ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
 

Σήμερα με την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο Μυστήριο της ενσαρκώσεως, που πρέπει να είναι μία καθημερινή ανάμνηση τριών «ναι». 

Το «ναι» του Δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδας του Υιού στο θέλημα του Πατέρα: «ιδού έρχομαι να εκτελέσω το θέλημά σου»

Το «ναι» της Παναγίας στο Θεόσταλτο Αρχάγγελο που της έφερε το απρόσμενο μήνυμα : Ιδού η δούλη του Κυρίου ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου» 

Το «ναι» το δικό μας που οφείλουμε  να επαναλαμβάνουμε καθημερινά  στο θέλημα του Θεού. Το ναι του Υιού του Θεού ήταν η απαρχή της ενσάρκωσης, το ναι της Παναγίας έφερε το Θεό στη γη μας και το ναι το δικό μας φέρνει το Θεό στην ψυχή μας. Με το ναι του Υιού του Θεού αρχίζει η χαρά μας,  με ναι της Παναγίας έφερε ο Θεός ανάμεσά μας και με το ναι το δικό μας εισέρχεται ο Θεός στην καρδιά μας.

Ο Θεός στα παλαιά χρόνια μίλησε στον άνθρωπο, χρησιμοποιώντας προφήτες, κριτές και βασιλιάδες, ο Θεός τον οποίο κανείς δεν μπορούσε να δει και να ζήσει, ο Θεός ο απομακρυσμένος και  τρομερός που μιλούσε με βροντές και αστραπές και έκανε την παρουσία μόνο με σύμβολα, με την καιόμενη βάτο, με το σύννεφο που προστάτευε το λαό του στην πορεία μέσα στην έρημο, την ίδια  την κιβωτό της διαθήκης, και τόσα άλλα, τώρα έφθασε ο καιρός να έρθει και να κατοικήσει ο ίδιος ανάμεσα στους ανθρώπους με ένα θαυματουργικό τρόπο.

Ο  Θεός απευθύνεται σε μία «παρθένο» και της δίνει τη δυνατότητα παραμένοντας παρθένος να γίνει και μητέρα. Η παρθενία της Μαρίας μας υπενθυμίζει  ότι αυτό που γεννιέται από εκείνη  είναι ένα δώρο του Θεού. Η παρθενία της Μαρίας μαζί με την πίστη της αποτελούν την καλύτερη προϋπόθεση για την πλημμυρίσει ο Θεός από τη χάρη του, να την καταστήσει κεχαριτωμένη. Στην Παρθένο Μαρία η χάρη συναντά την πίστη, η απλότητα την διαθεσιμότητα στο θέλημα του Θεού και ακολουθεί  το θαύμα της ενσαρκώσεως  που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Θεού και του ανθρώπου.

Αν και η πρωτοβουλία πάντοτε ανήκει στο Θεό, η απάντηση του ανθρώπου  είναι επίσης απαραίτητη  για την υλοποίηση των σχεδίων σε ότι αφορά τη ενσάρκωση, τη λύτρωση και τη σωτηρία. Αυτή η συνεργασία του Θεού με τον άνθρωπο δεν είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του Θεού αλλά του Μεγαλείου του και της Παντοδυναμίας του που θέλει συνεργάτη του τον ίδιο τον άνθρωπο για τη σωτηρία του. Το παράδοξο είναι ότι οι άγγελοι είναι οι υπηρέτες του Θεού, ενώ ο άνθρωπος τον οποίο έπλασε λίγο κατώτερο από τους αγγέλους είναι όχι μόνο υπηρέτης του Θεού αλλά και συνεργάτης. Συνεργάτης στη συνέχιση της δημιουργίας, συνεργάτης στο μυστήριο της σωτηρίας.

Αυτό είναι το μεγαλείο της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο. Ο Θεός τον δημιούργησε και τον τοποθέτησε στον επίγειο παράδεισο για μια προσωρινή ευτυχία, έως ότου κληθεί στον αιώνιο παράδεισο όπου θα ζήσει την αιώνια ευτυχία.

Όμως ο άνθρωπος δεν στάθηκε στο ύψος της αγάπης του Θεού. Ο εγωισμός, η εσωστρέφεια και η υπερηφάνεια τον οδήγησε στην ανυπακοή. Ο Θεός προσωρινά τον έδιωξε από τον επίγεια παράδεισο αλλά του έδωσε τη δυνατότητα με το σχέδιο της αγάπης του να μη χάσει τον ουράνιο παράδεισο. Από τότε ο άνθρωπος ζει μέσα σε μία κοιλάδα δακρύων αλλά αυτή η δοκιμασία και η παιδαγωγική τιμωρία προετοιμάζει μια μελλοντική  αιώνια ευτυχία. Ο Θεός δεν έπαυσε να αγαπά τον άνθρωπο, δεν έπαυσε να αποδεικνύει ότι τον θέλει ευτυχισμένο. Αντιθέτως του απέδειξε την μεγάλη αγάπη του με τη σημερινή εορτή. Με την έναρξη του Μυστηρίου της ενσάρκωσης που μέσα από το Μυστήριο του Πάθους, του θανάτου και της Αναστάσεως του ίδιου του Υιού του Θεού θα δοθεί στον άνθρωπο, σε κάθε άνθρωπο η εγγύηση και η δυνατότητα πως αν θελήσει ναν συμπράξει στα Μυστήρια αυτά με το Θεό , τον περιμένει η αιώνια ευτυχία.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι ένα κάλεσμα σε κάθε χριστιανό  για να συμμετάσχει με το δικό του τρόπο στο μυστήριο της ενσάρκωσης με τη δική του υπακοή  στο θέλημα του Θεού. Ο Κύριος  πραγματοποιεί το σωτήριο σχέδιο  για την ανθρωπότητα  αλλά και για κάθε άνθρωπο χωριστά. Έγκειται σε μας να δεχτούμε αυτό το σχέδιο  με ταπεινοσύνη  με υική υπακοή, γνωρίζοντας ότι ο Θεός  επιθυμεί  για μας ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να μας συμβεί. Χωρίς τον Ευαγγελισμό, χωρίς το Μυστήριο της  ενσάρκωσης, το πάθος, το θάνατο και την ανάσταση του Κυρίου, θα έμεναν για μας και για πάντα κλειστές όχι μόνο οι πόρτες του επίγειου παραδείσου αλλά και του ουράνιου παραδείσου.

Αποδίδουμε λοιπόν με τη σημερινή τέλεση της Ευχαριστίας μας δόξα και ευγνωμοσύνη στο Θεό  για το Μυστήριο της σωτηρίας και τιμή προς την Παναγία, η οποία δέχτηκε το θέλημα του Θεού. Της ζητούμε να ικετεύει συνεχώς τον Κύριο, ώστε με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, να απαντούμε και εμείς με το δικό μας «γένοιτο» στο θέλημα του Πατέρα για να ενσαρκώνουμε γύρω μας τον ενανθρωπισμένο λόγο του Θεού συμβάλλοντας στη  σωτηρία τη δική μας και των άλλων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου