Ετήσια έκθεση Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

«ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΧΩΡΩΝ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ–2020»

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων παρουσίασε, πριν λίγες μέρες, την ετήσια έκθεσή της για το έτος 2020, στην οποία καταγράφονται όλα τα γνωστά περιστατικά βανδαλισμού και φθορών κατά θρησκευτικών χώρων. 

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ιστορικά και νομικά δεδομένα, καθώς και στατιστικά στοιχεία για όλες τις θρησκείες και τα χριστιανικά δόγματα.

Ας παρουσιάσουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία (όλη η έκθεση είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο) ξεκαθαρίζοντας ότι οι φθορές κατά των χριστιανικών χώρων είναι κυρίως απόπειρες κλοπών ενώ κατά των ιουδαϊκών και των μουσουλμανικών, δυστυχώς, βανδαλισμοί ανεγκέφαλων…

Από τα 404 περιστατικά τα 374 έγιναν κατά χώρων λατρείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα 7 κατά Καθολικών, τα 4 κατά των ΓΟΧ (Παλαιού Ημερολογίου) τα 10 κατά Ισραηλιτών και τα 9 κατά χώρων Μωαμεθανών. Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά κατά άλλων θρησκειών ή ομολογιών.

Και τα επτά περιστατικά κατά καθολικών ναών έγιναν στη Σύρο:

1-2) Στον Ιερό Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Μάννα. Δύο απόπειρες μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου με φθορές σε πόρτα, υαλοπίνακες και παγκάρι. Συνελήφθησαν 1 ημεδαπός και 1 αλλοδαπός και σχηματίσθηκε δικογραφία.

3-4) Στον Ιερό Ναό Παναγίας του Καρμήλου, στο Καθολικό Κοιμητήριο της Ερμούπολης . Δύο απόπειρες κλοπής, στον ίδιο χρονικό διάστημα και με σχηματισμό δικογραφίας και πάλι για 1 ημεδαπό και 1 αλλοδαπό. 

5) Στο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, την 20/9, απόπειρα κλοπής από το παγκάρι, από αγνώστους.

6) Στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Σύρου, ίδια ημερομηνία /περιστατικό. 

7) Στο Ιερό Ναό Αγίου Σεβαστιανού Άνω Σύρου, ίδια ημερομηνία /περιστατικό.

Σύμφωνα με την Έκθεση η Καθολική Εκκλησία διαθέτει 231 αναγνωρισμένους θρησκευτικούς χώρους. Αντίστοιχα είτε ως ΘΝΠ είτε ως αναγνωρισμένοι χώροι λατρείας  έχουν αναγνωρισθεί για την Αγγλικανική (4), την Αιγυπτιακή Κοπτική (4), την Ορθόδοξη Αρμενική (9), την Ευαγγελική γερμανόφωνη (3), την Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδας (38), την Κοινωνία Ελευθέρων Ευαγγελικών Εκκλησιών (48), την Ευαγγελική Εκκλησία Θεσσαλονίκης (2), την Κοινωνία Ευαγγελικών Εκκλησιών (8), τη Χριστιανική Ασσυριακή (1), την Αρμενική Ευαγγελική (1), την Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής (91), την Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής (17), τους Μορμόνους (3), τους Αντβεντιστές (10), τους Μάρτυρες του Ιεχωβά (103) και τους Γ.Ο.Χ. (196).     

Για άλλες θρησκείες (πλην της Ιουδαϊκής και της Μουσουλμανικής που είναι αναγνωρισμένες ως ΝΠΔΔ), καταγράφονται ως αναγνωρισμένοι: 5 χώροι λατρείας για Βουδιστές, 3 για Ινδουιστές, 3 για οπαδούς των Μπαχάι, 1 για την Ελληνική Εθνική Θρησκεία και 1 για την Αρχαία Ελληνική Θρησκεία.  

Στοιχεία και φωτογραφία βανδαλισμένου ορθόδοξου ναού από Έκθεση 2020 

Φωτογραφία Ι.Ν. Παναγίας Καρμήλου από το σάιτ της Επισκοπής Σύρου

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη ”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου