ουρσουλινών Λουτρών Τήνου

2 Αυγούστου 2021

Αδελφοί μου και αδελφές μου,
Σεβαστή και αγαπητή αδελφή Brigitte,

Η τέλεση εδώ σήμερα του Μυστηρίου της Ευχαριστίας έχει σκοπό να ευχαριστήσουμε το Θεό για όσα πρόσφερε στην τοπική μας Εκκλησία μέσω του Μοναχικού Τάγματος των Ουρσουλινών Μοναχών της Ρωμαϊκής Ένωσης.

Θα προσευχηθούμε για το πνευματικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο που μια μεγάλη ομάδα εκλεκτών Μοναχών πρόσφεραν στη Νάξο και την Τήνο, χρησιμοποιώντας τα πολλά, διαφορετικά και συμπληρωματικά χαρίσματά τους.

Όμως θα ευχαριστήσουμε και όλες τις Αδελφές που πρωτοστάτησαν τελευταία στην απόφαση του Μοναχικού Τάγματός σας να δωρίζουν στην τοπική μας Εκκλησία, το Μοναστήρι τους στη Νάξο, το Μοναστήρι τους εδώ στα Λουτρά και το σπίτι τους στο Πασσακρωτήρι της Χώρας Τήνου.

Ευχαριστούμε τη Γενική σας Ηγουμένη Μητέρα Suzan Flood, η οποία θέλησε να βεβαιώσει πόσο σημαντική στην αποστολή των Ουρσουλινών Μοναχών είναι η συνεργασία με την τοπική Εκκλησία, όπου βρίσκονται και όπου δεν περιορίζονται στο να εργάζονται αλλά και να συνεργάζονται, όπως έγινε για διακόσια ολόκληρα χρόνια στα δυο νησιά των Κυκλάδων τη Νάξο και την Τήνο.

Με αυτή τη σκέψη έδωσε τη θετική απάντησή της στο αίτημα της τοπικής μας Εκκλησίας και προχώρησε στη γενναιόδωρη προσφορά ακίνητων και κινητών εργαλείων που χρησιμοποίησαν στα δυο αυτά νησιά για να επιτελέσουν τόσο αποτελεσματικά την μακροχρόνια αποστολή τους.

Γνωρίζω πολύ καλά αγαπητή αδελφή Brigitte, ότι τρεις αδελφές του Μοναχικού σας Τάγματος συνέβαλαν αποτελεσματικά στην απόφαση της Σεβαστής Γενικής Μητέρας, ώστε αυτή η δωρεά να συνεχιστεί με την πρόσφατη δωρεά στην τοπική μας Εκκλησία και του σπιτιού σας στο Πασσακρωτήρι της Τήνου, το οποίο ήδη ονομάσαμε «Σπίτι Αγίας Ούρσουλας».

Αυτά τα τρία πρόσωπα:

Είστε εσείς αδ. Brigitte, που με τόση αγάπη και καλοσύνη το τελευταίο αυτό διάστημα μείνατε κοντά μας και συνεργαστήκατε τόσο με πνεύμα Εκκλησίας. Η εδώ σημερινή παρουσία σας επιβεβαιώνουν τα λόγια μου.

Το δεύτερο πρόσωπο είναι η αείμνηστη Αδελφή Θηρεσία, η οποία και μέχρι την τελευταία στιγμή της επίγειας ζωής της ήταν για την τοπική μας Εκκλησία το σημαντικό σημείο αναφοράς και για μένα ανθρώπινη συμπαράσταση και στήριγμα δυνατό.

Το τρίτο πρόσωπο είναι η αδελφή Αγνή, η οποία τώρα ανέλαβε ένα άχαρο ρόλο, να είναι ίσως η τελευταία Ελληνίδα Ουρσουλίνα Μοναχή.

Η τοπική μας Εκκλησία με ευγνωμοσύνη για την όμορφη πολυετή συνεργασία της με το Μοναχικό Τάγμα των Ουρσουλινών Μοναχών και επιθυμούσα να βεβαιώσει ότι η κοινή πορεία μας σ’ αυτή τη γη δεν αποδεικνύεται μόνο με το πλούσιο ιστορικό αρχείο που την καταγράφει, αλλά και με την επιθυμία της να χαράξει αυτή τη συνεργασία μας όχι μόνο στις καρδιές μας, αλλά και με τιμητική διάκριση σε περγαμηνή, σας παραδίδουμε σήμερα αυτή την τιμητική διάκριση και σας παρακαλούμε να την παραδώσετε στη Σεβαστή σας Γενική Ηγουμένη, ώστε μαζί με την καλλιτεχνική αποτύπωση επί ξύλου του νυμφίου Χριστού, που θα τη συνοδεύει, να είναι μια συνεχής μαρτυρία για όσα προσφέρατε στην τοπική μας Εκκλησία και για τη δική μας ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες, διότι θελήσατε να συνεργαστείτε μαζί μας για να κάνουμε μαζί πράξη το «serviam» προς κάθε άνθρωπο και μαζί  να αποδώσουμε «soli Deo Gloria».

Ευχαριστώ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου