Επιφανής κληρικός λέει ότι η «Β΄ Βατικανή» της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα γίνει

Επιφανής κληρικός λέει ότι η «Β΄ Βατικανή» της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα γίνει

Του John Allen, Εκδότη (Μετάφραση: Romfea.gr)

(αποσπάσματα από συνέντευξη)

Ενώ παραδέχεται ότι υπάρχουν πιθανώς «περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες» μεταξύ της Μεγάλης Συνόδου και της Δευτέρας Βατικανής, ο π. Χρυσαυγής είπε ότι ελπίζει η Σύνοδος στην Κρήτη να μπορεί να έχει αντίκτυπο στην Ορθοδοξία κατά κάποιο τρόπο ανάλογο με εκείνο της Β΄ Βατικανής Συνόδου στον Καθολικισμό – ιδιαίτερα, είπε, στη κατεύθυνση για ενότητα και συνοδικότητα εντός της Ορθοδοξίας, αλλά και στις σχέσεις με τις άλλες Εκκλησίες και τον υπόλοιπο κόσμο.

Επί άλλων θεμάτων ο π. Χρυσαυγής δήλωσε:

• Ορθόδοξοι παρατηρητές έχουν παραξενευτεί από την εγκαρδιότητα μεταξύ του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, όπως άλλωστε και ορισμένοι Καθολικοί – διότι και αυτοί, είπε, μερικές φορές αστειεύονται ότι οι δύο άνδρες μοιάζουν σαν «καλύτεροι φίλοι» — και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι είναι τυχαίο ότι αυτοί οι δύο ηγέτες, ηγούνται των Εκκλησιών τους την ίδια εποχή.

• Απηχώντας τον Πάπα Φραγκίσκο όταν πρόσφατα συναντήθηκε με τον Μέγα Ιμάμη του Al-Azhar, ο π. Χρυσαυγής συμφώνησε ότι, όταν πρόκειται για την Πανορθόδοξη Σύνοδο, «η συνάντηση είναι αυτό καθ᾽αυτό το μήνυμα».

Κατά τα τελευταία 50 χρόνια έχουμε προχωρήσει σε αδελφικές σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία, και με τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο. Αυτές οι χειρονομίες και οι κινήσεις είναι πιό φυσικές για εμάς, αλλά δεν αντανακλούν απαραίτητα το πού βρίσκεται στην ολότητά της η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος λοιπόν μπορεί να είναι σημαντική για την επίτευξη μιας κάποιας ενιαίας αντιδράσεως ή προσέγγισης.

Μπορεί να δώσει ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές προς αυτή τη κατεύθυνση, κάπως όπως η Β΄ Βατικανή Συνόδος έκανε για τον Καθολικισμό.

Μπορεί εσείς να βλέπετε αναλογίες μεταξύ της Μεγάλης Συνόδου και της Βατικανής Συνόδου. Υπάρχουν σίγουρα περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες μεταξύ των δύο, αλλά θα μπορούσε η Μεγάλη Σύνοδος να έχει κάποιο παρόμοιο αντίκτυπο.

Άλλα θέματα της Συνόδου περιλαμβάνουν, τι συμβαίνει όταν ένα Ορθόδοξο άτομο παντρεύεται με μη Ορθόδοξο χριστιανό, όπως με μια σύντροφο Καθολική ή Προτεστάντισσα; Τι σημαίνει για την Ορθοδοξία να είναι σε συνομιλία, τόσο πολιτιστικά όσο και από πλευράς της πίστεως, με τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ;

Συμφωνείτε δηλαδή με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τον μέγα Ιμάμη του Al-Azhar και είπε: «Η συνάντηση είναι το μήνυμα»;

Αναμφίβολα συμφωνώ με αυτό στην προκειμένη τουλάχιστον περίπτωση, και αυτό είναι σίγουρα η πεποίθηση και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο εργάστηκε 100 χρόνια τώρα για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου.

Συμμετέχετε σε οικουμενικό διάλογο με την Καθολική Εκκλησία. Μήπως ο Πάπας Φραγκίσκος προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο σε αυτό;

Νομίζω ότι αυτό που ο Πάπας Φραγκίσκος έχει να προσφέρει, και είναι κάτι παράλληλο με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του Οικουμενικού Πατριάρχη μας, είναι ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο.

Αντιλαμβάνεται ο Πάπας, όπως και ο Πατριάρχης, ότι οι δύο Εκκλησίες μας μπορεί να προσφέρουν πολύ περισσότερα στον κόσμο όταν συνεργάζονται μαζί.

Τότε μπορεί να προσφέρουν περισσότερη ελπίδα στους ανθρώπους που υποφέρουν. Προφέροντας λοιπόν μια κοινή φωνή σε έναν κόσμο που είναι διαιρεμένος και πονά, μπορούμε να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί και θετικοί.

Όταν, π.χ., ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκπο Ιερώνυμο πρόσφατα στη Λέσβο, αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό και συμβολικό γεγονός.

Γνωρίζατε ότι στη Ρώμη, εμείς χαριτολογώντας λέμε ότι ο Βαρθολομαίος είναι «ο καλύτερος φίλος» του Πάπα Φραγκίσκου;

Ναι, έχει επίσης ακουστεί και στους ορθόδοξους κύκλους.

Θυμηθείτε ότι ο Πατριάρχης παρέστη στην εναρκτήρια λειτουργία του Πάπα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία. Υπήρξαν, μάλιστα, φορές στο παρελθόν, όταν ένας πάπας ήταν παρών στην Κωνσταντινούπολη για την εκλογή νέου πατριάρχη, αλλά δεν παρέστη ποτέ.

Όταν ρωτήθηκε γιατί πήγε, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε ότι αισθάνθηκε πως υπάρχει κάτι εξαιρετικό σ᾽αυτόν τον άνθρωπο, και ότι έπρεπε να παρευρεθεί.

Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο που αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι οι ηγέτες των αντίστοιχων εκκλησιών τους σε αυτή τη χρονική στιγμή. Δεν πιστεύω ότι είναι σύμπτωση.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 24 Απριλίου 2025  Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να