ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ. 

 

Αρ. Πρωτ. 4874/2015

Αθήνα, 09 Ιουλίου 2015

 

Προς

–      Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

–      Την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

–      Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

ως Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας στην Ελλάδα συμπάσχουμε με  το  λαό της Πατρίδας μας, ο  οποίος συνεχίζει να βιώνει τα τελευταία χρόνια κάτω από δυσμενείς και μη αξιοπρεπείς συνθήκες.

Δεν  ανήκει σε μας να καταλογίσουμε ευθύνες για τις συνθήκες αυτές. Σε μας, ως Εκκλησία, ανήκει το χρέος να συμπαρασταθούμε στο λαό που υποφέρει. Όμως αδυνατούμε! Όπως είναι φυσικό, η  οικονομική κρίση δεν έχει εξαιρέσει την Εκκλησία.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος μέσω του Γραφείου της Αγίας Έδρας δήλωσε  την 1η Ιουλίου 2015:  «Ο Άγιος Πατέρας επιθυμεί να εκφράσει ότι είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού, σκεπτόμενος ιδιαίτερα τις τόσες οικογένειες που δοκιμάζονται σκληρά  από μια πολύπλοκη και επίπονη ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση.  Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο κάθε πολιτικού και τεχνικού διαλόγου, καθώς και στη λήψη υπεύθυνων επιλογών».

Ενώνουμε επίσης της φωνή μας με τη φωνή της Καθολικής Ιεραρχίας της Γαλλίας, η οποία με ημερομηνία 07/07/2015 δηλώνει μεταξύ άλλων: «Κάθε μέλος υποχρεούται να ανταποκριθεί στην ανάγκη για μια διαχείριση που είναι αυστηρή και υπεύθυνη, αλλά και δίκαια προς τους πολίτες της, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και φτωχότερους. Αλλά και οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ δεσμεύονται να βεβαιώσουν, να εξασφαλίσουν, την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, δίνοντας την δυνατότητα σε κάθε χώρα να προσφέρει την υποστήριξή της και να θέσει ευνοϊκές συνθήκες για μια δίκαιη, υπεύθυνη διαχείριση».

Ζητούμε  από τους εμπλεκομένους αρμόδιους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του ΔΝΤ να συνεχίσουν να δείχνουν κατανόηση και να σταθούν με συγκεκριμένες πράξεις πιο κοντά σε ένα λαό που έχει προσφέρει πολλά στην Ευρώπη αλλά τώρα βιώνει κάτω από συνθήκες που δεν τιμούν  ούτε την πατρίδα μας, αλλά ούτε και την  Ενωμένη Ευρώπη.

Ζητούμε  να δείξουν υπευθυνότητα με όλη την καλή  θέληση τους και την έμπρακτη αλληλεγγύη τους που είναι στοιχεία απαραίτητα για την δημοκρατία, πάνω στην οποία στηρίζεται το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι, οι Ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης και της Ευρωζώνης θα παραμείνουν ενωμένοι και χωρίς να παραβιάζουν το πνεύμα των  Κανόνων των Θεσμών που εκπροσωπούν, σε συνεργασία με το  ΔΝΤ, θα κάνουν την αναγκαία υπέρβαση, ώστε  οι πολίτες του σημερινού οικονομικά αδύναμου μέλος τους, να δικαιωθούν, εφόσον  κατά ποσοστό 80%  πιστεύει, ότι  η θέση του είναι η  Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το νόμισμά της το ευρώ.

Σας ευχαριστούμε.

Για την  Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος

 

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
+ Φραγκίσκος Παπαμανώλης
Καθολικός Επίσκοπος

                                                                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
+ Νικόλαος Πρίντεζης
Αρχιεπίσκοπος
                                                                  

 

                                                              

 

 

                                                         

                                                        

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

8η Κυριακή του Έτους

8η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  Ψλ 18 [17], 19-20                         Ο Κύριος έγινε το στήριγμά μου, και στ’ ανοιχτά με οδήγησε,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου